Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Ледоразбивачът (1)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Ледокол. Кто начал Вторую мировую войну? (Неофантастическая повесть-документ), (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
5,3 (× 31 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Ледоразбивачът

Трето издание

Превод: Борис Мисирков, Надя Чекарлиева

Художник: Михаил Танев

Формат: 32/84/108

Печатни коли: 23

Издателство „Факел експрес“, 2001 г.

ISBN: 954-7772-10-1

История

  1. — Добавяне

Глава 21
Зъбато миролюбие

Противникът трябва да се издебне, когато е неподготвен, да се хване моментът, в който войските му са разпръснати.

Й. Сталин

1

На 8 май 1941 година, два дни след поверителната реч на Сталин, ТАСС предава опровержение. А един месец по-късно, на 13 юни, ще предаде едно много странно съобщение[1]. За да го разберем, трябва внимателно да прочетем и да разберем опровержението от 8 май.

Ето го:

„Японските вестници публикуват съобщение на агенция Домей Цусин, в което се казва… че Съветският съюз съсредоточава крупни военни части на западните си граници… че съсредоточаването на войските се извършва в изключително голям мащаб. Във връзка с това било преустановено движението, на пътнически влакове по Сибирската жп линия, тъй като войските от Далечния изток се прехвърляли главно към западните граници. От Средна Азия в същото направление се прехвърляли големи военни части. Военна мисия начело с Кузнецов била излетяла от Москва за Иран. Целта на мисията била, отбелязва агенцията, свързана с въпроса за предоставянето на летища на Съветския съюз в централната и западната част на Иран.

ТАСС е упълномощена да заяви, че това подозрително гръмко съобщение на Домей Цусин, получено от анонимен кореспондент на Юнайтед прес, е плод на болната фантазия на неговите автори… никакво «съсредоточаване на крупни военни части» по западните граници на СССР няма и не се предвижда. Частицата истина, която се съдържа в съобщението на Домей Цусин, при това предадена в грубо изопачен вид, се състои в следното: от района на Иркутск в района на Новосибирск се прехвърля една стрелкова дивизия с оглед на по-добрите квартирни условия в Новосибирск. Всичко останало в съобщението на Домей Цусин, от началото до края, е абсолютна фантастика.“

А сега да видим кой е правият — Домей Цусин и Юнайтед прес или ТАСС.

В съобщението на Домей Цусин се говори за съветска мисия в Иран, което ТАСС опровергава. Три месеца по-късно съветските войски влизат в Иран и наистина построяват там свои летища (и не само летища, а и много други неща). За кой Кузнецов става дума е трудно да се каже, защото у нас Кузнецови, както и Иванови, дал Бог. Пък и въпросът не опира до Кузнецов. Просто нахлуването в Иран е факт. Японските вестници, използвайки американски източници, точно са предсказали събитията. Дори само от тая гледна точка опровержението на ТАСС е невярно.

Домей Цусин: „Съсредоточаването на войските се извършва в изключително големи мащаби.“ Точно така е. Сталин е съсредоточил на западните граници двайсет механизирани и пет въздушнодесантни корпуса. Кой друг преди или след това в историята на всички цивилизации е съсредоточавал такова количество чисто настъпателни войски срещу един противник?

В опровержението на ТАСС се говори за „прехвърляне на една стрелкова дивизия от Иркутск в Новосибирск“. Да чуем други свидетели. Генерал-лейтенант Г. Шелахов (по това време генерал-майор, началник-щаб на Първа Червенознаменна армия от Далекоизточния фронт): „Съгласно заповед на народния комисар на отбраната от 16 април 1941 година от състава на Далекоизточния фронт на запад са изпратени управленията на 18-и и 31-ви стрелкови корпус, 21-ва и 66-а стрелкова дивизия, 211-а и 212-а въздушнодесантна бригада и някои специални части“ (ВИЖ, 1969, №3, с. 56). Прехвърлянето на въздушнодесантни бригади плюс пет въздушнодесантни корпуса, сформирани в западните райони на страната, е доказателство за подготовката на настъпателна операция в чудовищни мащаби, каквато преди това никога не е била провеждана и, дай Боже, никога в бъдеще да не се провежда. А „невярното“ опровержение на ТАСС, което скрива прехвърлянето на войски, включително въздушнодесантни, говори, че настъпателната операция се е подготвяла като напълно внезапна за противника и в условия на абсолютна секретност. В това отношение Жуков е бил голям спец. Между другото — 212-а въздушнодесантна бригада е любимата бригада на Жуков. През август 1939 година тя е била в личния резерв на Жуков наред с батальона на НКВД за специални задачи и е използвана за нанасяне на внезапен съкрушителен удар срещу японските войски. Бригадата е била включена в завършващия удар срещу тила на 6-а японска армия.

Сега Жуков тайно прехвърля тая най-добра бригада на Червената армия от Далечния изток в състава на въздушнодесантния корпус на границата с Румъния. Хитлер осуетява използването на тая бригада и на целия 3-ти въздушнодесантен корпус (впрочем както и на всичко останало) по прякото им предназначение. След началото на „Барбароса“ 3-ти въздушнодесантен корпус, негоден за отбранителната война, е бил трансформиран в стрелкова дивизия (по-късно — 13-а гвардейска), която наистина се отличава в отбранителните битки. Ако Сталин се е готвил за отбрана, защо поначало не са били формирани традиционните стрелкови дивизии, а въздушнодесантни бригади и корпуси?

Тайно предислоциране на далекоизточните войски може да се проследи по много източници. Маршалите Г. К. Жуков и И. Х. Баграмян потвърждават пристигането на 31-ви стрелкови корпус от Далечния изток в Киевския специален военен окръг на 25 май 1941 година. Това означава, че в момента, в който се е предавало „опровержението“, 31-ви стрелкови корпус се е намирал някъде по Транссибирската магистрала. Генерал-полковник И. И. Людников съобщава, че след като е комплектувал и оглавил стрелкова дивизия №200, е получил заповед да влезе В състава на 31-ви стрелкови корпус. После корпусът (както и всичките му събратя) се е насочил директно към западната граница. Хитлер не позволява на 31-ви стрелкови корпус да извърви пътя си докрай.

Пътищата на другите корпуси, дивизии и бригади, тайно прехвърляни от Далечния изток, могат да се проследят от всеки, който желае, по многобройните спомени на съветски генерали и маршали, по показанията на съветски войници, които на 22 юни са се озовали на румънската граница, по сводките на германското разузнаване и по много други източници.

Бележки

[1] Прието е да се счита, че това съобщение на ТАСС е от 14 юни. Но то е излъчено по съветското радио на 13 юни 1941 г. — Б.а.