Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
My z kosmosu, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
5 (× 1 глас)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
Mark3 (2017)

Издание:

Автор: Арнолд Мостович

Заглавие: Ние от космоса

Преводач: Божидар Барбанаков

Година на превод: 1989 г.

Език, от който е преведено: Полски

Издание: Второ

Издател: Христо Г. Данов

Град на издателя: Пловдив

Година на издаване: 1990

Националност: Полска

Печатница: „Д. Благоев“, София

Излязла от печат: 28.II.1990 г.

Редактор: Румяна Абаджиева

Художествен редактор: Веселин Христов

Технически редактор: Ирина Йовчева

Рецензент: Иван Вълев

Художник: Борислав Ждребев

Коректор: Жанета Желязкова, Надя Костуркова, Боряна Драгиева

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/3763

История

  1. — Добавяне

Не само „Мари Селест“

От 130 години насам застрахователните компании си имат работа с подобни произшествия и всеки път както властите, така и тези компании провеждат подробни разследвания в старанието си да открият причината за катастрофата.

Много от тях могат лесно да се обяснят, описанията на много други достигат до пресата — дори да липсват очевидци на произшествието, призивите за помощ по радиото или метеорологичните бюлетини също не оставят място за съмнение каква драма се е разиграла по морските простори. Но не за тези произшествия ще пишем, тъй като не искаме да усложняваме разказите с въпросителни, свързани с причините за тази или онази катастрофа. Затова пък когато изчезва екипажът, а корабът, недокоснат — заедно със съдържанието си и най-често с товар — кръжи като призрак по океана, докато не го срещне друг кораб или докато не заседне някъде в плитчините, работата става загадъчна и тревожна. А ако има много такива загадки?…

В началото на 1975 година издаваното в Гдиня месечно списание на Командуването на военноморските сили „Пшеглонд морски“, смятайки, че то е призвано за това, повдигна въпроса за историята на корабите-призраци. Статията на командора доцент инженер Нарцис Клатка привежда няколко факта от стотиците, записани в хрониката на корабоплаването, и търси причините за загадъчните събития. За опитите да се намери ключ към тази тайна ще стане дума към края на разказа. Тук бих желал само да предам няколко по-съвременни факти, цитирани в статията (препечатана и в „Жиче Варшави“ от 3 март 1975 година).

И така, през 1969 година 19 кораба са били изоставени от екипажите си; през 1970 — 23; през 1971 — 18; през 1972 — 20, а през 1973 — 45. За съжаление авторът не съобщава в колко от случаите екипажите на изоставените кораби са били открити.

Към тези данни би трябвало да се добави още и броят на безследно изчезналите кораби, което само по себе си е непонятно през втората половина на XX век. И така, такива кораби е имало през 1970 година — 1, през 1971 — 1, през 1972 — 2, през 1973 — 3. Това са статистическите данни. А сега да се върнем към фактите.