Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
My z kosmosu, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
5 (× 1 глас)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
Mark3 (2017)

Издание:

Автор: Арнолд Мостович

Заглавие: Ние от космоса

Преводач: Божидар Барбанаков

Година на превод: 1989 г.

Език, от който е преведено: Полски

Издание: Второ

Издател: Христо Г. Данов

Град на издателя: Пловдив

Година на издаване: 1990

Националност: Полска

Печатница: „Д. Благоев“, София

Излязла от печат: 28.II.1990 г.

Редактор: Румяна Абаджиева

Художествен редактор: Веселин Христов

Технически редактор: Ирина Йовчева

Рецензент: Иван Вълев

Художник: Борислав Ждребев

Коректор: Жанета Желязкова, Надя Костуркова, Боряна Драгиева

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/3763

История

  1. — Добавяне

Черните камъни от Ика

„Когато влязох в първата стая, бях наистина изненадан, макар че бях предупреден. В живота си съм виждал много различни камъни, виждал съм археологически площадки и следи от изчезнали цивилизации, но това, което този път беше пред очите ми, превишаваше всичко, за което съм могъл да мечтая още когато като малко дете търсех съкровища в пещерите на абатство Шару. Стотици хиляди черни заоблени камъни с различна големина покриваха пода и изпълваха дървените полици. Вгледах се в тях по-отблизо. Действително Кабрера не беше излъгал. На камъните се виждаха издълбани с тънка, отчетлива линия рисунки, които представляваха някакви сцени и праисторически животни — хора, борещи се с чудовища, картини на континенти, които са изчезнали, най-накрая рисунки на необикновени хирургически операции. Несъмнено това беше историята на цивилизация, цивилизацията на нашите Велики Праотци, по чиито следи вървя от десетилетия… В продължение на три дни и три нощи не можах да мигна…“

Така започва Робер Шару своя разказ за необикновения музей на д-р Кабрера от Ика.

Вече представихме автора на този разказ. А кой е д-р Кабрера? Д-р Кабрера Даркеа е хирург, професор от университета в Ика. Също така е член на много научни дружества. Наследник е по права линия на Херонимо Луис, който през 1565 година поставил основите на град Ика.

Робер Шару в търсенията си на доказателства, които да потвърдят концепцията му за историята на човешката цивилизация, многократно — това е понятно — се отбивал в Перу. През 1973 година той дошъл пак, за да се вгледа още веднъж в необикновените писти и рисунките по земята на Наска. И тогава от един инженер-агроном, който го съпровождал в експедицията, научил за колекцията на д-р Кабрера от Ика — местност, не много отдалечена от Наска.

От 15 години Кабрера събирал камъни, черни камъни, покрити с рисунки. Изравяли ги местните жители на дълбочина един-два метра в земята и в протежение на няколко десетки километра от Ика. След изчистването на камъните от наслоената мръсотия по тях се открояват необикновени декоративни рисунки. Впрочем от години все по-находчивите местни жители продават тези камъни на туристите. За грошове!

Някои от тези камъни са малки, други огромни. Тези от колекцията на д-р Кабрера, повече от 100 000 парчета, са съответно класифицирани и подредени тематично от собственика.

Освен д-р Кабрера, колекция от няколко хиляди камъни притежава музеят в Ика и по няколко десетки хиляди има в другите музеи на Перу.

Когато се гледат рисунките по камъните, възниква само една алтернатива: или това е фантастично, единствено по рода си историческо предание, или грандиозна фалшификация. Друга възможност няма.