Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
(Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
Оценка
няма

Информация

Сканиране
Интернет
Корекция и форматиране
Karel (2024)

Издание:

Автор: Джекъ Лондонъ

Заглавие: Човѣкътъ на Бездната

Преводач: Людмилъ Стояновъ

Издател: Георги Д. Юруковъ

Град на издателя: София

Година на издаване: 1932

Тип: Документалистика

Печатница: Печатница „Гладстонъ“, София

Редактор: Георги Д. Юруковъ

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/17428

История

  1. — Добавяне

Глава XVI
Собствеността против личността

В откровено материалистическата цивилизация, основана върху собствеността, а не върху духа, неизбежно е надмощието на собствеността над духа; престъпленията против собствеността се смятат и трябва да се смятат в нея за много по-важни, отколкото престъпленията срещу личността. Да направиш жена си на пестил и да й счупиш няколко ребра е нищожно престъпление в сравнение с престъплението да се нощува под открито небе. Момчето, откраднало две круши край железопътната линия, е по-страшна опасност за обществото, отколкото младия звяр, който напада без всякакъв повод един седемдесет годишен старец. Младото момиче, което при наемане на стаята е излъгало, че е на работа, върши такова опасно престъпление, че трябва да се подложи на сурово наказание. Моля ви се, тя и подобните й могат ей тъй с трясък да катурнат цялата сграда на собствеността! Виж, ако тя се разхожда след полунощ из Пикадили или Странд, полицията не би я закачила и тя ще има възможност да плати квартирата си. Следните случаи, за илюстрация на гореказаното, са извлечени из отчетите на заседанията на полицейския съд за една седмица:

Уиднис. Полицейският съд. — Томас Линч, обвинен в пиянство, безредно поведение и в това, че се хвърлил върху съдията, с цел да освободи задържаната от него жена, при което ударил съдията с крак и го замервал с камъни. — Глобен с три шилинга и шест пенса за за първото провинение и с 10 шилинга и разноски за нападението.

Глазгоу. Полицейският съд. — Джон Кейн, обвинен в побой над жена си. Преди това е съден пет пъти. — Глобен с два фунта и два шилинга.

Тонтън. Малката окръжна сесия. — Джон Пейнтър, здрав, груб момък, земеделец, обвинен в побой над жена си. Двете очи на жената са силно пострадали и отокът покрива цялото лице. — Глобен с 1 фунт и 8 шилинга, включително разноските и задължен срещу подпис занапред да се държи прилично.

Уиднис. Полицейският съд. — Ричард Бестуик и Джордж Хънт се обвиняват в нарушение правата на лова при гонитбата на дивеч: минали в чужда земя. — Хънт е глобен с 1 фунт и съдебните разноски; Бестуик с 2 фунта и съдебните разноски; в случай на несъстоятелност — един месец затвор.

Шафтсбъри. Полицейският съд. — Томас Бейкър, обвинен в спане на улицата. — Четиринадесет дни затвор.

Глазгоу. Централният полицейски съд. — Едуард Морисън, младеж, обвинен в кражба на петнадесет круши от една кола на железопътна гара. — Седем дни затвор.

Донкастър Бороу. Полицейският съд. — Джеймс М’Гоуън, обвинен в нарушение закона за лова и риболова. У него са намерени оръдия за риболов и няколко питомни зайци. — Глоба 2 фунта и разноските или един месец затвор.

Дънфърмлайн. Мировият съдия. — Джон Йънг, копач, обвинен в нападение върху Александър Сторар; наранил го с юмруци по главата и тила, после го хвърлил на земята и го ударил с крак. — Глобен с 1 фунт.

Пърт. Полицейският съд. — Дейвид Мичъл се обвинява в бракониерство. Осъждан е преди това два пъти, последният път преди три години. Съдебните заседатели помолиха съдията да се отнесе снизходително към Мичъл, предвид на това, че е на шейсет и две години и не се е противил на лесничея. — Четири месеца затвор.

Дънди. Мировото съдилище — Джон Мъри, Доналд Крейг и Джеймс Паркс, обвинени в бракониерство. — Крейг и Паркс глобени с по 1 фунт или четиринайсет дни затвор. Мъри е глобен с 5 фунта или един месец затвор.

Рединг Бороу. Полицейският съд. — Алфред Мастърс, шестнайсет годишен, обвинен в преспиване на пусто парче земя и в липса на видими средства за препитание. — Седем дни затвор.

Солсбъри. Градския мирови съд. — Днес Джеймс Мур се обвинява в кражба на чифт обувки от външната витрина на магазина. — Двадесет и един дена затвор.

Хорнкасъл. Полицейският съд. — Джордж Бракенбъри, млад земеделец, се признава за виновен в непредизвикано с нищо грубо нападение върху Джеймс Сарджънт Фостър, мъж над седемдесет години. — Глобен с 1 фунт и 5 шилинга 6 пенса за разноски.

Уърксоп. Градският мирови съд. — Джон Пристли се обвинява в нападение върху преподобния Лесли Греъм. Обвиняемият, в пияно състояние, возил детска количка и се сблъсква с един камион, при което количката се катурва и детето пада. Камионът минал през количката, но детето останало невредимо. Тогава обвиняемият нападнал водача на камиона, а после се нахвърлил върху свещеника, който го укорявал за поведението му. Поради щетите, нанесени му от обвиняемия, пострадалият трябвало да се обърне към лекар. — Глобен с 40 шилинга и съдебните разноски.

Родърхам. Полицейският съд. — Бенджамин Стори, Томас Брамър и Самуел Уилкок, обвинени в лов на чужда земя. — По един месец затвор.

Саутхемптън. Областният полицейски съд. — Хенри Торингтън, обвинен в спане на улицата — седем дни затвор.

Екингтън. Полицейският съд. — Джоузеф Уотс, обвинен в кражба на девет папрати от градина. Един месец затвор.

Рипли. — Мировият съд. — Винсент Алън и Джордж Хол, обвинени, на основание закона за забрана на бракониерството, в това, че у тях са били намерени няколко питомни зайци, а Джон Спархъм се обвинява в съучастие и укривателство. Хол и Спархъм са глобени с 1 фунт и 17 шилинга и 4 пенса, а Алън с 2 фунта, 17 шилинга и 4 пенса, включително и съдебни разноски; в случай на несъстоятелност: затвор — на първия четиринадесет дни, на втория — месец.

Лондон. Югозападният полицейски съд. — Джон Пробин, обвинен в нанасяне на тежка телесна повреда на полицай. Арестантът биел жена си с нозе и се нахвърлил върху друга жена, възмущаваща се от неговата грубост. Полицаят се опитал да го убеди да се прибере вкъщи, но обвиняемият неочаквано се обърнал към него, съборил го на земята с един удар по лицето, бил го с нозе, когато той лежал на земята и се спущал да го удуши. В края на краищата обвиняемият умишлено ударил полицая с крак в опасно за живота място, като му причинява повреда, която го прави задълго неспособен в службата. — Шест недели затвор.

Лондон. — Полицейският съд в Ламбет. — „Бейби“ Стюарт, деветнайсетгодишна, обвинена в това, че като се явила при Ема Брейзър, съдържателка на мебелирани стаи в Атуел Роуд, дала й неверни сведения за себе си. Ема Брейзър, обвинителната, дава стаи под наем в Атуел Роуд. Обвиняемата наема у нея стая, като заявява, че служи в театър „Краун“. След като обвиняемата прекарала в къщата й два-три дни, госпожа Брейзър направила справки и като се убедила, че момичето е дало лъжливи сведения, обърнала се с жалба срещу нея в полицията. Тя има пет шилинга загуба. Обвиняемата обясни в съда, че е наистина хористка и би работила, ако не би й пречило лошото здраве. — Шест недели затвор на тежка работа.