Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
My z kosmosu, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
5 (× 1 глас)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
Mark3 (2017)

Издание:

Автор: Арнолд Мостович

Заглавие: Ние от космоса

Преводач: Божидар Барбанаков

Година на превод: 1989 г.

Език, от който е преведено: Полски

Издание: Второ

Издател: Христо Г. Данов

Град на издателя: Пловдив

Година на издаване: 1990

Националност: Полска

Печатница: „Д. Благоев“, София

Излязла от печат: 28.II.1990 г.

Редактор: Румяна Абаджиева

Художествен редактор: Веселин Христов

Технически редактор: Ирина Йовчева

Рецензент: Иван Вълев

Художник: Борислав Ждребев

Коректор: Жанета Желязкова, Надя Костуркова, Боряна Драгиева

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/3763

История

  1. — Добавяне

Жепан и изследването на НЛО във Франция

Както е известно, светът на науката е разделен в отношението си към проблема НЛО. Това не бива да ни учудва. При все това във възгледите на учените, които досега не са приемали НЛО за сериозен, заслужаващ внимание проблем, се наблюдават известни промени, известна еволюция. Пример за това е френското списание „Ла рьошерш“. „Ла рьошерш“ е научнопопулярен месечник на твърде високо ниво. В продължение на много години редакцията на списанието се отнасяла към проблема НЛО дотолкова отрицателно, че просто не го забелязвала или пък го осмивала.

Но ето че през 1979 година в броя от юли-август списанието публикува едновременно четири статии, посветени на НЛО. Тези статии били предшествувани от редакционен увод, в който може да се прочете следното: „Ако «Ла рьошерш» отваря папката «НЛО», то е за това, че днес вече е невъзможно хората на науката да покриват с пелената на мълчанието наблюденията на НЛО. Живеем в епоха, когато компетентните учени разполагат със средства и значителни кредити, с космически технологии, които поставят на преден план въпроса за извънземните цивилизации и скъсяват границите на вселената, достъпни за човека.“

При все това „Ла рьошерш“ счита, че засега все още няма убедителни доказателства, които биха потвърдили връзката на явленията, наблюдавани от много години насам, с някаква извънземна цивилизация. Най-ярки привърженици на тази теза са авторите на първата и една от основните статии — Мишел Гранже и Джеймс Е. Оубърг. Двамата автори са интересни фигури. Мишел Гранже е научен сътрудник на университета в Монреал и едновременно автор на нашумялата във Франция книга „Жители на Земята или извънземни същества?“, в която доказва, че както физиологията, така и психологията на човека показват, че той е двойствена натура и в неговото развитие трябва да са се намесили представители на цивилизация, различна от земната. Джеймс Е. Оубърг е служител в НАСА и в много свои публикации се е изявил като противник на хипотезите на Хайнек. Статията на двамата учени е по-скоро продължение на доклада на Кондън от Колорадския университет. Тя се стреми да докаже, че вече не съществува проблемът НЛО. При все това в нея няма нито дума, отричаща данните от наблюденията на американските космонавти на Луната — наблюдения, които, мисля, са достигнали до общественото мнение по неофициален път. Другите две статии в „Ла рьошерш“ също са дело на учени, които опровергават правдивостта на всички наблюдения на НЛО.

Най-фрапираща, най-сензационна е четвъртата статия, посветена на проблема. Неин автор е Ален Естерл, научен работник в НЦКИ (Национален център за космически изследвания), едновременно и директор на ЖЕПАН. Какво е ЖЕПАН? ЖЕПАН е съкратеното име на учреждение, създадено за изследване на явленията, свързани с неидентифицираните летящи обекти. ЖЕПАН е държавно учреждение, създадено на 1 май 1977 година и образувано от НЦКИ по инициатива на учените, правителството и военните. Те сметнали, че постоянните и разумни съобщения за НЛО не бива да се оставят без внимание. Дейността на ЖЕПАН е предвидена за много години напред. В това учреждение работят двама учени — специалисти в областта на астрономията и космонавтиката. Осем други непрекъснато им сътрудничат. Освен това от НЦКИ е създадена група от редица изтъкнати учени, които имат задачата два пъти годишно да оценяват работата на ЖЕПАН и чието име (това е интересно!) се държи в тайна, както се държат в тайна и резултатите от изследванията на ЖЕПАН.

Няма да бъде излишно да разкажем как работи това учреждение. Най-напред всяко донесение, сигнализиращо появяването на НЛО на територията на Франция, трябва да бъде старателно проучено от Националната жандармерия. Нейният отчет се изпраща на ЖЕПАН, където се подлага на подробен анализ. Разбира се, анализът се основава на обстоятелството до каква степен може да се говори за НЛО и до каква степен — за такива обекти или явления, които лесно се идентифицират. Да кажем — сонди-балони, хеликоптери, обикновени самолети или някакви атмосферни явления. Явленията, които експертите не могат да причислят към никоя от тези категории, се считат за неидентифицирани обекти. В командуването на Националната жандармерия има специално бюро, което се занимава предимно със съобщения от този вид. От двеста сигнала, които постъпват годишно в бюрото (как то информира навремето парижкият „Експрес“), около 20% са приети от ЖЕПАН за съобщения, отнасящи се за неидентифицирани обекти, без това да означава, че всички те са летящи чинии…

ЖЕПАН е единственото по рода си учреждение в света. В него постъпват всякакви информации за НЛО от какъвто и да е източник — военен, от авиацията. Създаването на ЖЕПАН свидетелствува, че във Франция сведенията за НЛО не се пренебрегват, не се приемат като плод на фантазии, мечти, мистификации.

В статията си Естерл, директор на ЖЕПАН от 1979 година, не пише нищо за същността или произхода на НЛО. Той твърди, че съобщенията и наблюденията, които се отнасят до неидентифицираните летящи обекти, по никакъв начин не трябва да се оставят без внимание. Не бива да се смята, че такива явления няма, че науката не трябва да се занимава с тях или че те могат да се сравняват със социално-психологически явления от сферата на митологията, вярванията или фантастиката.

Освен споменатите статии, „Ла рьошерш“ помества още някои материали, които би било добре да се цитират, макар и само заради източника, какъвто е френското научно списание. И така, в този брой са поместени мненията на самите американски космонавти за НЛО. Да припомним, че повечето от тях и до ден-днешен са служители в НАСА; така че техните изказвания не засягат данни, които са обработвали, или пък експерименти (това би било издаване на тайна), а единствено вътрешното им убеждение, което пък, на свой ред, може да се опира на действителни преживявания. Ето какво казват космонавтите:

Е. Митчъл: Всички знаем, че НЛО е действителен факт.

Г. Купър: Мисля, че НЛО се намират под контрола на някаква извънземна цивилизация и че нейните представители са посещавали нашата планета преди хиляди години.

Ю. Сернън: Мисля, че НЛО са изпратени при нас от представители на друга цивилизация.

А пък Глен, Грисъм, Йънг и Олдрин твърдят, че никога не са се срещали с НЛО.