Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
National Geographic Traveler: Rome, Second Edition, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
Оценка
5 (× 1 глас)

Информация

Сканиране, корекция, форматиране
analda (2019)

Издание:

Автор: Сари Гилбърт; Майкъл Броуз

Заглавие: Пътеводител Рим

Преводач: Надя Тодорова

Година на превод: 2009

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо

Издател: Егмонт България

Град на издателя: София

Година на издаване: 2009

Тип: Научнопопулярен текст

Националност: Американска

Печатница: „Лито Балкан“ АД, София

Редактор: Вихра Василева

Консултант: Нева Мичева

Коректор: Мариана Пиронкова

ISBN: 978-954-27-0324-2

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/9316

История

  1. — Добавяне

Други места в района, които да посетите

„Св. Четирима венценосци“

Туристическа информация

Карта 2

ул. „Санти Куатро“ 20

тел. 06 7047 5427

Автобуси: СЗ, 60, 75, 81,85, 87, 175, 673.

Трамвай: 3.

Метро: Линия В (Colosseo)

Църквата „Св. Четирима венценосци“ (Santi Quattro Coronati) е издигната в чест на деветима светци, приели мъченическа смърт — четирима войници и петима скулптори. Едните отказали да се молят на гръцкия бог Ескулап, а другите — да изваят негови скулптури. Стенописът от XVII в. в апсидата изобразява тяхната смърт. (Войниците са изобразени отгоре, а скулпторите — отдолу.) По време на норманското нашествие през 1084 г. църквата е частично разрушена, но е възстановена и преустроена от папа Паскал II (1099–1118). Единият от двата вътрешни двора преди е бил част от вътрешното пространство. Натиснете звънеца до вратата на левия кораб и някоя от монахините ще ви пусне в малкия красив манастир от XIII в. — един от първите в Рим. Очаква се да оставите скромно дарение. За да видите стенописите в параклиса „Св. Силвестър“, продължете към преддверието, на което пише „Сестри августинки“ (Suore Agostiniane), позвънете и вземете ключа от монахинята, която ще ви отвори. В тези стенописи се разказва за „Константиновия дар“ — документа, с който Константин I Велики предоставя на папите ред права и привилегии в Западната Римска империя. (Затв. — пон. — съб. 12:00 — 15:30 ч. и неделя 10:45 — 15:30; $).

Ротонда „Св. Стефан“

Туристическа информация

Карта 2

ул. „Санто Стефано Ротондо“7

тел. 06 7049 3717

Автобуси: 81,673.

Тя е една от малкото кръгли църкви в Рим и е изключително живописна. Построена е вероятно през V в. и е посветена на св. Стефан — първия християнски мъченик. Трите арки вътре са издигнати през XII в. като подпора. Ако искате да запазите чувството за душевен мир и спокойствие, което внушава обстановката, не се взирайте твърде внимателно в 34-те фрески по стените. Те са изписани от Помаранчо и Антонио Темпеста по поръчка на папа Григорий XIII и показват различните изтезания, прилагани върху раннохристиянските мъченици, в хронологичен ред.

Римските къщи на Целий

Туристическа информация

Карта 2

хълм Скауро (Clivo di Scauro)

тел. 06 7045 4544

Затв. — втор, сряда 13:00 — 15:00 ч.

Автобуси: 60, 75, 87.

Метро: Линия В (Colosseo).

През III в. римски жилищен блок и вила били съединени в едно луксозно жилище. По-късно със специален надпис сградата била посветена на християнските светци — войниците Йоан и Павел. Тук могат да се видят повече от 20 стаи, разположени на различни нива. В някои от тях има и стенописи. В модерния археологически раздел са изложени предмети от разкопките, както и колекция мюсюлманска керамика, www.caseromane.it.

Подземният Рим

В повечето случаи не можете да го видите. Ще ви трябва специално разрешение, за да стигнете до него, но не забравяйте, че той съществува. Всъщност двете по-стари постройки, вградени в подземията на „Св. Климент“, са съвсем малка част от древния град, скрит под повърхността. Подземните градежи са навсякъде, често скрити като основа за по-късни здания или умишлено засипани, за да се вдигне нивото на повърхността с няколко метра (това най-добре се вижда в Римския форум). Векове наред Златният дом остава скрит под развалините на Траяновите терми.

Под Колизея има мрежа от тунели. Под много римски паметници, включително и скулптурата на Каракала и Голямата арена, има храмове на източния бог Митра, някои със следи от животински жертвоприношения. Очарователната църква „Св. Лоренцо на Лучина“ (San Lorenzo in Lucina) близо go улица „Корсо“ крие под мраморния си под останки от огромния слънчев часовник, изграден от Август на „Марсово поле“. Части от Театъра на Помпей могат да се видят в избата на един от ресторантите в центъра, а под Двореца на папската канцелария (Palazzo della Cancelleria) водата все още тече по античния канал, пресичал някога тази част на града.