Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Ледоразбивачът (1)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Ледокол. Кто начал Вторую мировую войну? (Неофантастическая повесть-документ), (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
5,3 (× 31 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Ледоразбивачът

Трето издание

Превод: Борис Мисирков, Надя Чекарлиева

Художник: Михаил Танев

Формат: 32/84/108

Печатни коли: 23

Издателство „Факел експрес“, 2001 г.

ISBN: 954-7772-10-1

История

  1. — Добавяне

2

Ние не знаем и вероятно никога няма да узнаем съдържанието на строго поверителната директива — от 5 май 1941 година; ясно е, че в нея е ставало дума за война с Германия, но войната не е трябвало да започне с нахлуването на германците, а по някакъв друг начин. Ако между различните варианти е имало и вариант, според който Германия ще започне войната на 22 юни 1941 година, съветските лидери в Кремъл биха могли просто по телефона, в прав текст или по някакъв друг, най-примитивен начин да съобщят на командващите граничните окръзи: „Отворете сейфовете, извадете директивата от 5 май и правете това, което е написано в нея.“

Ако в директивата от 5 май е имало няколко варианта и между тях един отбранителен, би могло просто по телефона да се каже на командващия граничния окръг: задраскай първите девет варианта, изпълнявай последния — десети. Но в директивата не е имало варианти за отбрана. Ето защо тя никога не е била вкарана в действие. Още в първия миг след нахлуването на германците съветската директива напълно е изгубила смисъла си и остаряла по същия начин, по който са „остарели“ съветските автострадни танкове, включително произведените на 21 юни 1941 година.

Вместо да пристъпят към изпълнение на директивата, която е била в сейфовете на всеки командващ, съветските лидери в Кремъл от първия миг на войната са принудени да импровизират. Принудени са да се откажат от готовата инструкция, която е в ръцете на всеки командващ граничен военен окръг. Вместо да я използват, Тимошенко и Маленков губят време за съчиняване на нова. После ще се загуби време за шифроване, предаване, приемане, дешифриране. Между другото директивата, дадена на 22 юни, също е изцяло агресивна, но до известна степен сдържа настъпателния устрем на съветските войски: до изясняване на обстановката да не се преминава държавната граница.