Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Тайнството на произхода (1)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Atlantis Gene, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
4,6 (× 13 гласа)

Информация

Сканиране, корекция и форматиране
Еми (2016)

Издание:

Автор: А. Дж. Ридъл

Заглавие: Атлантският ген

Преводач: Юлиян Стойнов

Година на превод: 2014

Език, от който е преведено: английски

Издание: 1

Издател: ИК „Бард“ ООД

Град на издателя: София

Година на издаване: 2015

Тип: роман

Националност: американска

Печатница: „Полиграфюг“ АД, Хасково

Редактор: Иван Тотоманов

ISBN: 978-954-655-602-8

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/422

История

  1. — Добавяне

8.

Би Би Си Световни новини — интернет издание

Предполагаеми терористични атаки в жилищни райони на Мар дел Плата, Аржентина и Кейптаун, Южна Африка

Последни новини: Съобщения за нови взривове в Карачи, Пакистан и Джакарта, Индонезия. Очаквайте нови сведения за инцидентите.

 

Кейптаун, Южна Африка. Рано тази сутрин спокойствието на града бе нарушено от експлозии на гранати и автоматична стрелба, когато приблизително двайсет въоръжени нападатели нахлуха в жилищна сграда и убиха четиринайсет души.

От полицията няма официални съобщения за нападението.

Свидетели на инцидента оприличават атаката на операция на специални части. Репортер на Би Би Си интервюира един от очевидците:

„Да, видях го, приличаше на танк или нещо от тоя род, нали знаете, от онези бронирани машини. Качи се на тротоара и после отвътре се изсипаха някакви типове, като нинджи или роботизирани войници, щото се движеха някак механично, а после цялата сграда избухна и се разхвърчаха стъкла, а аз побягнах. Зная, че кварталът тук е доста опасен, но досега не бях виждал нищо подобно. Отначало си помислих, че ще е някоя наркоистория. Но каквото и да е било, работата сигурно се е объркала“.

Друг свидетел, който също бе интервюиран с обещанието да бъде запазена анонимността му, потвърди, че униформите на нападателите били без отличителни знаци, такива нямало и на бронираното превозно средство.

Репортер на Ройтерс, който за кратко е успял да огледа сцената на престъплението, преди полицията да го изгони, я описа по следния начин:

„Приличаше на тайна квартира, от онези, които държат ЦРУ или МИ6. Във всеки случай там са изсипани доста пари, защото имаше всякаква техника — стая за наблюдение с монитори от пода до тавана и помещение с доста мощен сървър. Навсякъде лежаха трупове. Половината бяха с цивилни дрехи, останалите имаха някакви черни униформи и бронежилетки, като тези, които според очевидци са носели нападателите“.

Остава неизвестно дали нападателите са понесли някакви загуби и са били принудени да изоставят убитите си, или труповете са на хора, защитавали мястото.

Би Би Си потърси за коментари представители на ЦРУ и МИ6, но и двете агенции отказаха да предоставят такива.

Не е известно дали инцидентът е свързан по някакъв начин с по-ранните събития в Мар дел Плата, Аржентина, където силна експлозия в бедняшки жилищен квартал уби дванайсет души в приблизително два часа местно време. Очевидци казват, че след експлозията е имало нападение на тежковъоръжени войници, които не носели отличителни знаци.

Както и при атаката в Кейптаун, никой в Мар дел Плата досега не е поел отговорност.

„Обезпокоително е, че нямаме никаква представа кой е замесен — каза Ричард Букмайър, професор от Американския университет. — Доколкото може да се съди по първоначалните съобщения, ако някои от жертвите или участниците в атаките принадлежат към терористична мрежа… това означава ниво на организираност, каквото досега не е било наблюдавано. Касае се или за нов участник, или за сериозна еволюция на някой от досегашните. И в двата случая е необходимо да се извърши задълбочен анализ и преоценка на познанията ни относно световния тероризъм.“

Ще ви държим в течение за развитието на тази история.