Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Ледоразбивачът (1)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Ледокол. Кто начал Вторую мировую войну? (Неофантастическая повесть-документ), (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
5,3 (× 31 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Ледоразбивачът

Трето издание

Превод: Борис Мисирков, Надя Чекарлиева

Художник: Михаил Танев

Формат: 32/84/108

Печатни коли: 23

Издателство „Факел експрес“, 2001 г.

ISBN: 954-7772-10-1

История

  1. — Добавяне

2

Когато встъпва в длъжност, всеки глава на правителство излага своята програма за действия. А Сталин? И Сталин. Наистина, речта на Сталин, която може да бъде сметната за програмна, била произнесена, но никога не е публикувана.

На 5 май 1941-ва, когато назначаването на Сталин било предрешено (а може би дори извършено), той държал реч в Кремъл на прием в чест на абсолвентите на военните академии. Сталин говори 40 минути. Като вземем под внимание Сталиновата способност да мълчи, 40 минути са необикновено много. Смайващо много. Сталин говорел пред абсолвентите на военните академии далеч не всяка година. През цялата история такива речи той държал само два пъти. Първия — през 1935 година: Киров е убит няколко месеца преди това, над страната е вдигната наточената брадва, тайно се подготвя Голямата чистка, а другарят Сталин говори пред абсолвентите на военните академии. Той казва: кадрите решават всичко. Тогава надали някой бил в състояние да разбере същинския смисъл на Сталиновите думи. А Сталин бил замислил не какво да е, а почти поголовна смяна на своите кадри с почти поголовен кървав финал за повечето от слушателите си.

А през май 1941-ва Сталин за втори път казва нещо важно на абсолвентите на военните академии. Сега се замисля по-сериозна и по-тъмна работа, затова този път Сталиновата реч е поверителна. Речта на Сталин никога не е публикувана и това е допълнителна гаранция за важността й. Сталин говорил за войната. За войната срещу Германия. В съветски източници със закъснение от 30–40 години се появиха откъслечни сведения за тази реч. „Генералният секретар на ЦК на ВКП(б) Й. В. Сталин, говорейки на 5 май 1941 година на приема за абсолвентите на военните академии, ясно даде да се разбере, че германската армия е най-вероятният противник“ (ВИЖ, 1978, №4, с. 85). „История второй мировой войны“ (т. 3, с. 439) потвърждава, че Сталин е говорил за война, а именно за война с Германия. Маршалът на Съветския съюз Г. К. Жуков отива дори малко по-далеч. Той съобщава, че Сталин в присъщия му стил задавал въпроси и сам си отговарял на тях. Сталин задал наред е другите въпроса непобедима ли е германската армия и отговорил отрицателно. Сталин наричал Германия агресор, завоевател, покорител на други страни и народи и предричал, че за Германия такава политика няма да завърши с успех („Воспоминания и размышления“, с. 236).

Златни думи. Но защо трябва да се държат в тайна? Ясно е, че през май 1941 година на Сталин не му идело отръки да нарече съседа си агресор и завоевател. Но след месец и половина Хитлер нападнал СССР и редно би било Сталин незабавно да публикува майската си реч. Редно би било да застане пред народа и да каже: братя и сестри, аз този вариант го бях предвидил и тайно предупредих офицерите си още на 5 май. В залата освен абсолвентите на академиите седяха всички висши военни и политически лидери на страната и всеки от тях може да потвърди това. Ето, вижте стенограмата на речта ми…

Само че не се сетил Сталин за речта си и не повикал за свидетели слушателите си. Свършила войната, Сталин бил въздигнат в ранг генералисимус и провъзгласен за най-мъдър сред стратезите. Как не им е дошло наум на Сталиновите лакеи да си спомнят за речта от 5 май 1941 година: човекът ни предупреждаваше още през май, ах, ако бяхме достойни за великия си учител! Но никой не си спомнил за речта приживе на Сталин. Спомниха си много по-късно, но пак не я публикуваха. Причината за това е само една: на 5 май 1941 година Сталин говорил за война срещу Германия, но че е възможно германско нападение НЕ казал. Сталин си представял войната срещу Германия БЕЗ германско нападение срещу СССР, а с някакъв друг сценарий за започване на войната.

Сталиновите съчинения до ден-днешен заемат първо място в света по брой на издадените томове. Публикувано е какво ли не, дори бележките му по полетата на чужди книги: всичко това са скъпоценни извори на мъдрост, обаче речта му за войната срещу Германия вече толкова десетилетия си остава поверителна. Нещо повече, взети са специални мерки тази реч да бъде забравена завинаги. Веднага след войната в многомилионни тиражи на какви ли не езици излезе книгата на Сталин „За Великата отечествена война“. Книгата започва с речта на Сталин по радиото от 3 юли 1941 година. Предназначението на книгата е ясно: да ни набие в главите идеята, че Сталин е започнал да говори за съветско-германска война едва след германското нахлуване и е говорил само за отбрана. А Сталин започнал да говори за война не след германското нахлуване, а преди него, и говорил не за отбрана, а за нещо друго.

Интересно, за какво ли?