Джо Наваро, Тони Сиара Пойнтър
Опасните личности (32) (Профайлър от ФБР учи как да разпознавате и да се защитавате от зловредни личности)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Dangerous Personalities (An FBI Profiler Shows You How to Identify and Protect Yourself from Harmful People), (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,2 (× 5 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване
Sunshine (2017)
Корекция и форматиране
Стаси 5 (2019)

Издание:

Автор: Джо Наваро; Тони Сиара Пойнтър

Заглавие: Опасните личности

Преводач: Детелина Иванова

Година на превод: 2016

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо

Издател: Изток-Запад

Град на издателя: София

Година на издаване: 2016

Тип: документалистика

Националност: американска

Печатница: Изток-Запад

Излязла от печат: март 2016

Редактор: Хриска Берова

Коректор: Габриела Манова

ISBN: 978-619-152-819-6

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/667

История

  1. — Добавяне

Тяхното влияние върху вас

Очаквайте от хищниците да обърнат живота ви надолу с главата и да съсипят мечтите и стремежите ви, тъй като те поставят себе си на първо място и не обичат някой да им се пречка в краката. Отначало може да ги сметнете за интелигентни, чаровни и интересни, но когато откриете какво са направили — или когато се обърнат срещу вас, което може да се случи всеки момент — шокът и болката са неописуеми.

Те ще ви изтощят, защото винаги трябва да сте нащрек, да криете всичко, което ви е скъпо, да се опитвате да не се конфронтирате с тях или да се борите, за да оцелеете. Те може да ви тормозят или да ви съсипят с лекота — изборът е техен. Спомняте ли си бащата на Джулиън?

Елинор, една много мила жена, с която се виждах от време на време на конференции за криминални профайлъри, беше нащрек за сина си от години, но без никаква полза. Последния път, когато я чух, тя ми каза, че нейният все още живеещ с нея, негоден за нищо син, е взел всичките й пари. Беше изтощена от опитите си, както тя се изрази, да бъде винаги „с една крачка пред него“. Синът й — хищникът, когото била приютила и изгледала заради доброто си сърце, я оставил без пукнат долар. На 60 години тази наближаваща пенсионна възраст медицинска сестра трябваше да работи на две места, за да се справя с финансовите си задължения, и не й беше останала никаква вяра или любов към сина й.

Някои хищници карат роднини и приятели да поръчителстват за заем или да инвестират в нещо, което няма перспектива. Тях просто не ги е грижа какви затруднения причиняват или колко пари може да изгубите, стига да не са техните. Попитайте някой агент по гаранциите колко случая е имал с такива професионални престъпници, които не са си платили гаранцията и са оставили семейството си съсипано във финансово отношение, след като са накарали близките си да дадат десетки хиляди долари за гаранция, че дори и да заложат дома си. Потресаващо е.

Тези опасни личности не ги е грижа, че ви застрашават с поведението си. Те са от типа, който ще ви помоли да му заемете колата си и после ще я използва, за да обере банка, или ще ви помоли да го закарате до дома на приятел, докато, без да знаете, пренася раница с наркотици. Или ще искат от вас да излъжете и да ги покриете на работа, за да скрият криминалните си дейности или дори за да им осигурите алиби. Неочаквано ще затънете в проблеми с властите, защото са ви помолили да им направите услуга, да излъжете заради тях или да се замесите в криминални дейности.

Очаквайте да се почувствате неспокойни от натрапчивите им погледи, въпроси или присъствие. Те ни изнервят, когато се опитват да скъсят дистанцията твърде бързо и после се лепват за нас твърде фамилиарно. Във филма „Талантливият мистър Рипли“ Мат Деймън играе ролята на хищник, който се залепя за жертвата си и не я оставя на мира, докато не получи каквото иска. По подобен начин хищниците изискват от нас неща, които ние всъщност не желаем да направим, или пък търсят интимност или нарушават личното ни пространство, без да се интересуват от желанията или нуждите ни. Това далеч не е случайно — умишлено е.

Към някои хищници всъщност може да изпитате физическа реакция. Може да потръпнете или да усетите как настръхвате, както споменах, че се случи с мен. Забележителният изследовател и автор д-р Джей Рийд Мелой установил, че дори обучени професионалисти изпитват интуитивна реакция към тези хищнически индивиди.[1] По подобен начин в своята книга „Дарът на страха“ (The Gift of Fear) Гавин де Бекър описва как тези отровни индивиди ни въздействат на много примитивно (лимбично) ниво — това е система за подсъзнателно предупреждение, която е еволюирала, за да ни постави нащрек при опасност. За съжаление обществото ни казва да изключим тази система за предупреждение и да приемем, че всеки е добър и мил. Докато вие сте заети да вярвате на хищниците, те са заети да научат всичките ви слабости, за да се възползват от тях по най-пълноценния начин. Те ще използват добрата ви воля, добродетелите ви или вашата щедрост за своя облага — това правят хищниците.

Що се отнася до взаимността, те я проявяват когато и където преценят или пък изобщо не я проявяват. През 2013 г. семейството на Майкъл Чад Бойсън с нетърпение очаквало да го пуснат от затвора, където лежал за извършен от него обир. Баба му и дядо му му подготвили спалня, взели го с кола, щом най-сетне го освободили, закарали го да си вземе нова лична карта, дори го завели на първата му среща със служителя по пробацията, само и само да се уверят, че всичко ще мине добре. По някое време по-късно през деня Бойсън ги убил.[2] Това била тяхната награда за любящите им грижи.

Когато помагаме на тези индивиди, поддаваме им се или се присъединяваме към тях, ние им позволяваме или им даваме кураж да се възползват още повече от нас или от други хора. Да смятаме, че те ще се променят или че „този път ще е различно“, е като да очакваме, че змията няма да си остане влечуго само защото сме я нахранили и погалили. Не очаквайте доброта от тези, които не са способни на такава. Те могат да бъдат мили, когато искат, за да получат каквото искат. Милото държание обаче може да заслепи родителите и те да позволят децата им да прекарват време с някой като Джери Сандъски — серийният изнасилвач на деца.

Веднъж щом приключат с вас, не само ще се почувствате осквернен или предаден, но поради дълбоко заложеното им коварство ще изпитвате нежелание да се доверявате на другите. Посттравматичното стресово разстройство често е остатъчен ефект от превръщането ви в жертва на някой хищник. Осъзнаването, че вие или ваш близък е бил използван, предизвиква дълбок ужас. Говорил съм с жертви, които години по-късно все още не са намерили спокойствие и си остават травмирани и недоверчиви. Някои все още посещават терапия, други са принудени да вземат лекарства. Знам за родители, които е трябвало да търсят медицинско лечение за тревожност, защото дъщеря им е избягала с хищник или се е омъжила за такъв.

Както казах, хищниците оставят след себе си огромна разруха и човешко страдание. Конкретното действие и точният момент действително зависят само от тях. Ако се замесите с хищник, поемате огромен риск за безопасността си и за безопасността на близките си. Може би излагате околните на ненужна опасност само с това, че осигурявате достъп на хищника. Моля ви, не поемайте такъв риск.

Бележки

[1] Meloy and Meloy. „Autonomic Arousal in the Presence of Psychopathy“, pp. 21–34.

[2] Esser. „Michael Chadd Boysen, Accused of Killing Grandparents, to Be Extradited“.