Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
National Geographic Traveler: Rome, Second Edition, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
Оценка
5 (× 1 глас)

Информация

Сканиране, корекция, форматиране
analda (2019)

Издание:

Автор: Сари Гилбърт; Майкъл Броуз

Заглавие: Пътеводител Рим

Преводач: Надя Тодорова

Година на превод: 2009

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо

Издател: Егмонт България

Град на издателя: София

Година на издаване: 2009

Тип: Научнопопулярен текст

Националност: Американска

Печатница: „Лито Балкан“ АД, София

Редактор: Вихра Василева

Консултант: Нева Мичева

Коректор: Мариана Пиронкова

ISBN: 978-954-27-0324-2

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/9316

История

  1. — Добавяне

Други екскурзии от Рим

Италианците обичат в неделя да излизат извън града. За щастие местната автобусна фирма CoTral пътува до много точки в околността (за информация тел. 800 431784). Ако сте с кола, толкова по-добре — всички пътища, излизащи от Рим, водят до интересни места. Ето някои предложения.

Римските замъци

Под името"римски замъци" (Castelli Romani) са малки градчета, кацнали по върховете на Албанските възвишения, югоизточно от Рим. Склоновете на тези изгаснали вулкани са покрити с лозя, а градчетата са разположени сред кестенови дървета и маслинови горички. Те са известни със своето вино, свинско печено и ресторанти.

Фрадкати (Frascati), където се произвежда едно от най-прочутите римски бели вина, е основан през Средновековието. Хладният му климат го превръща в курорт за богатите, които разполагат там луксозните си вили. За съжаление много от тях са повредени при съюзническите бомбардировки по време на Втората световна война. Най-добре запазена е вила „Алдобрандини“. В парка към вила „Торлония“ има прекрасни фонтани, проектирани от Карло Мадерно. Наблизо се намира Тускулум — етруското селище, основано според преданието от Телегон, сина на Одисей и нимфата Цирцея. Сред руините могат да се различат форум, малък театър и амфитеатър. Гледката оттам наистина е чудесна.

Красивият укрепен православен манастир „Гротаферата“ е основан през X в. от св. Нил. Не пропускайте параклиса „Св. Нил“ в църквата „Дева Мария“ с великолепни фрески на Доменикино. Марино на езерото Кастелгандолфо (или Лаго Албано) е известен с фестивала на виното през октомври, когато от градските фонтани тече вино. В църквата „Св. Троица“ в градчето има стенописи на Гуидо Рени, както и Митраеум с интересни фрески. Рока ди папа (Rocca di Papa, „Папската крепост“) е най-високо разположеният от"римските замъци", но най-очарователно е Неми — малко градче с ренесансов замък, който гледа към мъничко езерце в един кратер. В малък музей се пазят останките от двете лодки за удоволствия на император Калигула, изгорени от германците през 1944 г.

Дженцано, от другата страна на езерото Неми, е известен с празника на цветята през май, когато улиците се покриват с картини от цветя. Тук има замък от XIII в., а по брега на езерото — хубави ресторанти. Албано някога се е наричал Кастра Албана и е бил щаб на Втори римски легион. Близо до него се намира римска гробница в етруски стил на Хорациите и Куриациите. Замъкът"Кастел Гандолфо" е лятна резиденция на папата. Построен е от Карло Мадерно върху по-стара крепост, фонтанът на площада е дело на Бернини.

Туристическа информация

Карта 18

Площад"Маркони" 1, Фраскати

тел. 06 942 0331 (За Фраскати и „Гротаферата“)

Отв. — 8:00 — 14:00 ч., понякога и 15:00 — 18:00 ч.

Затв. — неделя.

Метро: Линия А до спирка Anagnina и оттам автобус

CoTral до всички градчета римски крепости.

Влак: от гара Termini до Frascati

Палестрина

Туристическа информация

Карта 18

Ул. „Барберини“ 2

тел. 06 957 3176

Затв. 13:00 — 15:00 ч.

Метро: Линия А до спирка Anagnina и оттам

автобус CoTral go Palestrina.

Влак: от гара Termini до Zagarolo и оттам

автобус CoTral go Palestrina.

Част от древната Пренесте, Палестрина също е основана от Телегон, синът на Одисей и Цирцея. Във всеки случай градчето със средновековен вид близо до Рим е построено върху останките на светилище на фортуна на новородените. Светилището датира от II в. пр.Хр. и е може би най-старата елинистична постройка в Италия. То представлява няколко поредни тераси, които завършват с частично възстановен храм. Основите му са вградени в двореца „Колона-Барберини“, в който се намира Националният археологически музей на Палестрина с много скулптури, предмети и релефи. Главната забележителност на музея е прекрасната мозайка на Нил, открита на древния градски форум. Катедралата „Св. Агапит“ е построена върху останките на езически храм. Камбанарията й е от XII в. Под една решетка може да се види малка част от римски път. Тук е роден ренесансовият музикант Джовани Пиерлуиджи да Палестрина, допринесъл значително за развитието на контрапункта в композицията.