Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
National Geographic Traveler: Rome, Second Edition, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
Оценка
5 (× 1 глас)

Информация

Сканиране, корекция, форматиране
analda (2019)

Издание:

Автор: Сари Гилбърт; Майкъл Броуз

Заглавие: Пътеводител Рим

Преводач: Надя Тодорова

Година на превод: 2009

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо

Издател: Егмонт България

Град на издателя: София

Година на издаване: 2009

Тип: Научнопопулярен текст

Националност: Американска

Печатница: „Лито Балкан“ АД, София

Редактор: Вихра Василева

Консултант: Нева Мичева

Коректор: Мариана Пиронкова

ISBN: 978-954-27-0324-2

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/9316

История

  1. — Добавяне

От Колизея до „Св. Климент“

Увод и карта

Масивният Колизей винаги е бил най-известната забележителност на Рим. Ала съвсем близо до него ще намерите и други чудеса. До паметниците на императорите се издигат раннохристиянски църкви с великолепни стенописи и мозайки.

38_mozaika_apsida.jpgЧаст от мозайка в апсидата на „Св. Климент“ XII в.
39_karta_2.jpgКарта 2

Колизеят е построен в долината между три от седемте хълма на Рим (Палатин, Есквилин и Целий). Той без съмнение е сградата, най-дълго свързана с града. Монахът и учен Беда Достопочтени казва през VIII в.: „Има ли го Колизея, има го и Рим, падне ли Колизеят, ще падне и Рим, а падне ли Рим, светът ще загине.“ Като най-известно място във Вечния град Колизеят вдъхновява пътешественици, историци, хора на изкуството. „За да намерите сгради, сравними по грандиозност с Колизея, трябва да погледнете на изток към развалините на Палмира, Баалбек и Петра“, пише Стендал в началото на XIX в. в своите „Разходки из Рим“. Според него паметникът е най-добре да бъде посещаван след полунощ „заедно с жената, която обичате, тези стени, потъмнели от времето, оказват върху човешката душа същото въздействие като музиката на Чимароза, която извисява дори просташки грубото либрето“.

Колизеят все още си стои. Построен е от император Веспасиан преди 2000 години до изкуственото езеро, създадено по желание на Нерон при неговия Златен дом за удоволствия. Той се издига над едно от най-големите археологически полета в света, за да ни напомня за постиженията и жестокостта на човека. Няма как да се забрави, че това място на тържества е било и място на необуздани убийства.

Недалеч се намира Арката на Константин, построена през 315 г. сл.Хр. в чест на победата му при Милвийския мост над шурея му и негов предшественик Максенций. Въпреки размерите си (тя е най-голямата от оцелелите до днес триумфални арки) и привидното си великолепие украсената с неоригинални произведения арка се смята за признак на започващия упадък на Рим.

От другата страна на Колизея са останките на Златния дом от I в. Като изключим Двореца на Диоклециан в Сплит (Хърватска), тя е единствената римска постройка от периода на империята, останала цяла от основата до покрива. Просторният дворец на удоволствията на Нерон отразява огромното богатство и архитектурната смелост на имперския Рим. Точните му размери все още не са известни. Построен е след страшния пожар през 64 г., който изпепелява до основи три от 14-те квартала в града.

Наоколо има няколко интересни ранни църкви. „Св. Петър с оковите“ (San Pietro in Vincoli) първоначално се е наричала „Базилика Еудоксиана“ (Basilica Eudoxiana) на името на императрицата, която я е построила. Тук се намира и внушителният „Мойсей“ на Микеланджело. „Св. Климент“ се намира между Колизея и „Св. Йоан Латерански“. Построена е на мястото на два стари храма през IV в. в памет на Климент, приел мъченическа смърт в Крим при управлението на император Траян (98–117 г. сл.Хр.). През XI в. нахлулите нормански войски унищожават старата църква, но съкровищата на новата оцеляват. „Св. Климент“ също е пример за архитектурно напластяване — в съществуващата постройка са вградени останките на църквата от IV в. и на още по-старите сгради от I в.

Тихият и спокоен хълм Целий е срещу Палатин, от другата страна на улица „Сан Грегорио“. Тук могат да се видят съкровища на раннохристиянската култура и ренесансовата архитектура. През VI в. св. Григорий Велики (San Gregorio Magno) построява тук своята църква и манастир, но и църквата, и двата изографисани параклиса са престроявани през XVII в. Базиликата на Йоан и Павел (Basilica dei Santi Giovanni e Paolo) е подпряна със средновековни контрафорси (подпорни елементи, служещи за компенсиране на страничните сили, напр. от сводове и др.). Към нея е пристроена и романска камбанария, но самата църква датира от IV или може би V в. „Вила Челимонтана“, чиито останки днес са се превърнали в приятен парк, доказва качеството на ренесансовото проектиране.

В „Богородица в Домника“ (Santa Maria in Domnica) има великолепни мозайки от IX в. Ротондата „Св. Стефан“ (Santo Stefano Rotondo) е построена през V в. и все още пази духа на тайнственост — тя е първата от няколкото кръгли църкви, издигнати в Рим. „Св. Четирима венценосци“ (Santi Quattro Coronati) един от най-старите и очарователни манастири в Рим, с интересни фрески. Подобната на крепост постройка датира от Средновековието, когато манастирът е бил укрепен, за да служи като убежище на папите.