Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Ледоразбивачът (1)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Ледокол. Кто начал Вторую мировую войну? (Неофантастическая повесть-документ), (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
5,3 (× 31 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Ледоразбивачът

Трето издание

Превод: Борис Мисирков, Надя Чекарлиева

Художник: Михаил Танев

Формат: 32/84/108

Печатни коли: 23

Издателство „Факел експрес“, 2001 г.

ISBN: 954-7772-10-1

История

  1. — Добавяне

3

Много важно е да знаем какво е казал Сталин на заседанието на Политбюро на 19 август 1939 година. Но дори ако не знаем думите му, виждаме делата му, а те значително по-ясно показват Сталиновия замисъл. Само четири дена след заседанието на Политбюро в Кремъл бил подписан пактът Молотов-Рибентроп, най-голямото постижение на съветската дипломация през цялата й история и най-блестящата победа на Сталин през цялата му зашеметяваща кариера. След подписването на договора Сталин радостно викал: „Излъгах го! Излъгах Хитлер!“ Сталин наистина излъгал Хитлер така, както никой никого не бил лъгал през XX век. Само седмица и половина след подписването на договора Хитлер имал война на два фронта, тоест Германия от самото начало изпаднала в ситуацията, в която можела само да загуби войната (и я загуби).

С други думи, още на 23 август 1939 година Сталин спечелил Втората световна война — още преди Хитлер да встъпи в нея.

Едва през лятото на 1940 година Хитлер разбрал, че са го излъгали. Той се опитал да надхитри Сталин, но било твърде късно. Хитлер можел да разчита само на блестящи тактически победи, но стратегическото положение на Германия било катастрофално. Тя отново се била озовала между две воденични колела: от едната страна — Великобритания на своите недостъпни острови (и САЩ зад гърба й), от другата страна — Сталин. Хитлер се обърнал с лице на запад, но ясно осъзнал, че Сталин подготвя нападение, че Сталин може с един удар да прекъсне нефтената аорта в Румъния и да парализира цялата германска промишленост, армията, авиацията и флота. Хитлер се обърнал с лице на изток, но получил стратегически бомбардировки, а след това и нахлуване от запад.

Казват, че Сталин е победил само благодарение на помощта и съдействието на Великобритания и САЩ. Това е самата истина! И именно в това се състои величието на Сталин, че той, главният враг на Запада, могъл да използва Запада за отбраната и укрепването на своята диктатура. Именно в това се състои гениалността на Сталин, че той могъл да раздели противниците си и да ги насъска един срещу друг. Именно за такъв развой на събитията предупреждавал западният свободен печат още през 1939 година, когато Сталин на думи имитирал неутралитет, а в действителност бил най-главният и най-коварният инициатор на войната и неин участник.