Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Легендариум на Средната земя (6)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Lord Of The Rings, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
5,8 (× 108 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2012)
Разпознаване и корекция
filthy (2013)
Допълнителна корекция
NomaD (2019 г.)

Издание:

Джон Р. Р. Толкин. Властелинът на пръстените

Английска. Първо издание

Коректор: Иван Тотоманов

Художествено оформление на корица: „Megachrom“ — Петър Христов

ИК „Бард“, София, 2001

ISBN: 954-585-066-3

История

  1. — Добавяне
  2. — Допълнителна корекция

Приложение А
Анали на кралете и управниците

Относно изворите на повечето от материала, съдържащ се в следващите приложения — особено от А до Г, виж „Бележки“ в края на Пролога. Дял А III — Народът на Дурин, може би е бил получен от Гимли джуджето, който поддържал приятелството си с Перегрин и Мериадок и многократно ги срещал отново в Гондор и Рохан.

 

 

Легендите, историите и премъдростите, откриваеми в изворите, са много обширни. Тук са представени само подбрани сред тях, на повечето места — силно съкратени. Главното им предназначение е да онагледят Войната на Пръстена и нейните корени, както и да попълнят някои от празнотите в главния разказ. Древните легенди от Първата епоха, към които е насочен основният интерес на Билбо, са споменати много накратко, доколкото засягат предците на Елронд и нуменорските крале и вождове. Действителни откъси от по-дълги летописи и предания са поставени в кавички. В скоби са затворени добавки от по-късна дата. Бележки в границите на кавичките са намерени в източниците. Други са издателски.[1]

Дадените дати са от Третата епоха, освен ако не са отбелязани с Вт. еп. (Втора епоха) или Четв. еп. (Четвърта епоха). Третата епоха приключва, когато Трите Пръстена се лишили от силата си през септември 3021, ала за целите на летописанието и документирането в Гондор, година 1 Четв. еп. започнала на 25 март 3021. За приравняването на датировките на Гондор и Летоброенето на Графството виж стр. 8. В списъците датите, които следват имената на крале и управници, са тези на тяхната смърт, ако е дадена само една дата. Знакът † посочва преждевременна смърт — в битка или инак, дори и невинаги да е включен разказ за събитието.

Бележки

[1] Дадени са няколко препратки по страница към изданието на ИК „Бард“ на „Властелинът на Пръстените“.