Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
My z kosmosu, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
5 (× 1 глас)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
Mark3 (2017)

Издание:

Автор: Арнолд Мостович

Заглавие: Ние от космоса

Преводач: Божидар Барбанаков

Година на превод: 1989 г.

Език, от който е преведено: Полски

Издание: Второ

Издател: Христо Г. Данов

Град на издателя: Пловдив

Година на издаване: 1990

Националност: Полска

Печатница: „Д. Благоев“, София

Излязла от печат: 28.II.1990 г.

Редактор: Румяна Абаджиева

Художествен редактор: Веселин Христов

Технически редактор: Ирина Йовчева

Рецензент: Иван Вълев

Художник: Борислав Ждребев

Коректор: Жанета Желязкова, Надя Костуркова, Боряна Драгиева

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/3763

История

  1. — Добавяне

Тайнствени обекти на луната

Но да се върнем още веднъж към онзи исторически полет на кораба „Аполо 11“. Този път до слушателите на Земята достигнали звуци, напомнящи на локомотивна свирка, а след това — на електрически трион. Явлението било толкова отчетливо, че обезпокоило говорителя на НАСА и милиони хора чули в ефира зададения от него въпрос:

— Уверени ли сте, че не „сте се комуникирали с тях“?!

Едно нещо е сигурно: звукът е дошъл не от кораба, а отвън. Космонавтите проверили радиоапаратурата и установили, че работи изправно.

Както вече споменах, на космонавтите било наредено да не говорят много за наблюденията си по време на радиосеансите. Те трябвало да се отразят само в официалните доклади или пък да се предават по секретните радиоканали.

След думите на Армстронг за лунните кратери следващите му наблюдения вече били предавани на друга вълна. При все това много американски радиолюбители засекли изумителните данни на двамата космонавти, предназначени изключително за базата в Хюстън. Не е нужно да добавяме, че те не са намерили място в официалното радиопредаване по време на първото кацане на Луната.

Говори Армстронг:

— Какво е това? Какво, по дяволите, става тук? Бих желал наистина да зная какво е това?

Следва някакво объркване, а след миг се чува гласът на контрольора на НАСА:

— Какво става? Нещо не е наред? — (Следват няколко думи, които не могат да се разберат.) Контрол на полета вика „Аполо 11“?

Отговаря Армстронг:

— Тук има огромни обекти, сър? Огромни? О, боже! Разположени са от другата страна на кратера! Има ги на Луната!

Бих желал да добавя, че не само този разговор е бил засечен от американските радиолюбители. Именно те са чули апела на „Аполо 13“ непосредствено преди взрива. Екипажът съобщавал, че е следен от НЛО…

* * *

Ето това научаваме от споменатите книги. Разказите и на тримата автори, както се вижда, са еднозначни. Трудно ми е да определя до каква степен тези източници са истински и заслужават доверие. Мога само да изтъкна като допълнителен аргумент, че за лунните преживявания на американските космонавти са писали и други автори. Впрочем рано или късно цялата истина ще стане известна на света.

* * *

Книгата „Ние от космоса“ беше издадена през 1978 година. Написана беше доста преди това. От времето на нейното появяване „в света на НЛО“ не само се издадоха нови книги, но се случиха и много събития. Не беше възможно да се изброят всички, дори само най-важните от тях. Затова някои от тези събития не могат да не намерят място в това издание. Особено тези, които са свързани непосредствено с информациите в „Приложението към доклада на д-р Хайнек“.