Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Ледоразбивачът (1)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Ледокол. Кто начал Вторую мировую войну? (Неофантастическая повесть-документ), (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
5,2 (× 32 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Ледоразбивачът

Трето издание

Превод: Борис Мисирков, Надя Чекарлиева

Художник: Михаил Танев

Формат: 32/84/108

Печатни коли: 23

Издателство „Факел експрес“, 2001 г.

ISBN: 954-7772-10-1

История

  1. — Добавяне

2

Дунавската военна флотилия имала две роти сухопътни войски, но в документите те официално не се водят като морска пехота. Това обаче не говори за голямо миролюбие. Вече знаем, че още преди германското нахлуване поне две съветски стрелкови дивизии — 25-а Чапаевска и 51-ва Перекопска от състава на 14-и стрелкови корпус — в района на Дунавската делта се готвели (и добре се били подготвили) за действия като морска пехота.

Още по-мощни сили притежавал Черноморският флот. Официално той нямал морска пехота, но в началото на 1941 година от Закавказието в Крим тайно бил прехвърлен 9-и специален стрелкови корпус на генерал-лейтенант П. И. Батов. Корпусът бил абсолютно необикновен по своя състав, въоръжение и насоченост на бойната подготовка. На 18–19 юни Черноморският флот провеждал грандиозни учения с настъпателна тематика, при което една от дивизиите на 9-и специален стрелкови корпус била качена на бойни кораби и след това извършила десант на крайбрежието на „противника“. Дотогава в Червената армия никога не било провеждано десантиране на цяла дивизия от бойни кораби.

На съвместните тренировки на флота и 9-и специален стрелкови корпус Москва придавала изключително значение. Тези тренировки преминавали под наблюдението на специално пристигнали от Москва командири от висок ранг.

Един От тях, вицеадмирал И. И. Азаров, открито свидетелства: всички участници в ученията чувствали, че ученията не се провеждат току-тъй и че скоро ще им се наложи да използват получените навици във война — не на своя територия, естествено („Осажденная Одесса“, с. 3–8).

Ако започне война и съветското командване използва 9-и специален стрелкови корпус в съответствие с профила и насочеността на подготовката му, къде би могло да го стовари? Ще тръгне ли някой да стоварва на съветска територия корпус откъм морето?! Тогава къде? Теоретично съществуват само три възможности: Румъния, България и Турция. Но където и да стоварим корпуса, ще трябва веднага да започнем да го снабдяваме и за целта ще трябва да стоварваме допълнителни войски или на съветските войски ще им се наложи стремително да се съединят с 9-и специален стрелкови корпус, а това във всички случаи може да стане само през Румъния.

По странно съвпадение по същото време 3-ти въздушнодесантен корпус пак в Крим провеждал грандиозни учения с десантиране на управлението, щаба на корпуса и щабовете на бригадите.

Съветските историци никога не са свързвали ведно тези събития: тренировките на 14-и стрелкови корпус за дебаркиране от корабите на Дунавската флотилия, на 3-ти въздушнодесантен корпус — от самолети и планери, на 9-и специален стрелкови корпус — от бойни кораби от Черноморския флот. Но тези събития са свързани. Те са свързани по място, време и цел. Това е подготовка за агресия с гигантски мащаби. Това е подготовка в най-последния стадий.