Джо Наваро, Тони Сиара Пойнтър
Опасните личности (45) (Профайлър от ФБР учи как да разпознавате и да се защитавате от зловредни личности)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Dangerous Personalities (An FBI Profiler Shows You How to Identify and Protect Yourself from Harmful People), (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,2 (× 5 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване
Sunshine (2017)
Корекция и форматиране
Стаси 5 (2019)

Издание:

Автор: Джо Наваро; Тони Сиара Пойнтър

Заглавие: Опасните личности

Преводач: Детелина Иванова

Година на превод: 2016

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо

Издател: Изток-Запад

Град на издателя: София

Година на издаване: 2016

Тип: документалистика

Националност: американска

Печатница: Изток-Запад

Излязла от печат: март 2016

Редактор: Хриска Берова

Коректор: Габриела Манова

ISBN: 978-619-152-819-6

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/667

История

  1. — Добавяне

Неща, които можем да правим всеки ден

През годините съм говорил с експерти за това какво можем да правим всеки ден, за да се защитим. Това е един от най-важните въпроси, които можем да зададем.

Списъкът отдолу не включва всичко, а има и много книги, които навлизат в по-големи подробности относно това как да се справяме с токсични или опасни личности. Въпреки това се надявам да получите някаква представа как да действате и че тези тактики ще са ви от помощ, така както са помагали на други хора в подобна ситуация да съхранят безопасността си.

Натрупайте знания

Луи Пастьор, френският химик и микробиолог, който освен други неща е открил и пастьоризацията, заявил убедено: „Късметът се усмихва само на онзи, чийто ум е готов за него“. Бил е прав. Вие вече сте прочели предходните глави и сте запознати с четирите типа опасни личности, както и със съответните им референтни списъци. (И често съм чувал хората да казват: „О, познавам човек, който е точно такъв!“) Сега, след като сте развили усет към личностните черти на тези опасни личности, вече сте по-добре подготвени да се справите с тях и да подобрите шансовете си да съхраните безопасността си.

Тези референтни списъци бяха създадени не само за да ви помогнат да прецените онези индивиди в живота си, които ви притесняват; те бяха създадени и за да образоват. Могат да служат като напомняне за начина, по който тези индивиди манипулират, упражняват емоционален натиск, промъкват се в живота на хората против волята им, злоупотребяват с другите физически или психически, лъжат, мамят, крадат или се впускат в рисково поведение, което поражда хаос, или пък поставят другите в опасност или практически ги превръщат в жертви. Дори и никога да не препрочетете тази книга изцяло, поне периодично преглеждайте референтните списъци за четирите типа опасни личности, за да си припомняте кои са хората, които трябва да избягвате, както и причините за това.

Недейте просто да гледате — наблюдавайте

Когато бях дете, през почивните дни ходехме на плаж в Маями. Там имаше много туристи от Европа и малките им дечица често се къпеха голи на плажа, както бяха свикнали. Често виждах наоколо един мъж, облечен небрежно, който правеше снимки. Мислех, че е професионален фотограф заради голямата му чанта с обективи и 35-милиметрови ленти. Той снимаше туристите с отявлен интерес, но често се приближаваше, за да снима децата им, докато си играеха с прибоя или си правеха пясъчни замъци. Тогава не се усъмних в нищо; интересувах се повече от фотоапаратите му, които знаех, че родителите ми не могат да си позволят.

Това, което виждах на 11-годишна възраст, беше фотограф. Това, което не прозрях обаче, беше, че това е педофил в действие. Бях сляп за случващото се, защото никой не ми беше казал за какво да внимавам; никой не беше насочил вниманието ми, че това е начинът, по който се държи един сексуален хищник или човек, който се занимава с детска порнография. Едва години по-късно, докато изучавах сексуалните престъпления, осъзнах какво съм видял, но не съм го прозрял, защото умът ми не е бил подготвен.

След като се случи някое ужасяващо престъпление, често сме виждали репортерът да пита някой от съседите на обвиняемия: „Какъв човек е той?“ — само за да чуе някакъв вариант на: „Беше добър човек“. Преди близо 40 години, когато следователите изравяха 26-то поредно тяло изпод къщата на Джон Уейн Гейси в Илинойс, неговият съсед, точно както се очакваше, каза на репортерите какъв „страхотен човек“ е той.[1] Нищо не се е променило. Хората виждат, но не наблюдават. Всъщност, нещата може би се влошават. Следващия път, когато се озовете на обществено място, огледайте се наоколо: днес хората са забили поглед в екраните на смартфоните си — често до такава степен, че се блъскат в околните, а ушите им са запушени със слушалки или хендсфри устройства. Трудно е да забележите или да чуете някой, който ви дебне, докато вървите към колата си, ако очите ви са забити в екрана, водите разговор или сте усилили музиката. Но забележете колко много хора постъпват точно така. А хищниците, обикалящи наоколо, знаят това.

Нека тази книга и референтните списъци ви служат като неофициално обучение, което да ви подготви да наблюдавате. Способността ви да наблюдавате може да помогне много, за да съхраните своята безопасност, както и безопасността на любимите ви хора. Както е казал прочутият френски криминолог и специалист по биометрия от XIX в. Алфонс Бертийон: „Човек вижда само онова, което наблюдава, а наблюдава само онова, което е в съзнанието му“.

Доверете се на усещанията си: как този човек ви кара да се чувствате?

В Глава 4 описах как револвера би трябвало да ме успокои, докато тялото ми трепереше, разпознало присъствието на социален хищник. Ние притежаваме вътрешна алармена система, която ни казва кога сме в опасност, стига само да се вслушаме в нея. Бъдете нащрек как околните ви карат да се чувствате — това е ключов фактор, често пропускан дори и от експертите. Вслушвайте се във физическите си реакции към хората и ситуациите: дали ви се свива стомахът, дали настръхвате, дали кожата ви пламва, дали ви прилошава, изпитвате ли тревога или просто неясно безпокойство. Бъдете благодарни за тези усещания, защото те са послания на ума към тялото ни: „Внимавай — този човек може да е опасна личност“. Бъдете благодарни за „дара на страха“, който Гавин де Бекър описа така красноречиво в едноименната си книга, която всички би трябвало да прочетем.

Правете разлика между това някой да се държи мило и да е наистина добър

Серийният убиец Тед Бънди предлагал помощта си на млади жени, за да пренесе покупките им. Сексуалният хищник и сериен убиец Джон Уейн Гейси първоначално се правел на клоун пред съседските деца. Осъденият педофил Джери Сандъски ръководел спортни програми за младежи с проблеми. Те всички можели да се държат мило (тези индивиди обикновено добре умеят това), но насаме съвсем не били мили и добри — били въплъщение на злото.

Един от проблемите в обществото е, че сме склонни да приписваме доброта на хора, които не го заслужават. Както споменах в предишните глави, опасните личности знаят как да бъдат мили, но не са добри.

Когато бях много малък, майка ми ме научи на испанската версия на следната мъдрост: Ventajeros no son buenos. „Тези, които вършат добро за собствена изгода или печалба [опортюнистите], не са добри хора“. Години по-късно оцених и варианта на Гавин де Бекър: „Това, че някой е мил, не означава, че е добър“.[2] Трябва да различаваме двете неща и да научим децата си на този ценен урок.

Милото поведение идва и си отива и може да бъде проявявано поради себични подбуди. Добротата идва от сърцето и е част от същностната природа на човека. Това е способността постоянно да се мисли и да се полагат грижи за нуждите на някой друг, както добрият родител постъпва с детето си. Понякога и добрите хора може да имат лош ден, но се връщат към основното си поведение на доброта в мислите, думите и делата си. Милото държание е нещо, което всеки може да демонстрира. Добротата е свързана с характера и намеренията. Когато преценяваме добротата у хората, ние преценяваме намеренията, които стоят зад поведението. Научете децата си на разликата.

Контролирайте пространството и дистанцията

Използвайте дистанцията като бариера, за да съхраните собствената си безопасност, както и безопасността на любимите си хора. Стени, огради, порти, врати, прозорците на колата, родителски контрол на компютъра — те всички са налице, за да ви опазят. Понякога ние самите трябва да създадем такава дистанция или бариера. Не е нужно някой да се приближава твърде много до вас при банкомата или да ви следва до колата ви. Не е нужно интимният ви партньор да спори с вас на разстояние 10 см от лицето ви. Пространството и дистанцията, както и бариерите, могат да помогнат за вашата безопасност. Помнете — хищниците се опитват да контролират вашето пространство, тяло, ум, пари или емоции. Пространството и разстоянието могат да им попречат да направят това.

Контролирайте времето — забавете нещата

Опасните личности използват времето, за да се възползват от вас. Те създават спешни ситуации или искат от вас да действате бързо, за да ви въвлекат в нещо — например да сключите брак, да ги наемете, да подпишете договора, да напишете чека, да ги пуснете през вратата или да възприемете вярванията им. Това е ключ: ако някой използва времето, за да ви притисне, ако смятате, че ви пришпорва, значи нещо не е наред. Когато хората наистина ги е грижа, те не искат от вас да бързате.

Опасните личности могат също така да използват времето, за да ви изтощят, прилагайки упорство, постоянни спорове или дори заплахи с нарастваща сериозност. Ако усетите, че някой се опитва да ви изтощи, дистанцирайте се или категорично прекратете общуването си с него. Това е ситуация, в която могат да ви помогнат съюзници, които ви съчувстват и могат да се съберат около вас, ако стане нужда (вж. „Осигурете си подкрепа“ по-нататък в настоящата глава).

Прекъснете емоционалните обвързаности

Ако се намирате край личност, която играе по емоционалните ви струни (или се опитва), значи нещо не е наред. Грижовните хора не правят това. Опасните личности са социални кукловоди: те знаят какво да кажат и да направят, за да ви ангажират емоционално. Може да заплашат да ви напуснат или да извършат самоубийство, или да ви кажат, че ще бъдат опустошени, ако не направите това или онова. Или може да се цупят, да плачат или да мрънкат като малки деца, опитвайки се да ви накарат да направите каквото искат. Просто спрете за момент и си припомнете: когато някой се опитва да си играе с емоциите ви, това е умишлено. Това е манипулация. Не ви е нужно да прекарвате живота си, манипулирани от някого. Поемете контрола над живота си, дистанцирайки се от опасните личности, които действат като кукловоди. Осъзнайте какво правят, поставете граници и се отдалечете от онези, които не ви зачитат, играейки на емоционалните ви струни.

Преценете до каква степен и колко често

Когато става дума за опасни личности, типовете поведение, които наблюдаваме, и начините, по които това поведение се проявява, често ни дават представа къде попадат тези хора в своя индивидуален спектър, както и доколко са опасни или дали са комбинация от опасни личностни типове (вж. Глава 5). Това означава, че не трябва да ни притеснява, ако някой проявява един или два типа поведение, които се хвърлят в очи, при това много рядко. В крайна сметка, както вече споменах, всеки може да има лош ден. Но ако поведенията, отбелязани в референтните списъци, се проявяват често, ако се утежняват с времето или ако ви засягат емоционално или физически, бъдете предпазливи. Помнете: когато става дума за опасни личности, толерантността от ваша страна се приема или като слабост, или като зелена светлина да продължат да действат по същия начин.

Знайте, че времето и мястото имат значение

Веднъж работих по един случай в Тампа, където млада жена беше открита изнасилена и удушена в храстите само на 3–4 метра от главен път. Анализът на начина й на живот разкри следното: в някакъв момент през нощта, в която изчезнала, й свършили цигарите (установихме, че всички кутии от цигари в апартамента й са празни). Отишла до денонощен магазин на две пресечки от дома си, където си купила цигари и напуснала магазина около 23:10 ч — охранителната камера на магазина я заснела да прави покупката и да излиза сама. В някакъв момент след това, докато вървяла към вкъщи, тя била нападната (по ръцете й имаше рани от самозащита), изнасилена (беше открита сперма върху и в тялото й) и убита (гърлото й беше стегнато). Според продавача в денонощния магазин, който я е обслужил, тя много пъти е идвала в магазина, за да си купува цигари и други неща. Различното този път било времето на посещението й — тя обикновено минавала през магазина около 17:30 ч, след работа, когато навън все още е светло и наблизо минават много хора и коли. Тази единствена разлика променила и положението й: от работеща жена, която пазарува след работа — в жертва на убийство.

Можете да станете от слабо застрашени да пострадате силно застрашени само като промените времето на денонощието и местоположението си. Пикът на междуличностното насилие е между 20:00 ч и 2:00 ч. Когато се намесят алкохол и наркотици, потенциалът за насилие нараства. Тези факти са ни известни от 60-те години на XX век насам, и все пак хората изглежда са слепи за тях.

Това не означава, че не трябва да излизате след 20:00 ч, но означава, че трябва да сте по-внимателни. Най-обикновено действие в 11:00 ч сутринта може да стане смъртоносно в 23:00 ч през нощта.

Станете непривлекателни за опасните личности

Хищниците често избират жертвите си по походката им. Когато се разхождате наоколо, оглеждайте се, бъдете наблюдателни, гледайте хората директно, показвайте им, че ги виждате или дори, че ги запомняте. Вървете целенасочено и решително (движете ръцете си достатъчно), а не пасивно — хищниците обичат хората, които се движат пасивно и невнимателно. Вървете с лице към движението, нека то да не ви идва в гръб. Когато вървите към колата си, избягвайте да говорите по телефона и се опитайте да държите едната си ръка свободна. Ако вървите сами, избягвайте пътеките и не се движете твърде близо до улицата. В провинциални райони или местности с обилна растителност внимавайте за места, където може да се е скрил някой.

Проверявайте

Необходима бдителност е термин, използван в бизнеса, който означава проверка дали хората наистина са тези, за които се представят, или дали имат някакви провинения. Независимо дали наричаме това необходима бдителност, проверка, убеждаване, че някой заслужава доверие и че е честен човек, трябва да действаме точно по този начин с хората, които срещаме в живота си. Изумително е колко много хора водят някого у дома, оставят на непознат да гледа детето им или позволяват на някого да се разпорежда с финансите им, без да го проверят за препоръки. Хората сключват брак само за да открият по-късно, че съпругът/ съпругата все още е женен за някой друг, че е издирван престъпник, или (както видяхме от историята с „Кларк Рокфелер“ в Глава 1), е пълен мошеник.

Хората трябва да отделят повече време за опознаване на човека, с когото се срещат или с когото сключват брак, отколкото за проучването на следващия кухненски уред, който ще си купят. Дали личната информация за този човек (име, къде е израснал, кое училище е посещавал) съвпада? Срещнали ли сте се със семейството му? Наистина ли работи там, където твърди? Има ли предишни бракове? Изглежда доста работа, но вие вече знаете доста истории как някой се е възползвал от доверчиви хора и как ги е превърнал в жертви. Ако не проявявате необходимата бдителност, ако наистина не опознавате хората, рискувате на своя отговорност.

Не чакайте твърде дълго

Не чакайте твърде дълго, преди да се задействате. Ако усетите нещо нередно, дори и на ранен етап, проучете нещата. Може би Натали Халоуей е усетила, че нещо не е наред с напредването на нощта в Аруба, но дори и да е било така, вече е било твърде късно — дотогава приятелките й си били тръгнали и тя била в чужда страна, заобиколена от непознати мъже, които виждала за пръв път. Както ще си спомните, тя така и не беше намерена. Може би Травис Алегзандър почувствал, че нещо не е наред още в началото на връзката си с Джоди Арайъс, но също твърде дълго отлагал да вземе мерки.

Когато става дума за опасни личности, може и да нямате много време за реакция. Ако не знаете какво да направите, да се дистанцирате вероятно е най-добрата стратегия.

Бележки

[1] Cahill. „Buried Dreams“.

[2] De Becker. „Gift of Fear“, p. 67.