Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
National Geographic Traveler: Rome, Second Edition, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
Оценка
5 (× 1 глас)

Информация

Сканиране, корекция, форматиране
analda (2019)

Издание:

Автор: Сари Гилбърт; Майкъл Броуз

Заглавие: Пътеводител Рим

Преводач: Надя Тодорова

Година на превод: 2009

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо

Издател: Егмонт България

Град на издателя: София

Година на издаване: 2009

Тип: Научнопопулярен текст

Националност: Американска

Печатница: „Лито Балкан“ АД, София

Редактор: Вихра Василева

Консултант: Нева Мичева

Коректор: Мариана Пиронкова

ISBN: 978-954-27-0324-2

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/9316

История

  1. — Добавяне

Как да се придвижвате

С автомобил

в Италия

Avis, тел. 199 100133

www.avisautonoleggio.it

Budget, тел. 06 482 0966

Europcar, тел. 800 014410

www.europcar.it

Hertz, тел. 199 112211

www.hertz.it

Maggiore тел. 848 867 067

Sixt, тел. 199 100666,

а от чужбина или от

мобилен телефон 0039 06 65211

www.sixt.it

Ако не планирате да пътувате много извън града, по-добре не взимайте кола. В центъра на Рим тя повече ще ви пречи, отколкото ще ви помага. Паркирането е почти невъзможно, а местният начин на шофиране си е направо за страх. Ако все пак ви се налага да вземете кола под наем, преди да тръгнете от вкъщи проверете цените. Наемите за автомобили в Италия са едва ли не най-високите в Европа, което впрочем се отнася и за бензина.

 

 

Правила и условности, свързани с шофирането

За посетителите, които няма да пребивават дълго, не се изисква международна шофьорска книжка. Когато шофирате, всички съответни документи трябва да са ви подръка. В Италия правилата за движение невинаги се спазват стриктно, макар че за вас стриктното им спазване е задължително. Помнете също, че пешеходците винаги са с предимство. Обозначените със „зебра“ места показват къде пешеходците могат да пресекат автомобилния поток. Но на кръстовище със светофар пешеходците трябва да чакат да светне зелена светлина за тях и тогава да преминат.

Според италианския закон използването на предпазни колани е задължително, а използването на мобилен телефон без „хендсфри“ устройство е забранено, макар че не могат да ви хванат. По по-големите пътища трябва да карате със запалени фарове даже през деня. В дъждовни дни шофьорите използват сигналните си светлини и в града. Помнете, в Италия премигването с фарове насреща ви означава, че шофьорът ще използва предимството си и няма да ви го отстъпи. Бързото каране е национален спорт, но в Италия все пак има ограничения. В населените места скоростта е 50 км/ч, по извънградските пътища — 110 км/ч, а по автомагистралите — 130 км/ч. Позволеното количество алкохол, с което можете да карате, е до 0,5 промила. След това количество глобите са големи и са придружени с отнемане на книжката. Ако сте паркирали неправилно или вашата кола пречи на друга, полицията може да ви я вдигне. Ако си мислите, че е станало точно това, обадете се на Общинска полиция (Polizia Municipale, тел. 06 676 9838). Така ще разберете къде е колата, кога да си я вземете и как да платите глобата.

 

 

Катастрофа

Фирмите за даване на коли под наем имат специален телефон за спешни повиквания при катастрофа. Можете да се обадите и на спешния номер на „Аутомобиле клуб д’Италия“ (тел. 803 116 и натиснете 3, за да се свържете с англоговорещ оператор). Телефоните за спешни повиквания са поставени в аварийната лента на автострадите.

Обществен транспорт

Автобусите, трамваите, метрото и малкият влак в Рим са обединени в единна транспортна система. Билети могат да се купят в повечето магазинчета за цигари (tabacchi), вестникарски сергии, на спирките и от автомати на по-големите автобусни спирки. Обикновен билет (BIT — общ билет за определено време, за 1 евро) ви дава право на 75 мин. неограничено пътуване с автобус и/или трамвай плюс едно пътуване с метро или с влак. Картата за един ден (BIG — общ билет за един ден, за 5 евро) важи до полунощ. Обикновеният билет важи до полунощ на третия ден след покупката. Със седмичната карта (CIS — обща карта за една седмица, за 16 евро) пътувате една седмица. Всички билети трябва да се валидират в началото на първото ви пътуване и отново, ако се прекачите на метрото, или обратно. Апаратите са в автобусите или на входа на метростанциите и жп гарите. Пазете подпечатания билет до края на пътуването си, в случай че ви провери контрольор.

 

 

С метро

Римската подземна железница, или иначе казано метрото, работи от 5:30 до 23:30 ч. (в събота до 12:30 ч.). То има само две линии — А и Б, които се пресичат на спирка гара „Термини“ и, разбира се, не стигат до много от градските райони. Линия А минава под площад „Испания“ и площад „Барберини“. Станция „Чипро“ е близо до Ватиканските музеи, а крайната е при Чинечита. В по-късните часове можете да вземете заместващите автобуси МА1 и МА2. Линия Б ще ви откара при Колизея, Голямата арена и Пирамидата, близо до Некатолическото гробище, и оставащата малко встрани базилика „Св. Павел“. Много от станциите на римското метро са украсени с мозайки от най-добрите съвременни художници.

 

 

С автобус и трамвай

АТАС разполага с обширна автобусна и трамвайна система. Тя покрива почти целия град (в пиковите часове пътуването може да се проточи повече от очакваното). През почивните дни повечето линии работят до 12:00 или до 12:30 ч. Има и няколко нощни линии. Из малките улички на историческия център обикалят многобройни микробуси. От тях е удобно да разглеждате забележителностите. Линия 119 е на 10–15 мин. и обикаля центъра. Линия 117 върви от „Св. Йоан“ до площад „Пополо“. Линия 116 тръгва от Яникул, минава през площад „Фарнезе“ и стига почти до „Вила Боргезе“. Линия 115 ще ви откара от улица „Трастевере“ до парка „Яникул“, а 125 обикаля „Трастевере“.

Информация за автобусните маршрути можете да получите на тел. 800 431 784 (понеделник — събота 08:00 — 20:00 ч.) или в чудесния уебсайт на АТАС (www.atac.roma.it) на италиански или английски. Прозорецът „Тровалинеа“ (Trovalinea) показва точния маршрут на всяка автобусна линия. Пазете се от джебчии, особено по линии 64 и 40, които обслужват Ватикана и другите туристически райони.

Автобусите на фирма „Котрал“ (тел. 800 150 008; www.cotralspa.it) стигат до много от градчетата на област Лацио. Те тръгват от осем автогари, разположени при жп гарите или метростанциите. Хората на възраст над 70 години пътуват безплатно.

 

 

С такси

Такси можете да вземете от стоянките. Те обикновено са отбелязани със синьо-бели или оранжево-черни знаци с надпис „Такси“. Можете да им махнете на улицата, макар че законът им забранява да качват пътници на по-малко от 100 м от стоянката. Почти всички таксита в Рим вече са бели, но тук-там са останали и някои от жълтите. Снабдени са с таксиметрови апарати. Началната такса е 2,33 евро и на всеки 20 сек. към нея се прибавят по 20 евроцента. Ако пътувате извън града или със скорост, по-висока от 20 км/ч, цената за пробег е по-висока. След 22 ч. или в неделя и в празничен ден началната такса е съответно 4,91 евро и 3,36 евро. В неделя и в празничен ден началната такса се прибавя от 22:30 до 7:30 ч. Ако пътувате за летището или извън града, на определено разстояние от града се включва втората тарифа. Шофьорите понякога взимат допълнителна такса от 1,04 евро за багаж, по-голям от 35 х 25 х 50 см. Даването на бакшиш не е задължително, но ако помолите шофьора да ви помогне за багажа, е препоръчително.

 

 

Ако поръчвате такси

Римската система за извикване на такси по телефона работи учудващо добре, а вероятността да попаднете на оператор, който говори английски, е все по-голяма. Хотелите и ресторантите обикновено с удоволствие ще ви повикат такси. Двете най-големи фирми — „Радиотакси 3570“ (Radiotaxi 3570) и „Ла Капитале“ (La Capitate), тел. 063570 и 064994, имат сателитна връзка, затова ако се обадите от стационарен телефон, няма да ви питат за адрес или номер за връзка, а само как се казвате. Автоматичната система ще ви каже, дали наблизо има свободно такси, ще ви даде неговия номер и ще ви съобщи приблизително колко минути ще го чакате. Ако сте разбрали и сте съгласни, просто затворете. Ако ли не, изчакайте да се включи оператор. Таксиметърът се включва, когато шофьорът приеме обаждането, така че колкото повече е времето за чакане, толкова по-скъпо ще ви излезе. Радиотакситата в Рим приемат предварителни поръчки само за пътувания до летищата „фиумичино“ и „Чампино“ или до жп гарите „Термини“ и „Тибуртина“. Ако сте поръчали такси предварително, 10 или 15 мин. преди часа на тръгване ще ви се обадят, за да ви кажат номера на колата. Други фирми са „Пронтотакси“ (тел. 066645), „Тевере“ (тел. 064157) и „Козмо“ (тел. 068822). Шофьорите предпочитат да им се плаща в брой, но повечето приемат и кредитни карти, ако се наложи. Мнозина обаче не биха приели „Дайнърс клъб“ или „Американ експрес“.

 

 

С лимузина и „совалка“

Совалка от и до летището тел. 06 4201 3469.

Връзка с летището тел. 06 338 3221

 

 

Улично движение

Недисциплинираните шофьори и скутерите, които се пъхат навсякъде, обикновено стряскат посетителите, които са в Рим за първи път. На много кръстовища няма светофари. Белите линии на „зебрите“ на платното би трябвало да дават предимство на пешеходците, но не разчитайте на това. Внимавайте, но не се колебайте прекалено много — ще объркате шофьорите. Не се колебайте да вдигнете ръка и да покажете „стоп“. Сигурно ще изглеждате глупаво, но това обикновено действа. На местата, където има и светофар, и „зебра“, следвайте светофара.

 

 

С влак

Влаковете към другите градове в Лацио или в останалата част от Италия тръгват или от гара „Термини“, или от гара „Тибуртина“. Специалната линия „Рим — Витербо“ тръгва от гара „Остиенсе“ и от гара „Трастевере“, а специалната редовна метролиния за Витербо тръгва от „Пиацале Фламинио“, близо до площад „Пополо“.

Билети могат да се купят от някои туристически агенции или онлайн на www.trenitalia.it. За да си купите или да си запазите билет за „Еуростар“ или за „Интерсити“, или просто за информация се обадете на 892021 без код. Можете да пътувате и без билети — плащате с кредитна карта и получавате номер на резервация, който показвате на кондуктора. Можете да си купите билет и от банкомата на гарата, като поставите същата кредитна карта. Ако има места, билети за влаковете на „Еуростар“ и „Интерсити“ могат да се купят до 10 мин. преди тръгване. Не пропускайте да си подпечатате билета на някой от автоматите на гарата. Това обаче не се налага, ако пътувате с „Еуростар“.

Вътрешни полети „Алиталия“ лети до повечето италиански градове. „Еъруан“ и „Меридиана“ също летят от Рим до други италиански градове, а „Райънеър“ има полети от „Чампино“ до Алгеро (Сардиния), Тревизо (Венеция) и Бреша (Верона). „Алиталия“ тел. 06222 „Еъруан“ тел. 06 488 800 „Меридиана“ тел. 199 111 333.

Обиколки и разглеждане на забележителностите

Ако разглеждате сами

Ако времето не ви ограничава, лесно можете да разгледате Рим и сами. Работното време на повечето основни атракции сега е по-дълго, отколкото преди години, но заради липса на персонал и стачки официалното работно време невинаги се спазва. Археологическите разкопки като цяло са отворени цял ден. Касите на музеите затварят един час преди затваряне на самия музей. Църквите обикновено почиват от пладне (12:00 ч.) до 15:00 ч. и затварят около 19:00 ч. В повечето забележителности се предлагат намаления за деца, ученици, студенти и възрастни хора над 65 години. Туристическият офис в Рим има специална телефонна линия за подпомагане на туристи (06 82059127 от 9:00 до 19:00 ч.) и осигурява информация (за английски натиснете 2) за събития, часове и транспорт. Има и десетина информационни центъра, разпръснати из целия град в подобни на пагоди зелени будки. Много информация има и в англоезична версия на официалния туристически портал www.romaturismo.it. За важни телефонни номера вижте раздела „Рим ви приветства“ (Rome Welcomes You), а за още полезна информация отворете раздела „Да открием Рим“ (Discovering Rome).

За повечето музеи и археологически забележителности срещу малка такса можете да си направите резервация онлайн на www.pierreci.it или на телефон 06 3996 7700 (пон. — съб. 9:00 — 13:30 ч. и 14:30 — 17:00 ч.). Списание „Търси се в Рим“ (Wanted in Rome) публикува списък на всички музеи и други културни събития както печатно, така и по интернет на адрес www.wantedinrome.com.

 

 

Обиколки с автобус

В наши дни две компании предлагат туристически обиколки с автобус на умерена цена. В тях за около два часа ще получите обща представа за града. Червените двуетажни автобуси на ATAC-Trambus тръгват от „Термини“ на всеки 20 мин. между 8:40 и 20:20 ч. (13 евро) и спират на 11 места (през работните дни на 10). Можете да се качите на всяка от спирките и да си купите билет в автобуса, но имайте предвид, че горният етаж се пълни бързо. Във върховия сезон фирмата предлага тръгване от „Термини“ рано сутрин, иначе чакането е доста дълго. По-малките „Археоавтобуси“ (Archeobus) на АТАС тръгват от"Термини" на всеки 40 мин. между 9:30 и 16:00 ч. (8 евро) и минават по древния Апиев път. Билетната каса е пред гарата при перон С, тел. 06 4695 2252.

Фирма „Трамбус“ и Бюрото за поклонници на Ватикана провеждат автобусна обиколка „Християнският Рим“ (Roma Cristiana). Автобусите тръгват от „Термини“ на всеки час от 9:00 ч. нататък. Билетът струва 13 евро и важи 24 часа. Обиколката включва всички по-големи базилики в града. Червените двуетажни туристически автобуси на „Теравижън“ тръгват на всеки час от спирката пред входа на базиликата „Богородица Велика“ на пл. „Санта Мария Маджоре“. Обиколката трае 1,5 ч., включва шест спирки и струва 12 евро. Билетът може да се купи и в автобуса и важи 24 часа. През лятото последната пълна обиколка тръгва в 18:30 ч., през зимата — по-рано. Срещу допълнително заплащане автобусът може да ви вземе от хотела. Телефонът на фирмата е 06 228 3957.

 

 

Обиколки с лодка

В Рим по Тибър вече се движат туристически корабчета. Възможностите са няколко. От моста „Дука Д’Аоста“ близо до Олимпийския стадион до Острова в Тибър има редовна линия с цена билета 1 евро в едната посока. И на двата пристана има рампи за инвалидни колички. Корабчетата тръгват на всеки кръгъл час и спират също при моста „Сикст“, при моста „Свети Ангел“, при моста „Кавур“ и при моста „Ризорджименто“. Друга линия, с екскурзовод на борда, тръгва в 9,30 ч. от замъка „Св. Ангел“ (гробницата на Адриан). Беседата трае един час и десет минути и струва 10 евро. Корабчето прави пет курса дневно. Резервация можете да направите на тел. 06 678 9631, на www.battellidiroma.it/en/home.asp. Може да се уреди и разходка с вечеря на борда.

 

 

Пешеходни обиколки на английски

Нашият автор Майкъл Броуз и неговият колега Денис Сиглър правят частни обиколки в съдружие със „Спътници в Италия“ (www.initalt.com).

„Скала Реале“ предлага обиколки на историческия център, Ватикана и археологическите забележителности (тел. 06 482 0911, www.scalareale.org).

„Роум Ревийлед“ предлага пешеходни и частни обиколки във Ватикана, катакомбите, на фонтаните и др. (тел. 06 324 741, www.romerevealed.com).

 

 

Как да наемем велосипед или скутер?

В Рим си заслужава да изминете 160 км с велосипед. Една от алеите върви по улица „Тициано“, друга изминава 30 км по дигите на Тибър, ако реката не е придошла. Мнозина се впускат в градското движение с мотопеди — най-бързия начин да се стигне донякъде почти без трудности с паркирането. За карта и колелета под наем вижте www.tassoni.it/guide/motobike-rent.htm или се обадете на „Хепи Рент“ (Happy Rent), ул. „Фарини“ 3, тел. 06 482 8185. Метро „Термини“, или на „Бичи е Бачи“ (Bid е Bad), ул. „Виминал“ 5, тел. 06 482 8443, автобуси Н, 40, 60, 64,75; метро „Република“.