Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
National Geographic Traveler: Rome, Second Edition, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
Оценка
5 (× 1 глас)

Информация

Сканиране, корекция, форматиране
analda (2019)

Издание:

Автор: Сари Гилбърт; Майкъл Броуз

Заглавие: Пътеводител Рим

Преводач: Надя Тодорова

Година на превод: 2009

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо

Издател: Егмонт България

Град на издателя: София

Година на издаване: 2009

Тип: Научнопопулярен текст

Националност: Американска

Печатница: „Лито Балкан“ АД, София

Редактор: Вихра Василева

Консултант: Нева Мичева

Коректор: Мариана Пиронкова

ISBN: 978-954-27-0324-2

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/9316

История

  1. — Добавяне

Апиевият път

Туристическа информация

Карта 17

Автобуси: 118, 218, 660

и археологически автобус — археобус

(ежедневно тръгва от станция „Термини“, тел.: 06 4695 2252, $$)

Музеят на стената — Порта „Св. Себастиан“

Ул. „Порта Сан Себастиано“ 18

тел. 06 7047 5284

Отв. — втор. — нед. 9:00 — 14:00 ч.

затв. — пон. $

Автобуси: 118, 218, и археологически автобус.

179_patista.jpgНагледното доказателство за римската експанзия — имперските пътища, все още се виждат по Средиземноморието от Мароко до Турция.

На фона на кобалтовосиньото лятно римско небе се очертават силуетите на кипариси, пинии и развалините на акведукт. В неговите буренясали пресъхнали арки днес гнездят бухали, вият се пълзящи растения, цъфтят макове. Дълъг тесен път върви право напред, на югозапад. От двете му страни се издигат останките на мраморни гробници. Ако щете вярвайте — големите неправилни каменни плочи, изрязани на ръка от базалтови вулканични скали от близките Албански възвишения и набраздени от колелетата на каруци и колесници, са онези, които са били поставени още при прокарването на пътя преди векове.

Като изключим въздействието на природата, през вековете пейзажът тук почти не се е променил. Днес виждаме горе-долу същото, което е видял и св. Петър на излизане от Рим при бягството си от преследванията на Нерон. Както е известно, при една църквица, известна сега с името „Къде отиваш, Господи?“ (Domine, Quo Vadis?), му се явил Христос и го убедил да се върне в града и да приеме мъченическата смърт. Този пейзаж е видял и апостол Павел на влизане в Рим като пленник през 56 г. сл.Хр.

Днес Апиевият път има различно значение за различните хора — място за поклонничество за пилигримите, тръгнали към църквата „Св. Севастиан“; път към катакомбите, където през последните векове на Римската империя погребвали християните; привлекателно място за днешните римляни, които търсят красота или хубава храна на няколко километра от центъра на града. Официално пътят започва от портата „Св. Себастиан“ в Аврелиановата стена. Някога тя била наричана „Апиевата порта“. При нея днес има малък, но интересен музей. От терасата над него и от прилежащата кула се откриват вълнуващи гледки. По самата улица „Порта Сан Себастиано“ също има интересни места — ренесансовата къща на кардинал Висарион (Casa del Cardinale Bessarione) вдясно на номер 9 (не е отворена за посещения); по-нагоре вляво е паркът „Шипиони“ (Parco degli Scipioni), в който се намира гробницата на семейство Сципиони. От другата страна на парка през улица „Порта Латина“ („Латинската порта“) е живописната църква „Св. Йоан при Латинската порта“ (San Giovanni a Porta Latina). Непосредствено преди да стигнете до портата ще видите Арката на Друз (Arco di Druso) — част от Антониевия акведукт, доставял вода за Термите на Каракала.

На около 30 м по-нататък по Апиевия път се намира единственият оцелял на пътя римски километричен камък (милиарий). След по-малко от километър вляво е и Църквата „Domine, Quo Vadis?“, а срещу нея е входът на катакомбите „Св. Каликст“ (Catacombe di San Callisto). По-нататък е църквата „Св. Севастиан“ извън стените със своите катакомби. Това е една от седемте църкви, които средновековният поклонник трябвало да посети, за да получи пълно опрощаване на греховете. Твърди се, че по време на един от периодите на най-страшни антихристиянски гонения тук били скрити телата на св. Петър и св. Павел. Църквата е построена в началото на IV в. и престроена през XVII в.

180_apia_antika.jpgАпиа Антика е известно място за разходки извън града. Италианците обичат да излизат на пикник сред руините.

Туристическа информация

Арената на Максентий и Мавзолеят на Ромул

Карта 17

ул."Апия Антика" 153

тел. 06 780 1324

Отв. — Втор. — нед. 9:00 — 14:00 ч.

Затв. — пон. $

Автобуси: 118, 660, и археологически автобус.

Мавзолеят на Цецилия Метела

Карта 17

ул."Апия Антика" 161

тел.06 3996 7700

Затв. — пон. $

Автобуси: 118, 660 и археологически автобус.

Ако дотук ви е било приятно, оттук нататък ви очаква най-сладкото. Независимо дали се движите пеша, с кола или на колело, следващите около два километра по Апиевия път ще бъдат красиви и вълнуващи. Първо вляво ще видите останките на укрепената вила, построена от император Максенций (306–312). Той предпочитал отбранителните действия, затова построил вилата си тук, а не на Палатин. Тук са също Мавзолеят на Ромул (Mausoleo di Romulo) — малкия син на императора, починал през 309 г., Арената на Максенций (Circo di Massenzio), която е по-малка, но по-добре запазена от Голямата арена, по-добре показва какво са представлявали древните надбягвания. Камъните по земята между останките на двете кули посочват местата на 12-те входа. Ясно се вижда разделителната преграда по средата, украсена с обелиски и други паметници. Около нея са обикаляли колесниците с два или четири коня. Стадионът е построен от Максенций малко преди Константин да го убие. Смята се, че дългото 518 м съоръжение е побирало 10 000 души. Следва огромният кръгъл Мавзолей на Цецилия Метела. Както личи от зъберите около горния край, през XIII в. влиятелното семейство Каетани превърнало паметника в нещо като средновековна крепост, част от имението от другата страна на пътя. Мавзолеят е построен като гробница на Цецилия Метела, съпруга на Марк Лициний Крас, потомък на изключително богато семейство и дъщеря на консула Квинт Цецилий Метел — двама от най-доверените хора на император Август. По мраморните фризове има релефи на цветя, бичи черепи и оръжия. Вътре има интересни надписи и украса, вероятно взети от други гробници. Продължете напред и ще се озовете в открита местност с редуващи се останки от гробници и пинии. Встрани от пътя са руините на впечатляващия акведукт " Марциева вода" (Aqua Marcia). Последният голям паметник — Кръглата къща (Casal Rotondo), е на 8 км от Портата и е най-голямата гробница на пътя. Кръглата сграда се издига върху квадратна основа и включва къща и градина. Смята се, че синът на поета Марк Валерий Месала Корвин я е построил в памет на баща си.