Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Firewall, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,5 (× 6 гласа)

Информация

Сканиране
Еми (2014)
Корекция и форматиране
sqnka (2021)

Издание:

Автор: Р. Дж. Пинейро

Заглавие: Разделяй и владей

Преводач: Юлия Чернева

Година на превод: 2003

Език, от който е преведено: английски

Издание: първо

Издател: ИК „Бард“ ООД

Град на издателя: София

Година на издаване: 2003

Тип: роман

Националност: американска

Излязла от печат: 30.06.2003

Редактор: Радка Бояджиева

ISBN: 954-585-450-2

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/5907

История

  1. — Добавяне

Сега в света има машини, които мислят, творят и се учат. Нещо повече, способностите им бързо ще се увеличават, докато в обозримо бъдеще обхватът от проблеми, с които ще могат да се справят, ще бъде съвместим с този на човешкия ум.

Хърбърт Саймън

Не е важен критикът, нито човекът, който посочва грешките ни или кога сме могли да постъпим по-добре. Заслугата принадлежи на онзи, който е на арената; чието лице е изцапано с прах, пот и кръв; който се бори доблестно, греши и отново и отново тръгва към целта си; който с ентусиазъм и всеотдайност се раздава в достойна кауза; който в най-добрия случай ще преживее триумфа на високо постижение, а в най-лошия ще се провали, но с утехата, че е действал смело и мястото му никога няма да бъде сред онези студени и страхливи души, които не познават нито победа, нито поражение.

Теодор Рузвелт

На страхотните ми тъст и тъща Майк и Линда Уилц, защото ме обичат като собствен син.

Изкуственият интелект вече е реалност, само трябва да знаете къде да го търсите. Докато пиша тези редове в един дъждовен ден в Тексас през септември 2001 година, вече съществуват компютърни чипове, които могат да се поправят сами. Има умни системи, които ви помагат да пазарувате в Интернет, препоръчват списания и периодични издания, помагат ви да намерите музиката и филмите, които харесвате, и дори могат да открият къщата на вашите мечти. Съществуват експертни системи за управление и контрол на превозните средства на бъдещето. Една такава система наскоро управлява сама автомобил от Питсбърг до Сан Диего със средна скорост сто километра в час, през деня и нощта, в дъжд и слънце. Лекарите все повече разчитат на експертни системи, за да поставят точна диагноза. Екип от Австралия разработва прагматична правна експертна система, която ще бъде предизвикателство дори за най-опитните адвокати. Не забравяйте и известния компютърен шахматист на Ай Би Ем „Дийп Блу“, световен шампион.

Тази книга, чиято основна тема е бъдещето на изкуствения интелект и опасността, която представлява за човечеството, ако управлението му излезе извън контрол, се превърна в реалност благодарение на подкрепата, старанието и усилията на множество талантливи хора.

Благодаря на Лори Ан, скъпата ми приятелка, съпруга и сродна душа, за подкрепата и безусловната любов…

На скъпия ми син Камерън Роджелио…

На Том Дохърти, най-добрия издател в бизнеса — за непрестанното доверие и подкрепа.

На Боб Глисън, моя редактор и приятел — за изключително важните напътствия и проницателни прозрения.

На Матю Байлър, опитния ми литературен агент от Трайдънт Медиа, който ме преведе през непредсказуемите води на издателската индустрия.

На приятеля ми Дейв, винаги готов да сподели огромните си познания за оръжията, системите и дори по нещичко за правителствените агенции, които остават неназовани.

И на последно, но не и по важност място благодаря на колегите си от „Адвансд Майкро Дивайсиз“ — вторият ми дом, където почти две десетилетия от живота си работих за създаването на пет поколения микропроцесори.

Бог да ви благослови!

Р. Дж. Пинейро

Септември 2001 г.