Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Jessus — unser Schicksal, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Религиозен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
6 (× 4 гласа)

Информация

Разпознаване, корекция и форматиране
Стаси 5 (2021)

Издание:

Автор: Вилхелм Буш

Заглавие: Иисус наша съдба

Преводач: Димитър Цицелков

Година на превод: 1992

Издател: Верен

Град на издателя: София

Година на издаване: 2014

Тип: беседи

Националност: не е указана

Художник: Здравко Ненов

ISBN: 978-619-7015-46-1

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/10491

История

  1. — Добавяне

5. Говорете с Бога!

Можете ли да се молите? Вероятно можете да промърморите някоя заучена молитва — но да се молите? Знаете ли, някои хора имат такива представи за молитвата, че ако още имах коса, щеше да ми се изправи от изумление. Наскоро бях на гости на едно семейство. Майката казва: „Ние също сме християни. Ела, Кларичка!“. И подканва своята четиригодишна дъщеря: „Ти можеш така хубаво да се молиш, хайде, помоли се малко пред господин пастора!“. И детето започна. Аз бързо го прекъснах: „Стига! Не така, «помоли се малко пред пастора»! За нищо на света, моля ви, недейте!“. Та това не е никаква молитва. Да се молиш, означава да говориш с живия Бог, който присъства в лицето на Иисус, и пред Него да излееш сърцето си. Молили ли сте се някога така?

Един човек, английски епископ на име Робинсън, е написал една ужасна книга, „Бог не е такъв“. В нея той казва, че модерният човек вече въобще не можел да се моли. С това между другото съм съгласен. Това обаче не говори зле за молитвата, а за модерния човек. Не намирате ли и вие? Епископът иска коренно да преобрази цялото християнство, защото модерният човек не можел вече да се моли. Пък аз бих казал: „Нека по-добре модерният човек отново се научи да се моли!“.

Рискувайте просто веднъж да се помолите! Макар и да кажете само: „Господи, помогни ми да Те намеря!“. Или: „Господи, спаси ме и мене!“. Или: „Господи, води ме към истинска вяра!“. Или: „Господи, прости ми греховете!“. Но просто започнете! Човек не може изведнъж да започне да се моли прекрасно. Може би свещениците се молят прекрасно — с книга в ръка, от която четат. Но съвсем не е необходимо да се молим прекрасно, а трябва въобще да започнем да говорим с живия Бог. Вие започнете веднъж, пък ще се научите да се молите!

И знайте, вярата е едно лично взаимоотношение между моя Бог и мен. При такава връзка трябва да се разговаря, нали? Аз говоря с Него и Той говори с мен. И с това стигам до следващата си точка.