Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Steps, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,5 (× 2 гласа)

Информация

Корекция и форматиране
NomaD (2020 г.)

Издание:

Автор: Йежи Кошински

Заглавие: Стъпки

Преводач: Красимир Желязков

Година на превод: 2020

Език, от който е преведено: английски

Издател: Читанка

Година на издаване: 2020

Тип: роман

Националност: американска

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/14050

История

  1. — Добавяне

Тя каза, че е единственото момиче в семейство, но има по-голям брат. Много я обичал и двамата почти никога не се карали. Но той изглежда одобрявал само безинтересните за нея момчета и ставал просто непоносим, ако тя излизала с младеж, който наистина й харесвал. Тогава брат й започвал да я преследва и очевидно изобщо не смятал да я оставя насаме с някой мъж. Предизвиквал сбивания с младежите, които танцували с нея и я прегръщали или опитвали да я целунат. Често се държал така, сякаш той самият й е интимен приятел. Въпреки всичко тя се гордеела с него. Брат й бил много красив, а също и най-добрият ученик в своя клас. И повечето момичета били влюбени в него.

Преди време имала приятел, който веднъж й доверил, че според него, тя и брат й били направени от една и съща материя и най-силно го привличал темпераментът им. Брат й, казал той, е нейно продължение, както тя — негово. Добавил, че да бъде влюбен в нея означавало да бъде свързан емоционално и с брат й.

Тя осъзнала, че двамата с брат си биха могли да станат съюзници срещу всички други. Между тях ще има хармония и привличане, каза тя, ще се сближат и привържат един към друг и ще могат да приемат тази връзка като експеримент; ако е несполучлив, продължи тя, двамата биха могли да прехвърлят вината за неуспеха на обстоятелството, че са брат и сестра. Но ако експериментът излезе успешен, това би било тъй успокоително, толкова удобно. Тя не виждаше нищо неестествено в една такава връзка. Сигурно отношенията между нея и брат й определено ще бъдат по-различни, отколкото например между две влюбени една в друга жени, осъществяващи физическа близост, нещо, което тя много често била срещала в колежа. Това ще бъде връзка, която тя не би могла да има с никой друг. Двамата с брат й ще съумяват да говорят или правят каквото пожелаят; с никого другиго тя не би могла да бъде тъй свободна, тъй вярна на себе си.