Джо Наваро, Тони Сиара Пойнтър
Опасните личности (36) (Профайлър от ФБР учи как да разпознавате и да се защитавате от зловредни личности)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Dangerous Personalities (An FBI Profiler Shows You How to Identify and Protect Yourself from Harmful People), (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,2 (× 5 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване
Sunshine (2017)
Корекция и форматиране
Стаси 5 (2019)

Издание:

Автор: Джо Наваро; Тони Сиара Пойнтър

Заглавие: Опасните личности

Преводач: Детелина Иванова

Година на превод: 2016

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо

Издател: Изток-Запад

Град на издателя: София

Година на издаване: 2016

Тип: документалистика

Националност: американска

Печатница: Изток-Запад

Излязла от печат: март 2016

Редактор: Хриска Берова

Коректор: Габриела Манова

ISBN: 978-619-152-819-6

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/667

История

  1. — Добавяне

Глава 5
Една е зле, две е ужасно, три е смъртоносно

Комбинираните личности

Дотук разглеждахме различните личностни типове поотделно. Ползата от това беше да получим по-ясна представа за тези опасни личности. Но в реалния живот опасните личности често представляват съчетание от повече от един личностен тип. В медицинската литература това е описано като коморбидност[1] и не би трябвало да ви изненадва; в крайна сметка ние всички притежаваме различни черти на характера — точно това ни прави сложни и интересни. Но когато индивидите притежават черти от два или повече типа опасни личности, рискът за вас нараства, понякога драматично. А когато рискът нараства, както биха потвърдили повечето клинични психолози, разпознаването на специфичния личностен тип може да се окаже трудно. Затова, за да подпомогна читателя, съм приложил примери от истинския живот, за да хвърля известна светлина върху смесването на личностни черти от различни типове у опасните личности. Сложната картина на смесващите се черти е причината да подчертаваме важността на внимателното преглеждане на всеки от референтните списъци, за да можете да прецените по-добре опасността, на която ви излагат.

В добавка, точно както нашето поведение може да се променя в зависимост от житейските обстоятелства, така може да се променя и поведението на опасната личност: вместо непрестанно да крещи на детето, което се държи зле, някой ден емоционално нестабилната личност може силно да го разтърси или да го блъсне в стената. По подобен начин надменният, нарцистичен ерген може да се ожени и да се превърне в доминиращ съпруг диктатор, който да става все по-критичен и пренебрежителен. Така, както ние можем да се променяме с времето, множество фактори могат да допринесат за това тези индивиди да станат по-нестабилни, по-отровни и дори по-опасни. За нас е от ключова важност постоянно да преценяваме другите за такива черти и да ги виждаме такива, каквито са. Не бива да приемаме или наивно да се надяваме, че някоя опасна личност внезапно и от само себе си ще стане по-добра с времето.

Анализът на тънкостите и нюансите на човешката личност може да е много сложен, а цялостната дискусия на всички личностни типове е извън обхвата на тази книга. Тук могат да помогнат референтните списъци за опасните личности. Докато преценяваме потенциала на другите да бъдат отровни, нестабилни или опасни, трябва да си напомняме да не се фиксираме само върху един личностен тип. Не трябва да игнорираме възможността въпросната личност да се вмества удобно в множество личностни категории. Това също е част от процеса — да видим кои поведения къде попадат. Това ще ни даде по-добра картина на индивида, с когото си имаме работа, като имаме предвид, че когато се съчетаят, определени личностни черти могат да се подсилят взаимно, понякога с ужасяващи резултати.

Виждаме примери за това всеки ден в кризисни ситуации по целия свят. Сигурен съм, че когато в началото на 2013 г. обвиненият убиец на полицаи и сам бивш полицай Кристофър Дорнър бягаше от правосъдието, профайлърите и психолозите от полицейското управление в Лос Анджелис са се питали: „Какъв тип личност е той? Какво е следващото, което ще направи?“. За щастие, Дорнър беше написал дълъг манифест, който ни предостави прозрения отвъд официалното му служебно досие. Този манифест разкриваше:

— Човек с множество емоционални рани, изпитващ нужда да се отърве от враговете си (параноя), съчетана с

— убеждението му, че има право да предприеме агресивни действия срещу други полицаи и семействата им, за да поправи това, което смятал, че трябва да се поправи (нарцистична грандомания).

Манифестът на Дорнър предостави решаваща информация: той помогна да се обясни поведението му и до определена степен предсказа как би се държал в бъдеще. Когато се опитваш да задържиш силно параноиден индивид, който нарцистично подценява живота на колегите си полицаи, най-вероятният изход е престрелка — и точно това се случи.[2]

Бележки

[1] Коморбидност — едновременното присъствие или наличие на едно или повече заболявания или разстройства в допълнение към основното заболяване. — Б.пр.

[2] Winter and Leinwand Leger. „Dorner Charged with Murder, Attempted Murder of Cops“.