Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Jessus — unser Schicksal, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Религиозен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
6 (× 4 гласа)

Информация

Разпознаване, корекция и форматиране
Стаси 5 (2021)

Издание:

Автор: Вилхелм Буш

Заглавие: Иисус наша съдба

Преводач: Димитър Цицелков

Година на превод: 1992

Издател: Верен

Град на издателя: София

Година на издаване: 2014

Тип: беседи

Националност: не е указана

Художник: Здравко Ненов

ISBN: 978-619-7015-46-1

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/10491

История

  1. — Добавяне

4. Как се преодолява бедата

В Библията има една чудесна, вълнуваща история: Иисус, Синът на живия Бог, е заобиколен от множество хора. Изведнъж настъпва суматоха. Хората се отдръпват и правят място на една тълпа, сред която има и свещеници. Довличат хубава млада жена. Буквално я виждам пред очите си, с полуразкъсаните й дрехи. Блъсват я пред Него и казват: „Господи Иисусе, хванахме тази жена в прелюбодейство с един чужд мъж. Божията заповед гласи, че прелюбодейството се наказва със смърт. Ти си винаги толкова милостив, Господи Иисусе, но срещу Божията воля едва ли ще кажеш нещо! Искаме сега да чуем от Теб, че тази жена трябва да бъде убита с камъни!“. Тогава Иисус поглежда младата жена и отговаря: „Да, Бог се отнася много, много строго към това и по Неговата воля тя заслужава смърт“. Очите светват. Някои вече грабват камъни, защото тогава прелюбодейците са били убивани с камъни. Но Иисус продължава: „Чакайте малко! Този от вас, който няма никакъв грях — нито в мисли, нито в думи, нито в постъпки — нека хвърли първия камък!“. След това се навежда и започва да пише нещо на пясъка. Много бих искал да знам какво е написал, но това не е казано в Библията. След известно време Той се изправя и — площадът се оказва празен. Само жената още стои там. В Библията е казано: „Те си отидоха, изобличени от съвестта си“.

А сега питам всички вас: "Щяхте ли вие да можете да хвърлите първия камък върху жената? Чисти ли сте в своите мисли, думи и дела в тази област? Щяхте ли да можете да хвърлите първия камък? Никой от вас, нали? Но тогава ние сме едно сборище от грешници! Да, наистина сме такива.

Вижте, тези хора са допуснали голяма грешка. Те са си отишли, изобличени от своята съвест. Трябвало е да направят обратното. Трябвало е да кажат: „Господи Иисусе! Ние трябва да застанем редом с тази жена. Ти не я отхвърли, помогни и на нас!“. Не знам никой друг освен Иисус, който би могъл да помогне при сексуалната нищета на нашия свят. И когато казвам това, казвам го като човек, който е живял чрез помощта на Иисус. Когато говоря за Него, не развивам теории. Той е бил силата на моя живот и продължава да е и до този час. Един пастор не е от неутрален пол, той също е човек. Той има нужда от Спасителя толкова, колкото и вие. Аз съм изпитал какъв голям Спасител е Иисус, и то по отношение на две неща.

Първо:

а) Иисус прощава грехове

Никой свещеник, пастор, нито пък ангелите могат да ви простят греховете. Първата нечиста мисъл, както и всяко последвало я действие, са безвъзвратно грях. И вие отивате с вашите грехове във вечността, пред Божия съд, ако преди това не намерите Иисус, не изповядате греховете си и не Го помолите да ви ги прости. Иисус е единственият, който може да прости нашата вина.

Застанете духом пред кръста на Иисус и кажете: „Сега поставям всички свои младежки грехове пред Тебе. Признавам Ти всички свои сексуални връзки и не премълчавам нищо“. После погледнете духом нагоре към кръста Му и кажете, както се казва в песента:

Проля се и за мене Твойта скъпа кръв.

Това аз вярвам и разбирам.

Тя покрива и мойта вина,

защото Ти, Иисусе, и за мен умря.

Чуйте какво казва Библията: „Кръвта на Иисус Христос, Божия Син, ни очиства от всеки грях“. Това са освобождаващи думи!

На 17 години станах войник и в казармата преминах през мелницата на мръсотията. Когато дойдох на себе си, се запитах, изправен пред гледката на изпълнения си с нечистота път: „Кой ще ме освободи от моя опетнен младежки живот?“. И тогава разбрах: Иисус може да ликвидира моето минало. Иисус ми прощава греховете. Покаях се и се обърнах към Него, а сега вече и не искам да живея без Него.

Веднъж говорих в Дюселдорф пред едно голямо събрание за това, че Иисус ликвидира миналото ни, като прощава греховете. Когато събранието свърши и всички започнаха да излизат навън, видях един висок и изискан господин да си проправя път напред през множеството. Накрая застана пред мен и силно възбуден запита: „Вярно ли е това, което казахте, че има прошка за греховете?“. „Да — отговарям аз. — Слава на Бога! Аз го изпитвам в живота си.“ Тогава той каза: „Аз съм психиатър. При мен идват много хора с душевни болести. Те имат комплекси. Но не знаят от какво страдат. В повечето случаи това са стари греховни истории, за които те вече не си спомнят ясно или не искат да си спомнят. Трябва дълго да работя с тях, докато извадя старите случки от подсъзнанието в съзнанието им. Но дотам са ми възможностите. Аз мога да извадя стария грях наяве: лъжи, караници, сексуална невъздържаност. Но често пъти съм си мислил отчаян: «Само да можех да премахна самия грях!». И затова ви питам, господин пастор Буш, има ли наистина някой, който може да премахне греха? Вярно ли е това, или не?“. След този въпрос още веднъж потвърдих радостно: „Слава на Бога, да!“. И тогава ми стана ясно какво удивително и прекрасно послание имаме ние в Новия завет: Иисус прощава греховете!

И второ:

б) Иисус развързва връзките

Веднъж казах на една млада и хубава секретарка: „Госпожице, вие ще отидете в ада. Връзката ви с вашия шеф е ужасна! Не правете нещастни този човек и неговото семейство!“. Тогава лицето й се сви от болка и тя отговори: „Не мога да го оставя, та аз го обичам!“. „Да — отговорих, — но този човек има жена и деца! Вие сте жестока!“ А тя отново каза: „Не мога да го оставя!“. Почувствах как самата тя страда от тази връзка, но няма сили да я скъса. Но аз можех да й кажа: „Вижте, ние наистина не можем да разкъсаме връзките на греха, но в Библията се казва: «Когото Божият Син освободи, той е наистина свободен». Повикайте Иисус! Той може да разкъса връзките на такива тайни грехове!“.

Има един стих от една песен, която обичам да пея:

Иисус дойде и оковите падат,

примките на смъртта се разкъсват на две.

(Това съм го наблюдавал често като пастор в големия град, как примките на смъртта се разкъсват.)

Нашият Спасител единствен успява.

Нали затова Той на кръста умря!

Той, Синът Божий, освобождава,

от грях и падение ни води към чест!

Иисус дойде и оковите падат.

Примките на смъртта се разкъсват на две!

При това положение на нещата, при такава нищета и объркани връзки е ясно, че млади и стари се нуждаят от Спасителя и Избавителя. В това, че Иисус подарява чудесно и съвсем реално избавление, всеки може да се убеди лично! Вие се нуждаете от Спасител, защото иначе водите едно окаяно съществуване!