Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
My z kosmosu, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
5 (× 1 глас)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
Mark3 (2017)

Издание:

Автор: Арнолд Мостович

Заглавие: Ние от космоса

Преводач: Божидар Барбанаков

Година на превод: 1989 г.

Език, от който е преведено: Полски

Издание: Второ

Издател: Христо Г. Данов

Град на издателя: Пловдив

Година на издаване: 1990

Националност: Полска

Печатница: „Д. Благоев“, София

Излязла от печат: 28.II.1990 г.

Редактор: Румяна Абаджиева

Художествен редактор: Веселин Христов

Технически редактор: Ирина Йовчева

Рецензент: Иван Вълев

Художник: Борислав Ждребев

Коректор: Жанета Желязкова, Надя Костуркова, Боряна Драгиева

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/3763

История

  1. — Добавяне

Неуморимият Хепгуд

В разказа за съвременната съдба на картите на Пири Рейс името на професора от Ню Хемпшър не се споменава често, но тъкмо неговата настойчивост е допринесла Мелъри да има на разположение необходимата апаратура и необходимите сътрудници-специалисти. Самият той е издал книга, посветена на картите на турския мореплавател („Карти на древното море на кралете“). Веднъж въвлечен в древната картография, Хепгуд не престанал да търси други стари карти. Търсел ги навсякъде, където се надявал, че ще ги намери. Станало така, че това настървение дало плодове. Находките като че ли се оказали още по-сензационни от картите на Пири Рейс.

В края на 1959 г. Хепгуд решил да прегледа старите карти, които се намирали в библиотеката на Конгреса на САЩ. Управителят на картографската секция му отделил няколкостотин стари екземпляра, между които и картата на света на Оронций Финей. Тази карта, както казва Хепгуд, го изумила. Пред него била простряна картата на Антарктида и още от пръв поглед наподобявала съвременните карти, съставени с използуването на най-съвременна техника. С тази разлика, че картата на Оронций Финей датирала от 1531 г. А географската наука за Южния полюс през този период въобще не е съществувала.

Отначало на Хепгуд му се сторило, че на картата на Оронций Антарктида е по-голяма, отколкото на съвременните карти. Последвалите многобройни пресмятания показали, че някои картографски грешки (а също увеличената големина на Антарктида) се дължали на грешки, допуснати при прерисуването от много по-старата карта, с която древният картограф разполагал. Що за карта е била тя — не се знае. Ако тези грешки се коригират, излиза, че картата на Оронций Финей е свидетелство за изключителните познания на създателя (или създателите) на образеца, от който Оронций е направил копие. След нанасянето на поправките става ясно, че Оронций Финей е прерисувал карта, на която ширините са означени през 10°, което досега се смяташе за много по-късно откритие.

Има още едно обстоятелство, свързано с картата на Оронций, което е най-интересно. На тази карта Антарктида е представена в по-голямата си част без ледена покривка! Брегът е изрисуван с вълнообразните линии на фиордите. Реките се вливат в океана. Общите контури на континента са значително по-разчленени, отколкото на съвременните карти, и което е най-важно — липсва полуостров Палмер.

Палмер е името, което през 1940 г. американците дадоха на полуострова, намиращ се зад полярния кръг откъм Южна Америка. Преди това този полуостров беше наричан Земята на Грахам. И неговото отсъствие от картата представлявало значителна грешка, защото не се отнасяло за някакъв малък полуостров, а за детайл от Антарктида, твърде важен, за да може да бъде пропуснат. Освен ако този полуостров… в действителност не е съществувал. И по всяка вероятност е точно така. Неизвестните автори на картата, послужила за образец на Оронций Финей, и тук са имали право, както и в случая с картата на Земята на кралица Мод, от която е гледал Пири Рейс.

Полуостров Палмер вероятно е само крайбрежен морски лед, който свързва някакъв остров с континента. А това означава, че картата, от която е копирал Оронций, е била съставена, преди да се образува този леден пояс. Естествено днес е невъзможно да се установи точната дата на създаването на тази карта. Последният период на относително умерена температура в Антарктида е завършил преди около 7000 години. Да приемем, че именно през този последен период е била съставена картата. Кой тогава е можел да направи това? И отново извод: или да приемем съществуването на някаква необикновено развита цивилизация, за която днес нищо не знаем, или да сметнем, че това просто е работа на пришълци от космоса, представители на развита извънземна цивилизация.

Ако не съм прав, посочете ми друго възможно обяснение.