Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
National Geographic Traveler: Rome, Second Edition, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
Оценка
5 (× 1 глас)

Информация

Сканиране, корекция, форматиране
analda (2019)

Издание:

Автор: Сари Гилбърт; Майкъл Броуз

Заглавие: Пътеводител Рим

Преводач: Надя Тодорова

Година на превод: 2009

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо

Издател: Егмонт България

Град на издателя: София

Година на издаване: 2009

Тип: Научнопопулярен текст

Националност: Американска

Печатница: „Лито Балкан“ АД, София

Редактор: Вихра Василева

Консултант: Нева Мичева

Коректор: Мариана Пиронкова

ISBN: 978-954-27-0324-2

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/9316

История

  1. — Добавяне

Голямата арена

Туристическа информация

Карта 15

Автобуси: СЗ, 60, 75, 81, 118,175,

628, 673, 715.

Трамвай: 3.

Метро: Линия В (Circo Massimo)

172_kolesnzi.jpgВ Древния Рим хората най-много обичали да гледат надбягвания с колесници. Колесничарите се състезавали с гладиаторите кой ще бъде най-известният спортен герой на епохата.

Ако от имперските резиденции на хълма Палатин погледнете към Голямата арена (Circo Massimo), ще ви се стори, че чувате тълпата, приветстваща с възторжени викове най-известните колесничари в града, докато техните квадриги (двуколки с четири коня) правят седмата, последна обиколка.

Тук някога са се състезавали с колесници. Техните цветове — бяло, червено, зелено или синьо, обозначавали членство в една от партиите, платили за екипировката на конните отбори. Днес обаче тук почти няма какво да се види. Археолозите твърдят, че входните врати и високата преграда по средата на пистата все още съществуват, но тепърва предстои да бъдат изкопани. Затова и за образа на един от най-големите стадиони, познати на човечеството, се налага да се осланяте на въображението си. Той представлява дълъг правоъгълник с три редици каменни и дървени пейки. Смята се, че е побирал повече от 250 000 души.

Голямата арена е построена в долината между Палатин и Авентин (два от прочутите седем римски хълма) през IV в. пр.Хр. и е най-старият от известните досега римски стадиони. Тук било мястото на надбягванията с коне и с колесници — част от често провежданите игри. Имало е също представяния на гладиатори, както и публични екзекуции. За последен път стадионът е използван като римска арена през 549 г. сл.Хр., при царуването на варварския остготски крал Тотила, който отвоювал Рим от византийските му владетели. Но не след дълго Голямата арена постепенно била изоставена и даже в един определен момент на нея отглеждали зеле. Малката средновековна кула в източния край няма нищо общо с античния стадион. През Средновековието той, както и по-голямата част от района, принадлежали на семейство Франджипане.