Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Робърт Лангдън (3)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Lost Symbol, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,1 (× 219 гласа)

Информация

Сканиране
noisy (2009)
Разпознаване и корекция
ultimat (2009)

Издание:

Дан Браун. Изгубеният символ

ИК „Бард“, 2009

Редактор: Иван Тотоманов

Художествено оформление на корица: „Megachrom“

ISBN 978–954–655–063–7

История

  1. — Добавяне

107

Каменната маса студенееше под гърба на Катрин Соломон.

Ужасяващата сцена на смъртта на Робърт продължаваше да е пред очите й. Измъчваше я и съдбата на брат й. „И Питър ли е мъртъв?“ Странният нож на плота до нея не преставаше да й навява мисли за онова, което очаква и нея.

„Наистина ли идва краят?“

Странно, ненадейно си спомни за проучванията си… за ноетичната наука… и за последните поразителни резултати. „Всичко е изгубено… превърнато в пепел“. Никога нямаше да сподели със света нещата, които бе научила. Беше направила най-смайващото си откритие само преди няколко месеца и то можеше да промени представите на човечеството за смъртта. Мисълта за онзи експеримент… й носеше неочаквана утеха.

Като малка, Катрин Соломон често се чудеше дали има живот след смъртта. „Има ли рай? Какво става, когато умираме?“ Когато порасна, научните й занимания скоро пометоха фантастичните й представи за рай, ад и отвъдно. Идеята за „живот след смъртта“, трябваше да приеме тя, беше човешка измислица… приказка, целяща да смекчи страховитата истина, че всички сме смъртни.

„Или поне така си мислех…“

Преди година с брат й обсъждаха един от най-древните философски проблеми, съществуването на човешката душа, и по-специално въпроса дали човек притежава някакво съзнание, способно да оцелее извън тялото.

И двамата предполагаха, че такава човешка душа наистина съществува. Повечето древни философии бяха единодушни. В будизма и браманизма се говореше за метапсихозис — превъплъщаване на душата в ново тяло след смъртта. Платониците определяха тялото като „затвор“, от който душата избягва, а стоиците я наричаха „апоспазма ту теу“, „частица от Бог“, и вярваха, че Бог си я връща след смъртта.

Идеята за съществуването на човешката душа, с известно разочарование отбеляза Катрин, навярно никога нямаше да се докаже научно. Категорично да установиш, че съзнанието оцелява извън тялото след смъртта, й се струваше все едно да издишаш цигарен дим и да се надяваш, че ще го откриеш след години.

След този разговор й хрумна странна идея. Брат й беше споменал, че в Битие душата се дефинира като „нешема“, своеобразен духовен „интелект“, отделен от тялото. Думата „интелект“ предполагаше наличие на мисъл. Ноетичната наука ясно показваше, че мислите имат маса, и следователно изглеждаше логично човешката душа също да притежава такава.

„Мога ли да претегля човешката душа?“

Идеята бе невероятна, естествено… беше глупаво дори само да си го помисли.

Три дни по-късно неочаквано се събуди през нощта. Скочи от леглото, качи се в колата си, отиде в лабораторията и незабавно започна работа върху експеримент, едновременно удивително прост… и плашещо дързък.

Нямаше представа дали ще се получи и затова реши да не казва нищо на Питър, докато не приключи работата.

Отне й четири месеца, ала накрая заведе брат си в лабораторията и докара на количка голям уред, който криеше в склада.

— Сама го проектирах и направих — поясни тя, докато му показваше изобретението си. — Можеш ли да се сетиш какво е?

Питър разгледа странната машина.

— Инкубатор?

Катрин се засмя и поклати глава, въпреки че в това предположение имаше логика. Машината наистина малко приличаше на прозрачните кувьози за преждевременно родени бебета, каквито можеха да се видят в болниците. Този апарат обаче побираше възрастен човек — продълговат, херметично затворен, с прозрачна пластмасова капсула, като някакъв футуристичен спален модул. Под него имаше електронни елементи.

— Да видим дали това ще ти помогне да познаеш — каза тя и го включи в електрическата мрежа. Освети се дигитален дисплей, чиито цифри бързо се меняха, докато тя внимателно настройваше уреда.

Когато свърши, на екрана пишеше:

0,0000000000 кг

— Везна? — озадачено попита Питър.

— Не просто каква да е везна. — Катрин взе миниатюрно късче хартия от близкия плот и го постави върху капсулата. Цифрите на дисплея отново заподскачаха и дадоха нов резултат.

0,0008194325 кг

— Свръхточна микровезна — съобщи тя. — С точност до няколко микрограма.

Брат й продължаваше да гледа объркано.

— Направила си прецизна везна за… човек, така ли?

— Точно така. — Катрин вдигна прозрачния капак на машината. — Ако поставим човек да легне в капсулата и затворим капака, въпросният индивид ще бъде в напълно затворена система. Нищо не влиза, нищо не излиза. Нито газ, нито течност, нито прашинки. Нищо не се отделя навън — дъхът му, потни изпарения, телесни течности, нищо.

Питър прокара длан по гъстата си сребриста коса, нервен жест, който беше присъщ и на сестра му.

— Хмм… явно човек ще умре доста бързо вътре.

Тя кимна.

— За около шест минути, в зависимост от дихателния ритъм. Брат й се обърна към нея.

— Не разбирам.

Катрин се усмихна.

— Ще разбереш.

Заведе го в контролната зала на Куба и го настани пред плазмената стена. После започна да пише на клавиатурата и отвори няколко видеофайла, записани на холографските устройства. Плазмената стена се съживи. Появилият се образ приличаше на домашен видеозапис.

Виждаше се скромна спалня с неоправено легло, шишенца с лекарства, респиратор и кардиомонитор. В центъра на стаята стоеше везната на Катрин.

Питър се ококори.

— Какво…

Прозрачният капак беше вдигнат и в уреда лежеше старец с кислородна маска. Наблизо стояха възрастната му жена и служителка от хоспис. Мъжът дишаше трудно, очите му бяха затворени.

— Това е един мой преподавател от Йейл — съобщи Катрин. — Поддържахме връзка през годините. Беше много болен. Винаги е казвал, че иска да дари тялото си за научни изследвания, и когато му обясних идеята си за този експеримент, веднага пожела да участва в него.

Питър смаяно наблюдаваше разгръщащата се пред очите му сцена.

Служителката от хосписа се обърна към съпругата на учения.

— Време е. Той е готов.

Старицата избърса сълзите от очите си и кимна със спокойна решителност.

— Добре.

По-младата жена се наведе и много внимателно свали кислородната маска на стареца. Ученият леко се разшава, но очите му останаха затворени. Тя премести респиратора и другите уреди настрани и в центъра на стаята остана само капсулата.

Съпругата на умиращия се приближи, наведе се и нежно го целуна по челото. Старецът не вдигна клепачи, ала на устните му плъзна едва забележима любяща усмивка.

Без кислородната маска дишането му бързо отслабваше. Краят наближаваше. Жена му с възхитителна вътрешна сила и хладнокръвие бавно спусна прозрачния капак на капсулата и го затвори, точно както й бе показала Катрин.

Питър уплашено подскочи.

— Катрин, за бога…

— Всичко е наред — прошепна тя. — Вътре има достатъчно въздух. — Беше гледала записа десетки пъти, но той все още караше пулса й да се ускорява. Катрин посочи везната под херметичната капсула на умиращия. Дигиталните цифри показваха:

51,4534644 кг

— Това е теглото на тялото му — поясни тя.

Дишането на стареца ставаше все по-плитко. Питър напрегнато се наведе напред.

— Самият той го искаше — промълви сестра му. — Гледай какво ще се случи.

Съпругата на учения отстъпи назад и седна на леглото, наблюдаваше безмълвно заедно със служителката от хосписа.

През следващите шейсет секунди плиткото дишане на умиращия се ускоряваше, докато изведнъж, сякаш сам избрал момента, той просто изпусна сетния си дъх. Всичко спря.

Край.

Съпругата и служителката тихо се утешаваха една друга.

Не се случи нищо друго.

След няколко секунди Питър объркано погледна Катрин.

„Почакай малко“, помисли тя и му даде знак да продължи да наблюдава дигиталния дисплей на капсулата, който показваше телесното тегло на мъртвеца.

И тогава се случи.

Когато го видя, Питър се олюля и едва не падна от стола.

— Но… това… — Той смаяно покри устата си с длан. — Не мога…

Великият Питър Соломон рядко губеше дар слово. Катрин беше реагирала по същия начин първите няколко пъти, когато гледа записа.

Мигове след смъртта на стареца цифрите на везната изведнъж показаха по-малка стойност. Човекът бе станал по-лек незабавно след кончината си. Макар и минимална, промяната можеше да се измери… и смисълът на това откритие беше поразителен.

Катрин си спомняше, че първия път записа в лабораторния си бележник с трепереща ръка: „Изглежда съществува невидима «материя», която напуска човешкото тяло в момента на смъртта. Тя има измерима маса, която не се влияе от физически прегради. Трябва да приема, че се движи в измерение, което засега не мога да разбера“.

От смаяното лице на брат си разбираше, че смисълът на видяното му е ясен.

— Катрин… — заекна той, като премигваше със сивите си очи, сякаш за да се увери, че не сънува. — Мисля, че ти току-що претегли човешката душа.

Последва дълго мълчание.

Тя усещаше, че брат й се опитва да осмисли всички очевидни и удивителни последици от това откритие. „Ще отнеме време“. Ако сцената, на която току-що бяха станали свидетели, наистина означаваше това, което изглеждаше — тоест доказателство, че душата, съзнанието или жизнената сила може да напуска телесната си обвивка, — това откритие щеше да хвърли удивителна светлина върху безброй мистични въпроси: превъплъщение, космическо съзнание, преживявания на границата на смъртта, астрална проекция, дистанционно наблюдение, буден сън и така нататък, и така нататък. Медицинските списания изобилстваха на истории за починали на операционната маса пациенти, които виждали телата си отгоре и после били съживени.

Питър мълчеше. Беше се просълзил. Катрин го разбираше. И тя беше плакала. И двамата бяха изгубили любими същества и за всеки човек в това положение и най-малкият намек, че човешката душа продължава да съществува след смъртта, запалваше пламъчето на надеждата.

„Мисли си за Закари“, разбра тя, познаваше дълбоката тъга в очите на брат си. Питър години наред носеше бремето на отговорността за смъртта на сина си. Много пъти й бе казвал, че е направил най-страшната грешка в живота си, като е оставил Зак в затвора, и че никога няма да си го прости…

Стресна я затръшване на врата и Катрин рязко се върна в настоящето. Беше в подземието, вързана на студената каменна маса. Металната врата над рампата се беше затворила с трясък. Татуираният се връщаше. Чу го да влиза в една от стаите, да прави нещо там и после да продължава по коридора към нея. Буташе нещо… нещо тежко… на колела. Когато излезе на светло, тя го зяпна смаяно. Чудовището буташе човек на инвалидна количка.

Разумът й позна мъжа на количката. Емоционално обаче тя не можеше да приеме появилата се пред очите й гледка.

„Питър?“

Не знаеше дали да се радва, че брат й е жив… или да закрещи от ужас. Тялото на Питър беше обръснато. Гъстата му коса я нямаше, веждите също, и гладката му кожа лъщеше като намазана с мазнина. Носеше черна копринена роба. На мястото на дясната му ръка имаше чуканче, бинтовано в чиста превръзка. Измъчените му очи се насочиха към нея, изпълнени със съжаление и скръб.

— Питър!… — Гласът й секна.

Брат й се опита да каже нещо, но излязоха само приглушени гърлени звуци. Освен че беше вързан за количката, устата му бе запушена.

Татуираният протегна ръка и нежно погали бръснатата глава на Питър.

— Приготвих брат ти за голяма чест. Тази нощ той ще изиграе важна роля.

Цялото й тяло се вцепени. „Не…“

— С Питър засега излизаме, но реших, че ще искате да се сбогувате.

— Къде го водиш? — немощно попита Катрин.

Онзи се усмихна.

— С Питър трябва да идем на свещената планина. Там е скрито съкровището. Масонската пирамида посочи мястото. Твоят приятел Робърт Лангдън много ми помогна.

Катрин се вгледа в очите на брат си.

— Той уби… Робърт.

Лицето на Питър Соломон се сгърчи от мъка и той рязко заклати глава, сякаш не можеше да понесе повече болка.

— Хайде сега, Питър. — Мъжът отново го погали по главата. — Не разваляй момента. Кажи сбогом на сестричката си. Това е последната ви семейна среща.

Катрин усети, че я обзема пълно отчаяние.

— Защо го правиш?! — извика тя. — Какво сме ти сторили?! Защо толкова много мразиш семейството ми?!

Татуираният пристъпи към нея и доближи уста до ухото й.

— Имам си основание, Катрин. — После отиде при плота, вдигна странния нож и прокара лъснатото острие по бузата й. — Твърди се, че това е най-прочутият нож в историята.

Не бе чувала за никакви прочути ножове, ала й изглеждаше зловещ и древен. Беше остър като бръснач.

— Не се тревожи — каза мъжът. — Нямам намерение да хабя способностите му за теб. Ще ги запазя за по-достойна жертва… на по-свято място. — Обърна се към брат й. — Този нож ти е познат, нали, Питър?

От очите на Соломон бликаше едновременно страх и удивление.

— Да, Питър, този древен предмет все още съществува. Получих го на огромна цена… и го пазя за теб. Ние с теб най-после можем да приключим мъчителното си пътуване заедно.

С тези думи татуираният грижливо уви ножа в плат, а после събра всички останали неща — тамян, стъкленици с течности, парчета бяла коприна и други ритуални вещи — и ги сложи в кожената чанта на Робърт Лангдън при Масонската пирамида и пирамидиона. Пред безпомощния поглед на Катрин затвори ципа и отново се обърна към брат й.

— Би ли поносил това, Питър? — И пусна тежката чанта в скута му.

Отиде при едно чекмедже и започна да рови вътре. Чуваше се дрънчене на дребни метални предмети. Когато се върна, хвана дясната ръка на Катрин. Тя не виждаше какво прави, но брат й явно го наблюдаваше и бясно се замята на инвалидната количка.

Катрин внезапно усети остро убождане от вътрешната страна на лакътя и по ръката й потече странна топлина. Питър издаваше мъчителни, задавени звуци и напразно се опитваше да стане от тежката количка. Скоро по долната половина на ръката и пръстите й запълзя студена вцепененост.

Когато мъжът се отдръпна, тя видя защо брат й се е ужасил. Татуираният беше забил медицинска игла във вената й, сякаш й взимаше кръв. Иглата обаче не беше свързана със система. Кръвта й свободно изтичаше през нея… по лакътя и предмишницата й… и капеше по каменната маса.

— Човешки пясъчен часовник — произнесе онзи, обръщаше се към Питър. — Когато не след дълго те помоля да изиграеш своята роля, искам да си представиш как Катрин… умира тук сама в мрака.

На лицето на Питър Соломон се бе изписала невъобразима мъка.

— Тя ще остане жива още около час — продължи татуираното чудовище. — Ако ми помогнеш бързо, ще имам достатъчно време да я спася. Естествено, ако ми окажеш каквато и да е съпротива… сестра ти ще умре тук сама в мрака.

Питър изрева нещо непонятно през парцала.

— Знам, знам. — Мъжът постави ръка на рамото му. — Трудно ти е. Но не би трябвало. В крайна сметка не за пръв път изоставяш свой близък. — Той замълча за миг, наведе се и прошепна в ухото му: — Разбира се, имам предвид сина ти Закари, когото заряза в затвора „Соганлък“.

Питър Соломон опъна каишите, с които бе завързан, и отново нададе приглушен вик през парцала.

— Стига! — изкрещя Катрин.

— Добре си спомням оная нощ — продължи да го дразни татуираният, докато привършваше със събирането на нещата си. — Чух всичко. Директорът ти предложи да пусне сина ти, обаче ти предпочете да дадеш урок на Закари… като го изоставиш. Да, твоето момче си научи урока, нали? — Похитителят им се усмихна. — Неговата загуба… беше моя печалба.

После взе парче ленен плат, натика го дълбоко в устата на Катрин и й прошепна:

— Смъртта трябва да настъпва тихо.

Питър продължаваше да се бори с каишите. Без повече думи, татуираният заднишком задърпа количката му към вратата.

Брат и сестра се погледнаха за последен път.

След малко Питър вече го нямаше.

Катрин ги чуваше нагоре по рампата, после металната врата се отвори и затвори.

След няколко минути навън изрева автомобилен двигател. После имението потъна в тишина.

Катрин лежеше съвсем сама в мрака и кръвта й изтичаше.