Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Ледоразбивачът (1)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Ледокол. Кто начал Вторую мировую войну? (Неофантастическая повесть-документ), (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
5,3 (× 31 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Ледоразбивачът

Трето издание

Превод: Борис Мисирков, Надя Чекарлиева

Художник: Михаил Танев

Формат: 32/84/108

Печатни коли: 23

Издателство „Факел експрес“, 2001 г.

ISBN: 954-7772-10-1

История

  1. — Добавяне

2

В опровержението на ТАСС се говори за една стрелкова дивизия, която се прехвърля от Иркутск в Новосибирск „с оглед на по-добри квартирни условия“. Години наред безуспешно търся следите на тая тайнствена дивизия. Всички, които обявяват съобщенията на ТАСС за глупави и наивни, всички, които не вярват в тая трогателна наивност, моля да ми окажат съдействие и да намерят поне някакви данни за дивизията, която е пристигнала в Новосибирск през пролетта на 1941 година.

Вместо такива сведения намирам множество други: дивизиите в Иркутск и Новосибирск, в Чита и Улан Уде, в Благовешченск и Спаск, в Иман и Барабаш, в Хабаровск и Ворошилов, наистина са били предислоцирани, но не на неколкостотин километра, а на западните граници. Попаднах на една книга, публикувана точно в Иркутск (Забайкалски военен окръг), в която се говори за странното транспортиране на много дивизии и всички — към западната граница. Ето сведения за 57-а танкова дивизия на полковник В. А. Мишулин, която през април тайно се предислоцира, но нейният командващ не знае къде.

А 57-а танкова дивизия попада в Киевския специален военен окръг и получава заповед да се разположи в района на Шепетовка.

В същото време потокът от войски по Транссибирската магистрала (и по всички останали магистрали) нараства. Знаем, че на 25 май 1941 година далекоизточните корпуси започват да пристигат в Украйна (например 31-ви стрелкови корпус е в района на Житомир), а на другия ден командващият Уралския военен окръг получава заповед да прехвърли две стрелкови дивизии в Прибалтика (Генерал-майор А. Грилев, проф. В. Хвостов. „Коммунист“, 1968, №12, с. 67). Същия ден заповядват на Забайкалския военен окръг и на Далекоизточния фронт да подготвят за прехвърляне на запад още девет дивизии, от които три танкови (пак там). А на Транссибирската магистрала вече е 16-а армия, в същата посока се запътват 22-ра и 24-та армия.