Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Ледоразбивачът (1)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Ледокол. Кто начал Вторую мировую войну? (Неофантастическая повесть-документ), (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
5,3 (× 31 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Ледоразбивачът

Трето издание

Превод: Борис Мисирков, Надя Чекарлиева

Художник: Михаил Танев

Формат: 32/84/108

Печатни коли: 23

Издателство „Факел експрес“, 2001 г.

ISBN: 954-7772-10-1

История

  1. — Добавяне

Глава 6
Кога е влязъл Съветският съюз във Втората световна война?

Само една страна — Съветска Русия — може да спечели в случай на всеобщ конфликт.

А. Хитлер, 19 ноември 1937 г.

1

Всичко свързано с началото на Втората световна война в Съветския съюз е забулено от непроницаемия мрак на държавната тайна. Между многото страшни тайни около войната особено строго се пази една — датата на влизането на Съветския съюз във Втората световна война.

За да скрият истината, комунистите пуснаха в обръщение фалшивата дата 22 юни 1941 година. Комунистическите драскачи са измислили безброй легенди за 22 юни. Чувал съм дори такава: „Живеехме си тихо и мирно и ненадейно ни нападнаха…“ Ако повярваме на измишльотините на комунистическите пропагандисти, ще излезе, че Съветският съюз не е започнал доброволно Втората световна война, ами са го въвлекли в нея едва ли не насила.

За да изглежда версията за 22 юни по-правдоподобна, съветската пропаганда е снабдила тази дата със специални подпорки: от една страна, измислен е „предвоенният период“, в който са включени двете години, предхождащи 22 юни; от друга, измислена е цифрата 1418 — толкова дена продължила войната. Това е за в случай че някой любопитен реши сам да изчисли датата на започването на войната. Ако тръгне да се връща назад от момента на приключването на войната в Европа, той непременно (според сметките на съветските фалшификатори) ще стигне до „онзи съдбоносен неделен ден“.

Но митът за 22 юни много лесно може да бъде развенчан. За целта е достатъчно само да ритнем леко едната подпорка, „предвоенния период“, да речем. И цялата конструкция ще рухне заедно със „съдбоносната дата“ и с 1418-те дена на „великата отечествена война“.

„Предвоенен период“ никога не е съществувал. Той е измислен. Достатъчно е да си припомним, че през „предвоенния период“ ВСИЧКИ европейски съседи на СССР са станали жертви на съветска агресия. Червената армия изобщо не се канела да се ограничи с това или да прекрати кървавите „освободителни походи“ на Запад, а западно от СССР се намирала само Германия (Заповед на народния комисар на отбраната на СССР №400 от 7 ноември 1940 година).

През септември 1939-а СССР се провъзгласил за неутрален и през „предвоенния период“ завзел територии с население над 23 милиона души. Не е ли твърде множко за една неутрална държава?

На завзетите територии Червената армия и НКВД вършели страшни злодеяния. Съветските концлагери били претъпкани с пленени войници и офицери от европейски страни. Пленените офицери (не само полските) се изтребвали с хиляди. Ще изтребва ли една неутрална страна хиляди пленени офицери, на всичко отгоре през „предвоенен период“?

Интересна картина се получава: Германия нападнала Полша, значи Германия е инициатор на европейската, а следователно и на световната война. Съветският съюз направил същото през същия месец — но той не се квалифицира като инициатор на войната. И участието на Съветския съюз в световната война се брои едва от 22 юни 1941 година. Защо?

Полският войник, убит в бой срещу Червената армия, се смята за участник във Втората световна война и за нейна жертва, а съветският войник, който го е убил, се смята за „неутрален“. Ако в същия бой на полска територия е убит съветски войник, се смята, че той е убит не по време на война, а в мирно време, през „предвоенния период“.

Германия завзела Дания — и това се смята за акт на война, въпреки че нямало големи сражения. Съветският съюз завладял също без бой три прибалтийски държави, много сходни с Дания по географско положение, брой на населението, култура и традиции. Но действията на СССР не се смятат за акт на война.

Германия завзела Норвегия — това е по-нататъшно развитие на агресията, а Съветският съюз малко преди това пролял реки от кръв в съседна Финландия. Но кървавият списък на престъпленията на Германия през войната започва от 1 септември 1939 година, а списъкът на престъпленията на Червената армия през Втората световна война кой знае защо започва едва от 22 юни 1941 година. Защо? През „предвоенния период“ Червената армия в ожесточени сражения загубила стотици хиляди свои войници. Загубите на германската армия през същия период били значително по-малки. Ако при пресмятанията си вземем за база загубите, Германия има значително повече основания да се смята за неутрална през 1939–1940 година.

Действията на Червената армия през „предвоенния период“ официално се именуват с термина „укрепване на сигурността на западните граници“. Това не е вярно. Границите били в безопасност, докато СССР имал за съседи неутрални европейски държави, докато нямало общи граници с Германия, и следователно Хитлер изобщо не можел да нападне СССР, особено пък внезапно. Но Сталин планомерно унищожавал неутралните европейски държави, за да установи обща граница с Германия. В резултат от това сигурността на съветските граници изобщо не можела да се повиши.

Но дори и да наречем агресията срещу шест неутрални държави в Европа с термина „укрепване на сигурността на границите“, защо да не използваме същия термин и спрямо Хитлер? Нима, като завземал съседни страни, той не укрепвал сигурността на своите граници?

Възразяват ми: през „предвоенния период“ Съветският съюз не е водил нито една непрекъсната война, това била поредица от войни и нахлувания с интервали между тях. Но и Хитлер водел войните си с интервали. Защо да използваме спрямо него други стандарти?

Твърдят, че през „предвоенния период“ Съветският съюз на никого официално не е обявявал война и затова не бива да бъде смятан за участник във войната. Но, моля ви, и Хитлер също не винаги обявявал война официално. Според декларациите на съветската пропаганда на 22 юни 1941 година също никой на никого не обявил официално война. Тогава защо тази дата трябва да се смята за водораздел между войната и мира?

22 юни просто е денят на започването на настъплението на въоръжените сили на една държава срещу въоръжените сили на друга държава вече в хода на войната, в която и двете държави участват отдавна.

Заловеният престъпник започва да излага станалото от момента, когато някой го е цапардосал по мутрата, като премълчава, че той самият дотогава е грабил и убивал хора на улицата. Червената пропаганда досущ като заловен престъпник започва изложението на историята на войната от момента, когато чужди войски се появили на съветска територия, и представя Съветския съюз за невинна жертва. Хайде, нека престанем да се изкарваме невинна жертва.

Нека си спомним за наистина невинните, загинали през „предвоенния период“ под щиковете на армията „освободителка“. Нека пишем историята на войната не от 22 юни, а от момента, когато комунистическите орди, без да обявят война, ударили в гръб обляната в кръв Полша, чиято героична армия в неравна борба се опитвала да спре движението на Хитлер на изток. Нека пишем историята на войната не от 22 юни, а от деня, когато Сталин е взел решение да започне войната.