Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Ледоразбивачът (1)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Ледокол. Кто начал Вторую мировую войну? (Неофантастическая повесть-документ), (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
5,3 (× 31 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Ледоразбивачът

Трето издание

Превод: Борис Мисирков, Надя Чекарлиева

Художник: Михаил Танев

Формат: 32/84/108

Печатни коли: 23

Издателство „Факел експрес“, 2001 г.

ISBN: 954-7772-10-1

История

  1. — Добавяне

2

В работата на съветските създатели на планери имало грешки и несполуки, имало провали и поражения. Но успехите им били безспорни. Съветският съюз се включил във Втората световна война, разполагайки с много пъти повече планери и планеристи от целия останал свят. Само през 1939 година в СССР едновременно се обучавали да пилотират планери 30 000 души. Техниката на пилотиране често достигала много високо равнище. Например през 1940 година в СССР бил демонстриран полет на единайсет планера, теглени от един самолет.

Сталин правел всичко, за да осигури на своите планеристи достатъчно количество планери. Става дума, естествено, не за едноместните спортни планери, а за многоместните десантни.

В края на 30-те години в Съветския съюз едновременно повече от десет конструкторски бюра водели жестока конкурентна борба за създаването на най-добрия транспортно-десантен планер. Олег Антонов освен крилатия танк създал многоместния десантен планер А-7. В. Грибовски разработил великолепния десантен планер Г-11. Д. Колесников създал планер за прехвърляне на двайсет войници — КЦ-20, а Г. Корбула работел над създаването на планер гигант.

През януари 1940 година с решение на Централния комитет (тоест с решение на Сталин) в състава на Народния комисариат на авиационната промишленост било създадено управление по производството на транспортно-десантни планери. 1940 година отишла за интензивна подготвителна работа, а от пролетта на 1941 година подчинените на това управление заводи започнали масовото производство на десантни планери…

Ето че стигаме до един доста интересен момент. Произведените през пролетта на 1941 година планери можели да се използват през лятото на 1941-ва или най-късно в началото на есента. А да се съхранят транспортно-десантните планери до 1942 година било невъзможно. Всички хангари, а в Съветския съюз те не били чак толкова много, били задръстени с вече произведените планери. Да държиш огромен десантен планер под открито небе на есенните дъждове и ветрове, на студа и под многотонния товар на снега е невъзможно.

Масовото производство на транспортно-десантни планери през 1941 година означавало намерение те да бъдат използвани през 1941 година.

Ако Сталин се е канел да хвърли стотици хиляди свои десантници в Западна Европа, масовото производство на планери е трябвало да се планира за пролетта на 1942 година.