Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Ледоразбивачът (1)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Ледокол. Кто начал Вторую мировую войну? (Неофантастическая повесть-документ), (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
5,3 (× 31 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Ледоразбивачът

Трето издание

Превод: Борис Мисирков, Надя Чекарлиева

Художник: Михаил Танев

Формат: 32/84/108

Печатни коли: 23

Издателство „Факел експрес“, 2001 г.

ISBN: 954-7772-10-1

История

  1. — Добавяне

Глава 33
Войната, която не се състоя

Руското главно командване си знае работата много по-добре от главното командване на всяка друга армия.

Генерал фон Малентин

1

Според Хитлер съветското нахлуване е било неизбежно, но той не го е очаквал в близките няколко седмици. Германските войски са били ангажирани с провеждането на второстепенни операции, а началото на „Барбароса“ се е отлагало. На 22 юни 1941 година операцията най-сетне започва. Ако „Барбароса“ беше отложен още веднъж, да речем, от 22 юни за 22 юли, Хитлер нямаше да се самоубие през 1945 година, а по-рано.

Има доста данни, че датата за началото на съветската операция „Гроза“ е била определена и тя е 6 юни 1941 година. Мемоарите на съветските маршали, генерали и адмирали, архивните документи, математическият анализ на сведенията за движението на хиляди съветски жп композиции — всичко говори за 10 юли като за дата, на която ще приключи пълното съсредоточаване на Втори стратегически ешелон близо до западните граници. Но според съветската военна теория към решително настъпление може да се мине не само след пълно съсредоточаване на войските, а и ПРЕДИ това. В такъв случай част от войските на Втори стратегически ешелон биха могли да се разтоварят на противникова територия, след което да бъдат вкарани в бой.

Жуков (както и Сталин) е обичал да нанася своите внезапни удари в неделя сутрин. 6 юли 1941 година е последната неделя преди пълното съсредоточаване на съветските войски.

Армейски генерал С. П. Иванов направо посочва тази дата: „… германските войски успяха да ни изпреварят буквално с две седмици.“