Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Ледоразбивачът (1)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Ледокол. Кто начал Вторую мировую войну? (Неофантастическая повесть-документ), (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
5,2 (× 32 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване, корекция и форматиране
divide (2011 г.)

Издание:

Виктор Суворов. Ледоразбивачът

Трето издание

Превод: Борис Мисирков, Надя Чекарлиева

Художник: Михаил Танев

Формат: 32/84/108

Печатни коли: 23

Издателство „Факел експрес“, 2001 г.

ISBN: 954-7772-10-1

История

  1. — Добавяне

2

Бариерата между Германия и СССР била двойна и само на едно място — единична. Полша е единствената страна, която имала едновременно граници и със Съветския съюз, и с Германия. Полша е най-късият, най-прекият, най-удобният път между СССР и Германия. Полша е най-тънката част от разделителната стена. Ясно е, че потенциалният агресор, който искал да се състои съветско-германска война, е трябвало да се опита да издълбае коридор именно тук.

Наопаки, страната, която не искала съветско-германска война, би трябвало с цялата мощ на въоръжените си сили, с цялата си държавническа мъдрост, с цялата сила на своя международен авторитет да не допусне противника си на полска територия, в краен случай — да започне войната срещу него още и Полша, без да му позволява да наближи нейните граници.

Представете си, че в съседната стая живее човекоядец, който гръмогласно е декларирал намерението си да ви излапа.

След като се е убедил, че вие съвсем ясно сте схванали човекоядските му намерения, той започва да кърти разделителната стена. Каква ще е вашата реакция? Представете си, че човекоядецът, къртейки стената, се е натъкнал на някаква трудност и ви моли да му помогнете в неговата трудна работа. Без вашата помощ той просто не може да направи отвор в стената, следователно не ще може да ви излапа. Как ще реагирате на такива предложения?

Хитлер декларирал намеренията си съвсем открито. Сталин публично го наричал човекоядец. Но Хитлер не можел да нападне Сталин, тъй като нямало общи граници.

Хитлер направил на Сталин предложение да пробият с общи усилия отвора в разделителната стена. Сталин с възторг приел това предложение и с огромен ентусиазъм се заловил да кърти полската стена, прокопавайки коридор към Хитлер. Подбудите на Хитлер са разбираеми. А с какво да си обясним действията на Сталин?

Комунистическите историци са измислили обяснения на действията на Съветския съюз.

Обяснение първо: като сме смазали и удавили в кръв Полша ние сме изместили границите си на запад, тоест укрепили сме своята безопасност. Странно обяснение. Съветските граници наистина били изместени с 200–300 километра, но в същото време Германия се изместила с 300–400 километра на изток. От това сигурността на Съветския съюз не се повишила, а, напротив, понижила се. Но ето че възникнал и съвсем нов фактор: общата съветско-германска граница. И като последица от това — възможността за избухване на война, включително и на внезапна.

Обяснение второ: като сме ударили с брадва Полша в гърба в момента на нейната отчаяна борба срещу фашистите, ние сме се опитали да отсрочим момента на започването на съветско-германската война… Това е обяснение от типа: подпалваме къщата на комшията си, за да сме сигурни, че преди нашата къща ще изгори друга.

Обяснение трето: Франция и Великобритания не са искали да сключат с нас договор, затова… Каква дивотия! Защо да са длъжни Франция и Великобритания да защитават Съветския съюз, след като Съветският съюз е провъзгласил за своя цел събарянето на демокрацията в цял свят, включително и във Франция и Великобритания? На Запада най-малкото му било все едно ще тръгне ли Хитлер на Изток, или няма да тръгне. Виж, на страните от Източна Европа хич не им било все едно. Ако Хитлер се насочи на Изток, те ще са първите му жертви: Затова страните от Източна Европа били естествени съюзници на Съветския съюз. Тъкмо с тях е трябвало да се търси съюз против Хитлер. Но Сталин не търсел такъв съюз, а в случаите, когато съществували договори, Съветският съюз не изпълнявал съюзническите си задължения. Сталин би могъл да остане неутрален, но вместо да постъпи така, удрял с брадвата в гърба онези, които воювали срещу фашизма.

Комунистическите историци са измислили сума подобни обяснения на действията на Сталин. Но всяко от тях е порочно в основата си по две линии:

— измислено е със задна дата;

— напълно игнорира позицията на съветските ръководители, макар че тази позиция е изложена по-ясно и по-разбираемо, отколкото позицията на Хитлер в съчиненията и речите му.