Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Тъмно наследство (1)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Copper Beach, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,7 (× 35 гласа)

Информация

Сканиране
Violeta_63 (2012)
Корекция
varnam (2014)
Форматиране
in82qh (2015)

Издание:

Джейн Ан Кренц. Огнени кристали

ИК „Хермес“, София, 2012

Американска. Първо издание

Отговорен редактор: Ивелина Балтова

Коректор: Невена Здравкова

Компютърна обработка: Ана Цанкова

Художествено оформление на корицата: Мариана Станкова

ISBN: 978-954-26-1127-1

История

  1. — Добавяне

38.

— Какво имаше предвид снощи, когато ми каза, че трябва да се върнем до самото начало на историята? — попита Аби. — Каза, че нещо ти убягва около инцидента в библиотеката на Вон.

Ядяха омлети и пиеха кафе в ресторанта на хотела. Аби се чувстваше изненадващо отпочинала. Което само показваше, че ако има чисто бельо, четка за зъби и сексапилен бодигард, една жена може да се справи с всичко, реши тя.

От своя страна Сам също не показваше признаци на изтощение. Той изглеждаше спокоен и задоволен. Живата му мъжествена енергия пропиваше атмосферата и въздействаше на сетивата на Аби.

— Каза ми, че в деня на нападението в библиотеката Грейди Хейстингс уточнил, че търси някаква конкретна криптирана книга — обясни Сам.

— Да. „Ключ към спящата сила на камъните“ от Морган.

— Според малкото, което открих за него в интернет, Хейстингс не е известен на пазара за паранормални книги. Най-малкото не разполага с достатъчно пари.

— Той ми каза, че „Ключът“ му трябва за някакво негово проучване. Очевидно се е задълбочил в изучаването на кристалите.

— Като мен — изтъкна Сам.

Аби се усмихна.

— Като теб, но без парите на Копърсмит, които да финансират заниманията му.

— И без връзките на Копърсмит на пазара за редки книги. И все пак той е открил по някакъв начин, че някаква неизвестна, кодирана книга за кристали се намира в библиотеката на определен частен колекционер. Как е успял да го направи, щом не се подвизава на черния пазар за такива книги?

Аби остави вилицата си и обмисли въпроса.

— Каза, че от някакъв кристал се чул глас, който му казал как да открие книгата и че тя е криптирана.

— Гласът казал ли му е за теб?

— Да.

— Мисля, че можем да приемем, че той страда от самозаблуда или халюцинации. Може да си е въобразил, че чува глас от кристала, но информацията за теб и за кристала е точна. Получил я е от някакъв източник. Имаш ли представа кой може да е този източник?

— Не знам. Със сигурност не си пускам реклами, нито пък госпожа Вон е публикувала някъде в интернет съдържанието на библиотеката си. Тя не е от опасните колекционери, но е достатъчно потайна, като всички колекционери, с които съм работила.

— Но сериозните колекционери и дилъри биха имали представа поне за някои от по-ценните книги, които тя притежава в колекцията си, нали?

— О, да. Такъв тип клюки се разпространяват постоянно. Всички, които работим на този пазар, следим търговете, продажбите, слуховете за нови придобивки. Какво си мислиш?

— Това, което интуицията ти е подсказвала чрез съня, е било вярно от самото начало. Мисля, че е крайно време да говорим с Грейди Хейстингс.