А. Дж. Ридъл

(автор)

По-долу е показана статията за А. Дж. Ридъл от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]
А. Дж. Ридъл
Псевдоним А. Дж. Ридъл
Роден
Професия писател
Националност Флаг на САЩ САЩ
Активен период 2013 -
Жанр трилър, научна фантастика
Съпруга Анна
Деца Емерсон Ане
Уебсайт www.agriddle.com

А. Дж. Ридъл (на английски: A.G. Riddle) е американски писател на бестселъри в жанра трилър и научна фантастика.

Биография и творчество

А. Дж. Ридъл е роден в Шелби, Северна Каролина, САЩ. Израства в Бойлинг Спрингс, Северна Каролина. Завършва с бакалавърска степен специалност бизнес администрация и мениджмънт в Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил. По време на втората си година в университета основава първата си компания с приятел от детството. След дипломирането си в продължение на 10 години работи в Интернет компании, преди да се завърне към мечтата си да пише.

Първият му фантастичен трилър „Атлантският ген“ от постапокалиптичната поредица „Тайнството на произхода“ е публикуван през 2013 г. Главните герои, бившият агент от ЦРУ Дейвид Вейл и специалистката по аутизъм доктор Кейт Уорнър, се изправят срещу мощна терористична група, която планира да унищожи по-голямата част от човечеството, за да достигнат еволюционен напредък и тотален контрол. Книгата става бестселър, преведена е на над 20 езика, и прави писателя известен. Компанията CBS работи по екранизацията на поредицата.

През 2014 г. е издаден четвъртият му фантастичен роман „Departure“ („Заминаване"), който описва историята на оцелелите от самолетен полет, който излита през 2014 г. и катастрофира в земята на един променен свят някъде във времето. Предпочетен е за екранизация от компанията „20th Century Fox“.

От 2013 г. е президент на собствена компания „Riddle Inc.“.

А. Дж. Ридъл живее със семейството си в Рали, Северна Каролина.

Произведения

Самостоятелни романи

  • Departure (2014)

Серия „Тайнството на произхода“ (Origin Mystery)

  1. The Atlantis Gene (2013)
    Атлантският ген, изд.: ИК „Бард“, София (2015), прев. Юлиян Стойнов
  2. The Atlantis Plague (2013)
    Атлантската чума, изд.: ИК „Бард“, София (2015), прев. Юлиян Стойнов
  3. The Atlantis World (2014)

Серия „Изчезналите файлове“ (The Extinction Files)

  1. Pandemic (2017)
  2. Genome (2017)

Източници

Външни препратки