Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Dating Game, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,8 (× 23 гласа)

Информация

Сканиране
strahotna
Разпознаване и корекция
Еми (2014)

Издание:

Даниел Стийл. Развод

Американска. Първо издание

ИК „Бард“, София, 2004

Редактор: Олга Герова

ISBN: 954-585-512-6

История

  1. — Добавяне

Посвещавам с обич и уважение на онези, които постоянно търсят, и на онези, които са намерили — на дяволските щастливци! И най-вече на хората, които са преминали през кръговете на ада и не само са оцелели, но сърцата и умовете им са останали незасегнати и са успели да открият иглата в купата сено и са спечелили голямата награда!

Според мен изкачването на Еверест сигурно е по-лесно и изпълнено с по-малко опасности и отчаяние.

Посвещавам и на всички мои приятели, които се опитаха неуместно, но искрено да намерят идеалния мъж за мен, с други думи, някой поне толкова странен, колкото съм аз.

На онези от вас, които ми определяха безразсъдни и ненужни срещи с непознати, на които сигурно ще се смея на стари години, прощавам (почти)!

Посвещавам преди всичко и на моите прекрасни деца, които споделяха с мен, които ме обичаха и подкрепяха с хумор, окуражаваха със съучастие и бяха безпределно търпеливи. Благодаря им за безкористната любов и безграничната подкрепа.

С любов,

Д. С.

„On ne voit bien qu’avec le coeur.

L’essentiel est invisible pour les yeux.

Човек вижда само със сърцето си.

Същественото е невидимо за очите.“

Антоан дьо Сент Екзюпери, „Малкият принц“

Какво е любовна среща? Това е, когато двама души, които не се познават добре, излизат да вечерят заедно и ровят нервно из чиниите си, докато се опитват да зададат възможно най-много въпроси за възможно най-кратко време.

Въпроси от рода на: „Карате ли ски? Играете ли тенис? Обичате ли кучета? Според вас защо бракът ви се провали? Защо съпругата ви смята, че сте тиранин? Обичате ли шоколад? А кейк със сирене? Били ли сте обвинен в углавно престъпление? Какво мислите за наркотиците? Има ли алкохолици в семейството ви и колко? Какви лекарства вземате? Това истинският ви нос ли е, или сте си правили пластична операция? А на брадичката? Горната устна? Гърдите? Задните части? Какви операции имате? Обичате ли деца? Срещате ли сте се с някого? Какъв чужд език говорите? Какъв е вашият идеал за меден месец? Две седмици на Хаваите? Наистина ли? Били ли сте някога на сафари? А в Париж? На остров Ман? Религиозен ли сте? Кога за последен път видяхте майка си? Колко време ходихте на психотерапия? Защо не? Какво образование имате? Бившата ви жена знае ли къде сте тази вечер? Колко време сте бил женен? Разведен ли сте? Вдовец? Бил ли сте в затвора? Пуснат сте под гаранция? Безработен? Какво смятате да правите от тук нататък? Сигурна съм, че циркът предлага възможности за приказни пътешествия, но какво ще кажете, ако ви качат на въжето под купола? Откога страдате от булимия? Ще ми се обадите ли скоро?“.

Среща на сляпо е, когато загрижени приятели избират двама души от противоположни полове, а понякога и от противоположните краища на света, със съвсем малко общи неща в характера и лъжат всеки един от тях колко прекрасен, интересен, нормален, добре възпитан, интелигентен и привлекателен е другият. В мига, в който двамата прекрачат прага на ресторанта или къщата и се срещнат, действителността излиза наяве. Тогава се опитвате да приложите същата формула както при обикновена среща, като се опитвате да се измъкнете колкото може по-скоро и се молите да са записали телефонния ви номер неправилно. След което си отивате вкъщи и плачете, а може би се смеете, но никога повече не проговаряте и дума на приятелите, които са ви погодили този номер. След което минава известно време, вие забравяте колко зле е било и позволявате на същите приятели или на други да ви сватосват отново.

С любов и съпричастие,

Д. С.