Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
National Geographic Traveler: Rome, Second Edition, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
Оценка
5 (× 1 глас)

Информация

Сканиране, корекция, форматиране
analda (2019)

Издание:

Автор: Сари Гилбърт; Майкъл Броуз

Заглавие: Пътеводител Рим

Преводач: Надя Тодорова

Година на превод: 2009

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо

Издател: Егмонт България

Град на издателя: София

Година на издаване: 2009

Тип: Научнопопулярен текст

Националност: Американска

Печатница: „Лито Балкан“ АД, София

Редактор: Вихра Василева

Консултант: Нева Мичева

Коректор: Мариана Пиронкова

ISBN: 978-954-27-0324-2

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/9316

История

  1. — Добавяне

Фонтанът „Треви“

Туристическа информация

Карта 5

пл. „Фонтана ди Треви“

Автобуси: СЗ, 52, 61, 62, 63, 71, 80, 81,

85, 95, 116, 119, 175, 492, 590, 628.

Метро: Линия A (Barberini)

71_trevi.jpgНай-придирчивите англичани, живеещи в Рим, обикновено изпращали слугите си да взимат оттук вода за следобедния чай. Смята се, че „девичата вода“ е най-хубавата в Рим.

По мерките на Рим фонтанът „Треви“ е почти нов — построен е само преди 240 години. Водата, която минава през него и пада върху фигурите, идва от „Аква Вирго“ (Aqua Virgo) — предимно подземен акведукт, построен през 19 г. пр.Хр. от Марк Випсаний Агрипа, дясната ръка на Август. Акведуктът бил предназначен да доставя вода за издигнатата от Агрипа баня на Марсово поле близо до Пантеона и бил наречен „Девича вода“, защото според мълвата младо момиче показало на войниците на Агрипа къде е изворът. Можете да видите релефното изображение на тази случка в дясната част на фонтана, горе. Друг релеф показва как Агрипа одобрява проекта за строителството на акведукта. Повреден от готите през 537 г., той е ремонтиран няколко пъти и обслужва квартала около Марсово поле през цялото Средновековие.

Няколко папи искат да построят монументален фонтан на това място, представени са различни проекти, включително и на Бернини. Но едва през 1732 г. папа Климент XII одобрява проекта на Никола Салви. (В най-горната част на фонтана се вижда папската тиара.) Строителството трае 30 години.

Централната част на съоръжението е подчинена на Океан, а под него в скалите два тритона се борят с по един кон, изобразяващи различните „настроения“ на морето — единият е спокоен, а другият скача с извит гръб. Водата блика и се пени — символ на мощта и бурната необузданост на океана. Централните фигури са започнати от малко известния Джовани Батиста Маини и са завършени от Пиетро Брачи.

Скулптурите в нишите представляват „Изобилието“ (вляво) и „Здравето“ (вдясно). И двете са изработени от Филипо Вале. Четирите фигури, поставени в горната част, са от различни скулптори и показват благотворното и плодородно действие на водата през различните сезони. Крайна точка на акведукта „Аква Вирго“ „Треви“ е един от няколкото монументални фонтана в Рим.

Не се знае кога и къде се е родил обичаят да хвърлите монета (през рамо) във фонтана „Треви“, за да се върнете пак в Рим, но ако се съди по количеството и вида на монетите, изваждани от него всеки ден, тази практика е възприета от всички туристи и даже е обезсмъртена във филма „Три монети във фонтана“ (1954).

Не пропускайте красивата ниша от края на XVIII в. на площада в сградата на ъгъла с ул. „Лаваторе“. Точно срещу нея е бароковата църква „Св., Св. Вкентий и Анастасий“ (Santi Vincenzo е Anastasio) — енорийската църква на папите, докато са живели на Квиринал. В криптата й се пазят сърцата и други части от телата на почти всички папи от XVII, XVIII и XIX в. — практика, прекъсната от папа Пий X (1903–1914). По околните улици има различни магазини — на улица „Панетерия“ (Via Panetteria) са подредени бакалници, на улица „Арчоне“ — занаятчийски стоки, а на ул. „Лаваторе“ сутрин има пазар за храни.

Фонтани и акведукти

Фонтанът „Треви“ е увековечен в два прочути филма — „Три монети във фонтана“ (1954) на Негулеско и „Сладък живот“ (1960) на Фелини. Това, разбира се, е най-известният фонтан в Рим, но далеч не е единственият. Фонтаните — големи и малки, със скулптури или без, са навсякъде във Вечния град. Водата шурти от лъвски глави, каменни тиари, фантастични фигури, нимфи, морски богове, маски, бъчви, морски кончета, купчини от амфори, даже от камари каменни гюлета за стенобойни машини. Тънки струйки шумолят и в малките квартални чешмички. Римляните някога са си наливали от тях вода за пиене, а днес си мият колите или утоляват лятната си жажда.

72_fragment_mavar_fontan.jpgФрагмент от Мавърския фонтан.

Жителите на града вярват в своите чешмички. Децата от малки се учат да завъртат палеца над чучура, за да се отвори малката дупчица и да потече вода.

„Няма по-приятно нещо за очите на пътника, особено през летните жеги, от големия брой обществени чешми и фонтани навсякъде из Рим. Те са украсени с всички видове скулптури и изхвърлят огромно количество вкусна студена вода“ — пише британският писател Тобиас Смолет през 1765 г. фонтаните наистина са навсякъде и подчертават величието на управляващата класа, както и особената връзка, която римляните винаги са имали с животворната течност. Край Рим има няколко исторически водоизточника и инженерите са изградили система от акведукти, за да докарат водата в населената зона.

За почитателите на фонтаните Рим е мечта. В района „Триденте“, на акведукта, който захранва „Треви“, са разположени „Старата лодка“ (Barcaccia, в началото на Стълбището на „Испанския площад“), фонтанът пред Пантеона и величествените творения на площад „Навона“, проектирани през XVI в. от Джан Лоренцо Бернини. Звездата на площад „Навона“ е фонтанът „Четирите реки“ (Fontana dei Quattro Fiumi) на Бернини, пуснат през 1651 г. и финансиран с крайно непопулярния данък хляб. Четирите му каменни гиганти олицетворяват големите реки на известния тогава свят — Ганг, Ла Плата, Дунав и Нил. Прикритото лице на Нил символизира тайната около тогава все още неизследвания му извор.

Бернини проектира също фонтана „Тритон“ и „фонтана с пчелите“ на площад „Барберини“ в центъра на града. Те се захранват от друг воден шедьовър — „Щастливата вода“, на площад „Сан Бернардо“ близо до „Гранд отел“. Познат като „Мойсей“ заради голямата си централна фигура, той е издигнат, след като папа Сикст V построява през 1586 г. модерен акведукт за снабдяване на района с течаща вода. Акведуктът снабдява с вода и четирите очарователни фонтана на пресечката на улица „Куатро фонтане“ (Via delle Quatro Fontane) и улица „XX септември“ (Via XX Settembre), както и красивия „Тритон“ в двора на ул. „Панетерия“ 15 (близо до „Треви“).

Третият пищен фонтан е „Водата на старата сребърна монета“ (Fontana dell’Acqua Paola) на хълма Яникул. Той е издигнат през 1612 г. в чест на повторното отваряне на построения през 109 г. сл.Хр. акведукт на Траян, пренасящ вода от езерото Брачано. А един от най-красивите в Рим е може би „Костенурките“ (Fontana delle Tartarughe) на малкия площад „Матеи“ (Piazza Mattei), скътан зад Гетото (Ghetto). През 1581 г. Тадео Ландини осъществява проекта на Джакомо дела Порта — отлива четирите бронзови фигури на момчетата и делфините в тази лирична бронзова композиция. Костенурките, дело на неизвестен майстор, са добавени един век по-късно.

73_pcheli.jpgПчелите на семейство Барберини красят фонтана на техния площад.
74_neptun_grupa.jpgСкулптурната група на Нептун е добавена към фонтана на площад „Навона“ през 1878 г.
75_kostenurki.jpgБронзова костенурка от фонтана „Костенурките“ на площад „Матеи“.
76_rimski_akvedukt.jpgРимски акведукт.