Джо Наваро, Тони Сиара Пойнтър
Опасните личности (29) (Профайлър от ФБР учи как да разпознавате и да се защитавате от зловредни личности)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Dangerous Personalities (An FBI Profiler Shows You How to Identify and Protect Yourself from Harmful People), (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,2 (× 5 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване
Sunshine (2017)
Корекция и форматиране
Стаси 5 (2019)

Издание:

Автор: Джо Наваро; Тони Сиара Пойнтър

Заглавие: Опасните личности

Преводач: Детелина Иванова

Година на превод: 2016

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо

Издател: Изток-Запад

Град на издателя: София

Година на издаване: 2016

Тип: документалистика

Националност: американска

Печатница: Изток-Запад

Излязла от печат: март 2016

Редактор: Хриска Берова

Коректор: Габриела Манова

ISBN: 978-619-152-819-6

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/667

История

  1. — Добавяне

Незабавни действия

Ако си имате работа с такъв индивид, който отговаря на повечето от критериите за параноидна личност, ви предстои тежък път. Когато характерните черти при този индивид не са много изявени, той ще ви изморява, защото поставя под въпрос всичко и е подозрителен и недоверчив към другите, включително и към вас. С времето може да стане още по-подозрителен, инатлив, упорит и скован в мисленето си. Това е предизвикателство пред всяка дългосрочна връзка или в семейството.

Ако човекът се намира в по-екстремния или токсичен край на спектъра, той може да е много труден, свадлив, свръхподозрителен или направо опасен. Проблемът е, че никой не може да предвиди реакциите му, нито пък какво би предизвикало гняв или насилие от негова страна. Знаем обаче, че колкото повече параноидни черти има, толкова по-нестабилен и опасен е. И, разбира се, може да се превърне в радикален екстремист, като постави в опасност другите и себе си, подобно на Тед Качински — „Юнабомбър“.

Опитите да бъде убеден или да се спори с този човек обикновено са безполезни и всъщност могат да се обърнат срещу вас, тъй като той ще ви възприеме като враг, защото не сте съгласни с него и не виждате нещата с неговата изключителна и специална яснота.

Опитите ви да им осигурите професионална помощ вероятно също няма да са лесни. Независимо къде в спектъра попадат, тези хора не смятат, че нещо не им е наред, и точно затова рядко търсят помощ. Дори само това е достатъчно трудно или невъзможно за преодоляване препятствие.

Можете да се опитате да им осигурите помощ от професионалист, ако ще отидат при него, но, моля ви, бъдете много внимателни. Тъй като тези личности са подозрителни към другите и непрестанно колекционират обиди, вашите усилия може да ги обърнат срещу вас, като ги направят още по-подозрителни или ги предизвикат към насилие.

На работното място тези личности може да са досадни, защото поставят всичко под въпрос. Може да създават проблеми между колегите и да всяват раздори в иначе коректната работна среда. Честно казано, на повечето шефове им омръзва да обясняват или оправдават решенията си или да слушат оплакванията им, така че ги изолират.

Няма съмнение, че наличието на параноидна личност на работното място е пречка, не само заради раздорите, които сее, а и заради вероятността да избухне заради нещо, което е приела като обида. Индивиди, които са събрали много точки от референтния списък, трябва да бъдат наблюдавани за признаци на агресия, особено ако са били порицани, било им е отправено предупреждение или са били понижени и най-вече ако са били уволнени.

В ситуации, когато съпругът/ата на служител притежава чертите на параноидна личност, има опасност домашен спор, ревност или някаква параноидна измислица да изложи колегите му на опасност, която първоначално е възникнала у дома. Когато прочета за бивш съпруг, който е отишъл на работното място на бившата си съпруга, за да застреля нея и всеки друг, който му се изпречи пред очите, си задавам въпроса дали това не е работа на личност с изключително тежка параноя.

Ако работите в индустрия, заплашвана от активисти или взета на прицел от екстремисти (клиника за аборти, медицински изследователски институт, химическа индустрия, изследвания на животни, дърводобивна индустрия, строителство, атомна енергия, въгледобив, електропреносна мрежа, производство на пластмаси и др.), може да се окажете във фокуса на вниманието на параноидна личност, затова потенциалът за опасност или насилие е много по-висок.

Трябва да внимавате, когато си имате работа с параноик у дома или на работното място, особено ако има данни, че този човек е упражнявал насилие или е използвал оръжие. Тъй като не можем да предскажем какво би отключило агресивно поведение у някого, всичко, което можем да направим, е да обърнем внимание на поведението му в миналото, на това къде попада в референтния списък за опасни личности, дали наскоро е имало стресови фактори (развод, скъсване на връзка, понижение, уволнение от работа, засилена употреба на алкохол или наркотици и т.н.) и дали е прибягвал до използването на оръжие.

Ако всички тези неща са налице, значи имаме много взривоопасна смес. Спомнете си само историята на Джими Лий Дайкс, която споменахме по-рано — проблемите на съседите му с него — убийството на автобусен шофьор, отвличането на дете от училищния автобус, барикадирането с детето в бункера му — и всичко това, защото е получил призовка.

Въпреки че историята е пълна с примери за хора, покриващи критериите за параноидни личности, които са причинили големи вреди, повечето от пораженията, които нанасят, са на междуличностно ниво у дома или на работното място. Въпреки това ние носим отговорността да предупредим околните, ако се убедим, че един човек притежава по-голямата част от чертите на параноидна личност — така може да спестим много болка и агония.

Ако се срещнете с такива индивиди, първо и преди всичко осъзнайте какво представляват. Не се опитвайте да спорите с тях или да ги убеждавате. Ако ви се струват опасни по някакъв начин или ако поискат от вас да им помогнете в извършването на някакви опасни или криминални действия, най-добре е да се оттеглите и да предупредите околните, ако е възможно.

В случай че поведението им ви дойде в повече — ако е непоносимо или твърде унизително (това се случва в много култове), или ако изсмукват щастието от живота ви, се дистанцирайте. Не е нужно да страдате излишно. Ако решите да останете, вече сте предупредени какво може да очаквате, затова не се изненадвайте, ако нещата не отиват на добре. Недейте да свършвате като съпругата на полковник Франк Фитс във филма „Американски прелести“ или пък като съпругата на съседа ми в Маями — празни, примирени и тъжни.

Но внимавайте, защото, ако тези хора се самоизолират, изолират вас, убедени са, че нямат други алтернативи или пък се радикализират, могат да станат много агресивни. За допълнителни стратегии вижте Глава 6: Как да се защитим от опасните личности.