Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Ледоразбивачът (1)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Ледокол. Кто начал Вторую мировую войну? (Неофантастическая повесть-документ), (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
5,3 (× 31 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Ледоразбивачът

Трето издание

Превод: Борис Мисирков, Надя Чекарлиева

Художник: Михаил Танев

Формат: 32/84/108

Печатни коли: 23

Издателство „Факел експрес“, 2001 г.

ISBN: 954-7772-10-1

История

  1. — Добавяне

4

Не само партийните босове съветизирали Естония, Литва и Латвия, Западна Украйна и Западна Белорусия, Бесарабия и Буковина, пръст в това имали и „съответните органи“. Зад гърба на „народните представители“ и на „слугите на народа“ НКВД „помага на въстаналите работници и селяни да укрепят властта на пролетариата“.

Първи прекосявали границите граничарите от НКВД. „Действайки на малки групи, те завземаха и удържаха мостовете, шосейните и железопътните възли“ (ВИЖ[1] 1970, №7, с. 85). През зимната война отряд граничари от НКВД тайно проникнал на територията на Финландия, извършил форсиран преход през тундрата и с внезапен удар завзел град Петсамо и пристанището му. Пет години по-късно във войната срещу Япония измежду граничарите били формирани „320 отряда за нападение с численост от 30 до 75 души всеки, въоръжени с картечници, автомати, винтовки и гранати. Отделни отряди наброяваха до 100–150 души“. „Подготовката се осъществяваше въз основа на предварително разработените и уточнени планове за внезапно нападение… Първостепенна роля в постигането на успеха трябваше да изиграе внезапността на действията“ (ВИЖ, 1965, №8, с. 12).

Но и във войната срещу Германия граничните войски на НКВД действали по същия начин. Там, където германските войски не преминали границата, съветските гранични войски по своя инициатива нарушили държавната граница: те били подготвени за това. Пример: на 25 юни 1941 година на румънската граница съветски граничарски катери стоварили десант в района на град Килия. Десантът завзел плацдарм, при което на десантниците оказали помощ с огън разузнавачите на НКВД, които още преди това се били дебаркирали на брега („Часовые советских границ“, с. 141).

Чудно нещо. Също толкова елитни и отлично тренирани граничари на НКВД в момента на нападението на Германия се намирали на граничните мостове, но не били готови за отблъскване на нападението и защита на мостовете и ги отстъпвали почти без бой. Когато трябвало да се завземе западната част на граничния мост, граничарите демонстрирали отлична подготовка, смелост и храброст. Когато трябвало да се отбранява източната част на моста, същите тези хора демонстрирали пълна неподготвеност — тях просто никой не ги бил обучавал на това и не им бил поставял отбранителни задачи.

Бележки

[1] ВИЖ — „Военно-исторический журнал“. — Б.р.