Джо Наваро, Тони Сиара Пойнтър
Опасните личности (44) (Профайлър от ФБР учи как да разпознавате и да се защитавате от зловредни личности)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Dangerous Personalities (An FBI Profiler Shows You How to Identify and Protect Yourself from Harmful People), (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,2 (× 5 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване
Sunshine (2017)
Корекция и форматиране
Стаси 5 (2019)

Издание:

Автор: Джо Наваро; Тони Сиара Пойнтър

Заглавие: Опасните личности

Преводач: Детелина Иванова

Година на превод: 2016

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо

Издател: Изток-Запад

Град на издателя: София

Година на издаване: 2016

Тип: документалистика

Националност: американска

Печатница: Изток-Запад

Излязла от печат: март 2016

Редактор: Хриска Берова

Коректор: Габриела Манова

ISBN: 978-619-152-819-6

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/667

История

  1. — Добавяне

На първо място: придържайте се към реалността

Когато хората си имат работа с опасна личност, обичайните добронамерени съвети, които чуват, обикновено са някаква версия на: „Опитай се да говориш с него; опитай се да получиш помощ; опитайте се да разрешите проблема заедно; дай му още един шанс“. Никол Браун Симпсън, бившата съпруга на О Джей Симпсън, направила всичко това. Тя е мъртва. Мисля, че това е добър съвет, когато се занимавате с обичайните междуличностни проблеми. Но когато става дума за четирите типа опасни личности в тази книга, нещата са малко по-различни.

Първо, както отбелязах в предишните глави, тези личности обикновено не смятат, че нещо не им е наред. Така че вашите опити да ги просветлите за този факт обикновено се сблъскват със следната реакция: „Аз нямам проблем; ти си проблемът.“ или „Ти нямаш представа за какво говориш“, или „Кой ти каза, че имам проблем? Добре съм си.“, или „С кого си говорил/а? Какво си му/й казал/а?“. Има и други видове реакции, тези са някои от по-безобидните.

Не казвам, че не трябва да се опитвате да говорите с тях. Може би те се намират в долната част на спектъра и ще пожелаят да потърсят помощ, без да се нахвърлят върху вас. Но не се изненадвайте, ако ви кажат, че ще потърсят помощ, но не го направят, или пък ако отидат при специалист веднъж и никога не повторят. Казвам това, защото съм говорил с много хора, които са ми казвали, че се е случило точно така.

Помнете, че тези индивиди имат дефекти в характера и личността си, така че нарцисистите могат да избухнат гневно срещу вас, защото смятат себе си за перфектни, а вие намеквате обратното. Емоционално нестабилните ще избухнат, защото такава е природата им. Хищникът определено не вижда нищо нередно в себе си и може да стане агресивен дори само при намека да потърси помощ, докато параноидната личност може да ви приеме за заклет „враг“ и да стане дори още по-недоверчива към вас. Затова казвам, че отправянето на предложение да се потърси помощ от специалист по психично здраве е добър подход при повечето хора с проблеми, но с опасните личности наистина трябва да внимавате, защото това е много рисковано действие.

Например ако решите да се конфронтирате с тях и да им намекнете да се срещнат с професионалист, знайте, че това трябва да се направи деликатно и да се минимализира вероятността за обида, и бъдете наясно, че може да има сериозни последици. Според мен си струва да опитате само ако смятате, че можете да го направите по безопасен начин и само ако сте наясно със ситуацията, в която се намирате. Не позволявайте на някого да ви убеждава от своята безопасна позиция да го направите — накрая вие може да се окажете този, който е отнесъл юмрук в лицето — и ще трябва да живеете в истински ад цял месец след това.

Има професионалисти, които са се специализирали в работата с личностни разстройства и криминално поведение. Винаги помнете, че да се помага на хора е едновременно изкуство и наука, които е най-добре да се оставят на специалистите, но има хора, които дори и те не могат да „поправят“. На опасните личности, както вече споменах, им липсва способност да се вглежда в себе си и мотивация, за да подобрят поведението си, така че това ще бъде трудна битка, която трябва да се води от професионалисти — специалисти по психично здраве, а не от вас и от мен — но дори и в такъв случай няма гаранции за успех, тъй като тези опасни личности са на практика имунизирани или резистентни към промяната.

Бъдете особено внимателни с личности, които от дразнещи и неприятни са преминали границата към по-опасния, нестабилен или криминален край на спектъра. Хора като Тед Бънди, Хенри Лий Лукас, Джон Уейн Гейси или Джери Сандъски не се редят на опашка пред местната психиатрична клиника с желание да се преборят с демоните си. Не го правят, защото не смятат, че имат такива, въпреки че убиват и изнасилват. Що се отнася до осигуряване на помощ, играта е съвсем различна. Веднъж щом са навлезли в криминалната територия или са станали ирационални и нестабилни, време е да се дистанцирате, да се махнете оттам и да се спасявате. Звучи жестоко, но това е най-добрият съвет, който мога да ви дам благодарение на опита, който съм събирал цял живот.