Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
National Geographic Traveler: Rome, Second Edition, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
Оценка
5 (× 1 глас)

Информация

Сканиране, корекция, форматиране
analda (2019)

Издание:

Автор: Сари Гилбърт; Майкъл Броуз

Заглавие: Пътеводител Рим

Преводач: Надя Тодорова

Година на превод: 2009

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо

Издател: Егмонт България

Град на издателя: София

Година на издаване: 2009

Тип: Научнопопулярен текст

Националност: Американска

Печатница: „Лито Балкан“ АД, София

Редактор: Вихра Василева

Консултант: Нева Мичева

Коректор: Мариана Пиронкова

ISBN: 978-954-27-0324-2

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/9316

История

  1. — Добавяне

Разходка сред папите и принцовете

Туристическа информация

Карта 9,11

Площад „Фарнезе“

2,5 км.

2,5 км. 3 ч.

Sant’Andrea della Valle

Не пропускайте:

„Св. Йероним Милосърдни“

Улица „Джулия“

Галерия „Спада“

„Св. Андрей от долината“

Тази разходка ще ви даде възможност да се насладите на богати ренесансови и барокови детайли. За разлика от другите райони на Рим, Марсово поле винаги е било забележително еднородно. Това се дължи на факта, че строителството тук започва едва след 1377 г., когато папите се връщат от Авиньон, установяват се във Ватикана и провокират началото на ново градоустройствено развитие в района.

129_karta_11.jpgКарта 11.
130_julia.jpgОбвитата с бръшлян арка над улица „Джулия“ е единствената следа от неосъществения проект да се свържат именията на семейство Фарнезе на двата бряга на Тибър.

Застанете с лице към двореца „Фарнезе“ с великолепната му наскоро реставрирана фасада и тръгнете надясно по улица „Монсерато“. Първо ще стигнете до малкия площад „Санта Катерина дела Рота“ (Piazza Santa Caterina della Rota), на който има три църкви. От лявата ви страна ще бъде кремавата „Св. Джироламо Милосърдни“ (San Girolamo della Carita, 1650–1660) (1). Задължително е да я посетите. Параклисът вляво от входа е оформен от Франческо Боромини с богата многоцветна мраморна украса. Обърнете внимание на драперията между двата коленичили ангела — на пръв поглед тя е от плат, но всъщност е мраморна.

Продължете по улица „Монсерато“ и ще попаднете на площад „Ричи“. Тук се намира Г-образният изрисуван дворец „Ричи“ (2) от XVI в. Продължете нататък до кръстовището на улица „Монсерато“ и улица „Пелегрино“, откъдето започва улица „Банки Веки“ (3). Тук, на номер 145, не пропускайте мраморната табела с латински надпис. Тя отбелязва обхвата на древноримския квартал и датира от управлението на император Клавдий (41–54 г. сл.Хр.). По улица „Банки Веки“ има очарователни магазинчета за антикварни предмети и всякакви други джунджурии. Хвърлете един поглед на старата аптека на номер 24 (над вратата й висят червени фенери), после прекосете улицата, разгледайте фасадата и ще разберете защо сградата се нарича „Дворецът с куклите“ (Palazzo dei Pupazzi, наречен е така, заради орнаментите по фасадата, изобразяващи празни доспехи). На номер 118 ще видите внушителния вход на Двореца „Сфорца Чезарини“, построен от скандалния папа Александър VI (от семейство Борджия) през XV в.

Продължете нататък и ще стигнете до улица „Чиматори“. Тя на свой ред води към най-красивата улица в Рим — „Джулия“, изградена от папа Юлий II в началото на XVI в., за да осигури по-добър достъп до Ватикана. Отдясно е църквата на флорентинците, живеещи в Рим — „Св. Йоан на флорентинците“. Сега завийте наляво по улица „Джулия“ (4) и ще минете покрай едни от най-красивите ренесансови дворци в града. Обърнете внимание на надписа Raf Sanzio над балкона на втория етаж на номер 85. Той се отнася за художника Рафаело. През Ренесанса мнозина известни творци живеели в съседство с благородните си клиенти. Разкошните пейки от травертин по сградата на номер 62 са част от грандиозното съдилище („Съдебната палата“), започнато от Браманте по поръчка на Юлий II, но останало незавършено. Непосредствено зад обвитата с бръшлян арка над улицата се вижда задната част на двореца „Фарнезе“. По-нататък е изумителният фонтан „Маскероне“, в който е вградена огромна мраморна древноримска маска. Няма как да го пропуснете.

Преди да стигнете до моста „Понте Систо“, завийте наляво по улица „Полвероне“. На номер 15 В е входът на галерия „Спада“ (5) (тел. 06 687 4896, затв. — пон.). В нея са изложени платна на Рубенс, Тициан, Гуидо Рени, Андреа дел Сарто и др., но и самият дворец е много интересен. От централния вътрешен двор можете да видите известната „зрителна измама“, дело на Боромини. Оптичната илюзия, създадена от този бароков гений, кара малката скулптура в края на 9-метровия коридор да изглежда истински колос. След като посетите галерията, продължете нагоре по улица „Полвероне“ до площад „Капо ди Феро“, за да видите фасадата на двореца „Спада“ с великолепна релефна украса, включително и статуи на Цезар, Август и Траян. Оттук тръгнете надолу по улица „Балестрари“, заобиколете края на площад „Кампо дей фиори“, продължете надясно към площад „Бишоне“, минете през желязната порта в далечния край и после — надолу по павираната алея (Passetto del Biscione). Така излизате на улица „Грота Пинта“_ (6). Виждате ли как улицата завива надясно? Сградите са построени върху местата за трибуните в Театъра на Помпей — вероятното място, където на 14 март 44 г. пр.Хр. е убит Юлий Цезар. Сега тръгнете надясно, пресечете ларгото „Паларо“ и продължете по улица „Киавари“ до булевард „Виторио Емануеле II“. Голямата църква вдясно е _„Св. Андрей от долината“, където се развива първо действие на операта „Тоска“ от Пучини.