Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Jessus — unser Schicksal, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Религиозен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
6 (× 4 гласа)

Информация

Разпознаване, корекция и форматиране
Стаси 5 (2021)

Издание:

Автор: Вилхелм Буш

Заглавие: Иисус наша съдба

Преводач: Димитър Цицелков

Година на превод: 1992

Издател: Верен

Град на издателя: София

Година на издаване: 2014

Тип: беседи

Националност: не е указана

Художник: Здравко Ненов

ISBN: 978-619-7015-46-1

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/10491

История

  1. — Добавяне

2. В какво се състои бедата?

Вижте, поначало бедата е в това, че ние вече не знаем кое всъщност е добро и кое — лошо. Ние казваме: „Днес имаме нови схващания по този въпрос!“. Но същността остава същата — грехът е действителност! И когато съгреша, върху съвестта ми ляга товар. Това е реалност. Така се появява бедата, а именно че човек вече не знае кое всъщност е добро и кое — лошо. Позволете направо да ви запитам: да се прави секс без брак о’кей ли е, или е нещо лошо? Изневярата необходимост ли е при трудните бракове, или е нещо лошо? Лесбийската любов, която момичетата правят помежду си, грях ли е, или не? Хомосексуализмът между мъже или момчета нещо лошо ли е, или не? Онанизмът, разводът — лошо ли са, или добро? Оттук идва бедата! Хиляди романи представят нещата така, като че ли тези неща се намират извън понятията за добро и лошо, и като че ли затова този въпрос е излишен. Нали липсата на другарско чувство е лошо нещо, но сексът няма нищо общо с доброто и лошото. Вземете например съвременните филми: целувка в едър план, пада завесата и след това зад завесата — сенки. Това просто е част от сцената, няма нищо общо с доброто и злото. Така ли е? Аз добре си спомням как, когато се осъзнах като млад мъж, пред мен стоеше мъчителният въпрос: „Кое е позволено и кое не е?“.

За да може честно да отговори на този въпрос, човек трябва първо да си зададе един друг въпрос: „Кой всъщност определя кое е добро и кое е лошо?“. Пред мен веднъж беше застанала една такава двойчица: тя — със силно почернени мигли, а той — малко лабилен младеж, с пожълтели от цигарите пръсти. Аз им казвам: „От седем километра срещу вятъра си личи какво е положението при вас!“. Тогава куклата ми заявява: „Че няма нищо лошо в това, господин пастор! Няма нищо лошо в това!“. Аз отговарям: „Един момент. Кой всъщност трябва да каже дали има нещо лошо в това, или не?“. Да, кой всъщност ще каже кое е добро и кое — лошо? Църквата? Не! С такова нещо и аз не бих се нагърбил. Като младеж никога не съм признавал правото на пасторите да господаруват над живота ми, а сега самият аз съм такъв. Кой трябва да каже кое е добро и кое — лошо? Леля Амалия? Или моята собствена съвест? Някои хора казват: „Аз винаги слушам вътрешния си глас“. Хм, хм! Кой всъщност трябва да каже кое е добро и кое — лошо?

Вижте, сега стигнахме до нещо много важно. Ако има Бог, който е Господар на този свят, тогава Той трябва да каже кое е добро и кое е лошо! Ако няма Бог, правете каквото си искате! Да се държите благоприлично само заради леля Амалия, в това не виждам смисъл. На това място всеки човек е изправен пред въпроса: „Има ли Бог, или няма?“. Аз познавам хора, които живеят в голяма мръсотия, но твърдят: „Аз също вярвам в Господ“. Това са глупости! Обаче ако има Бог, то Неговата воля ще важи и за тази област от човешкия живот. Вие можете да си изберете цял живот да пренебрегвате Бога, но така и ще си умрете! Не можем 45 години да казваме: „Аз живея без Бога!“, а след това да остареем и да станем набожни. Така няма да стане. „Търсете Господа, докато може да бъде намерен!“ — казва Библията, — а не „когато на вас ви е удобно“. Казвам ви още веднъж: ако няма Бог, можете да правите, каквото си щете. Обаче ако Бог е жив, тогава Той трябва да каже кое е добро и кое — лошо. Това е ясно, нали?

И аз ви казвам: Бог наистина е жив! Бог наистина Го има! Ако ме запитате откъде с такава сигурност знам това, ще ви отговоря: „Защото Той ни се е открил чрез Иисус!“. След идването на Иисус всяко равнодушие спрямо Бога или всяко отричане на Бога е невежество или зла воля! Бог е жив! И тъй като Бог е жив, Той трябва да каже кое е добро и кое е лошо! Вие можете да Го отстраните от живота си. Можете да кажете: „Ние си имаме други морални принципи!“. Но аз ви гарантирам, че ще трябва да се отчетете за своя живот не пред самите себе си, а пред Бога.

Когато ни стане ясно, че Бог трябва да каже кое е добро и кое е лошо, ние се освобождаваме от лутането в тъмнина. В Неговото Слово, в Библията, Той ни е казал всичко ясно и разбрано. Веднъж един човек ме запита учуден: „Значи в Библията има и такива неща?“. Отговорих му: „Да, в нея има такива неща“. Бог ни дава съвсем ясни указания за това кое е добро и кое е лошо и в областта на сексуалните отношения.

Следвате ли мисълта ми? Ние трябва да се запитаме какво всъщност казва Бог? Нека видим най-важното от Библията по този въпрос.