Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
National Geographic Traveler: Rome, Second Edition, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
Оценка
5 (× 1 глас)

Информация

Сканиране, корекция, форматиране
analda (2019)

Издание:

Автор: Сари Гилбърт; Майкъл Броуз

Заглавие: Пътеводител Рим

Преводач: Надя Тодорова

Година на превод: 2009

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо

Издател: Егмонт България

Град на издателя: София

Година на издаване: 2009

Тип: Научнопопулярен текст

Националност: Американска

Печатница: „Лито Балкан“ АД, София

Редактор: Вихра Василева

Консултант: Нева Мичева

Коректор: Мариана Пиронкова

ISBN: 978-954-27-0324-2

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/9316

История

  1. — Добавяне

Дворецът „Дория Памфили“

Туристическа информация

Карта 7

пл. „Коледжо Романо“ 2

тел. 06 679 7323

Затв. — четв.

$$. Аудио екскурзовод: $

Автобуси: 40, 46, 62,63, 64, 70,

81, 85, 87, 95, 119, 175, 492, 628

110_pamfili.jpgТъй като семейството все още живее в частните апартаменти на „Дория Памфили“, можете да посетите тази част от двореца само сутрин.

Огромната сграда заема цялото разстояние между две преки. Тя е построена през 1435 г. и е принадлежала на кардинал Санторио, послушен свещеник, който позволил на папа Юлий II да го „убеди“ да отстъпи двореца на херцог Урбино, който случайно бил племенник на папата. Забележителната фасада в стил рококо към улица „Корсо“ е добавена по-късно.

Семейство Памфили се премества да живее тук през XVIII в. и донася колекцията, започната от г-жа Олимпия един век по-рано, а днес — най-голямата и най-важната все още частна благородническа колекция в Рим. По тази причина стените в залите са наистина претрупани. Ала едва ли трябва да обръщаме внимание на това малко неудобство, когато става дума за творби на художници като Тициан, Рафаело, Веласкес и Рубенс. Под картините няма обяснителни надписи, затова използвайте аудио екскурзовода, включен в цената за вход, или си купете каталог на музея.

Колекцията е подредена на първия, „благородническия“ етаж, където по-рано е живяло семейството. Той заобикаля голям вътрешен двор, който в един момент бил превърнат в бална зала в чест на един от императорите от Хабсбургската династия. Най-интересната част от колекцията е в ъгловата стая между коридори 1 и 2. Тук е „Портретът на папа Инокентий X“ (1644–1655) от Веласкес, както и бюстът на същия папа от Бернини. Коридор 2 е тържество на златото, кристала и огледалата. В залата, посветена на XVII в., между коридори 2 и 3, са изложени две платна на Караваджо — „Магдалина“ и „Почивка по време на бягството от Египет“. В коридор 4 има още една негова картина — „Св. Йоан Кръстител“. В зала „Алдобрандини“, където се срещат коридори 3 и 4, има прекрасни римски и други скулптури. Не пропускайте чудесния бюст на г-жа Олимпия, изваян от Алгарди, в ъгъла. Частните покои с разкошната си украса и произведения на изкуството също са отворени за посещения.