Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Ледоразбивачът (1)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Ледокол. Кто начал Вторую мировую войну? (Неофантастическая повесть-документ), (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
5,3 (× 31 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Ледоразбивачът

Трето издание

Превод: Борис Мисирков, Надя Чекарлиева

Художник: Михаил Танев

Формат: 32/84/108

Печатни коли: 23

Издателство „Факел експрес“, 2001 г.

ISBN: 954-7772-10-1

История

  1. — Добавяне

2

След като Германия започва превантивна война, Втори стратегически ешелон (както и Първи) се е използвал за отбрана. Но това съвсем не значи, че е бил създаден с тая цел.

Армейски генерал М. И. Казаков казва за Втори ешелон: „След като войната започна, в плановете за неговото използване се наложи да се внесат кардинални промени“ (ВИЖ, 1972, №12, с. 46).

Генерал-майор В. М. Земсков се изразява много по-точно: „Ние бяхме принудени да използваме тия резерви не за настъпление, а за отбрана“ (ВИЖ, 1971, №10, с. 13).

Армейски генерал С. П. Иванов: „При положение че войските от Първи стратегически ешелон успеят… да пренесат бойните действия на противникова територия, преди да бъдат разгърнати основните сили, Втори стратегически ешелон трябваше да подкрепи Първи ешелон и да нанесе ответен удар съобразно общия стратегически замисъл“ („Начальный период войны“, с. 206). В тая фраза не бива да ни смущава терминът „ответен удар“. Значението на тоя термин може да се разбере, след като се върнем към Зимната война.

Дори след четирийсет години съветската версия гласи, че Финландия е нападнала Съветския съюз, а Червената армия просто е нанесла „ответен удар“.