Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Мич Рап (6)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Executive Power, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,8 (× 20 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
dave (2008)

Издание:

ИК „Ера“, София, 2003

Художествено оформление на корицата: Димитър Стоянов — Димо

История

  1. — Добавяне

ГЛАВА 74

Дейвид даде бакшиш на шофьора и отклони предложението му да му помогне с пренасянето на чантата до яхтата. Забеляза отдалеч Девон льо Клер, който стоеше до трапа на яхтата. Високо над подвижния мост се виждаха мъже в бели униформи. От предишните си визити знаеше, че корабът се оживява нощем. Именно по това време Омар организираше пищните си партита, след като бе обиколил казината и дискотеките. Казината в Кан отваряха най-рано в осем вечерта.

Дейвид тайно се надяваше Омар да го няма и Девон да му разкаже какво става. Едва ли обаче щеше да има този късмет. Омар щеше да настоява за всички подробности от пътуването му в Америка и особено за колата-бомба във Вашингтон. Идеята беше на принца. Първоначално Дейвид отказа. Имаше прекалено много неща, които можеха да се объркат, и прекалено много случайни минувачи щяха да пострадат. Омар обаче настоя. Месеци наред го беше увещавал и му беше обещавал все по-големи суми. Накрая заплаши да се изтегли от цялата операция и да издаде Дейвид. Каза му, че бруталното убийство на саудитския посланик ще накара престолонаследника окончателно да застане на страната на палестинската кауза. Омар му обясни, че от години повтаря на брат си да се опълчи на американците и че в уречения момент той отново ще бъде до него и ще му прошепне какво да отвърне на янките, когато те започнат да се извиняват за скандалния инцидент, станал на тяхна територия.

Всичко се свеждаше до американците. Те имаха право на вето и бяха едва ли не единствените, които можеха да попречат на създаването на палестинска държава. Каза му, че международният натиск не бил достатъчен. Трябвало да има и икономически. Американският президент трябвало да се почувства виновен за смъртта на любимия братовчед на принц Фейсал. Не било достатъчно само за пореден път да докажат, че Израел се ръководи от банда гангстери. Светът вече го знаел. Убийството на палестинския представител щяло да настрои ООН на тяхна страна, но това нямало да бъде достатъчно, за да спре американците да не упражнят вето.

На Дейвид не му харесваше, че усложняват толкова много плана. Омар обаче беше прав.

Когато доближи трапа, отново се запита какво се е объркало. Бяха премислили всичко, но американците някак бяха забавили гласуването.

— Добър вечер — усмихна се на Девон.

— Изглеждаш уморен — отбеляза французинът.

— Благодаря ти за загрижеността. А ти, както винаги, изглеждаш великолепно.

Девон се намръщи.

— Принцът те чака в личния си салон.

Дейвид кимна и се качи на яхтата.

— Остави чантата си. Ще наредя да я приберат, после ще си я вземеш. Ще останеш ли да пренощуваш?

— Сигурно. — Дейвид остави чантата и се запъти към своя покровител.

Когато стигна до луксозно обзаведения салон, той беше приятно изненадан да открие, че Омар е сам.

Преди да се е приближил прекалено, Чън му препречи пътя. Огледа го от главата до петите. Дейвид разтвори сакото си и се завъртя в кръг, за да се увери бодигардът, че не е въоръжен. Забавно му беше, че китаецът го спира, за да го претърси. Нищо не би му коствало да скрие малокалибрен пистолет в бельото си. Напоследък тази мисъл беше минавала през ума на палестинеца. Омар го отвращаваше все повече и повече. Дейвид ясно съзнаваше каузата си, но дали и с Омар беше така?

Първоначално принцът беше приел страстно идеята, че няма по-висш арабски идеал от създаването на независима палестинска държава. Говореше пламенно, че ще даде своя принос, и Дейвид му повярва искрено. Това беше преди повече от две години, но оттогава всичко се беше променило. Най-напред той разбра, че Омар изобщо не го е грижа за нищо друго освен за собственото му удоволствие. А понякога собственото му удоволствие изискваше други хора да страдат и да изпитват болка. Повърхностната любов на Омар към Палестина беше по-скоро отражение на садистичната му омраза към Израел. Докато Дейвид мечтаеше за свободна палестинска държава, Омар копнееше да види края на еврейската държава.

Принцът се изправи. Доста необичайно за него действие. И не само че стана, ами се и усмихна. Протегна ръце като баща, който посреща обичния си син. И преди Дейвид да се усети, Омар го придърпа в прегръдката си. Това беше част от другото аз на принца. При него настроенията рязко се сменяха, като мощни приливни вълни. Дейвид се усмихна.

— Ела при мен — прогърмя гласът на Омар. — Ти успя.

Дейвид се остави в прегръдката на богатия си покровител, макар че не се чувстваше успял.

— Справи се великолепно! — Омар потупа палестинеца по гърба. — Видя ли репортажите?

— Не. Цял ден пътувах със самолета. Изобщо нямам представа какво е станало. Каква е тази бомбена заплаха срещу ООН, за която чух?

Омар махна с ръка.

— Дреболия. Отчаяна тактика на протакане от страна на американците. Ела, трябва да видиш записа. — Принцът настани Дейвид в един стол пред голям телевизор с плазмен екран. — Седни… седни… Настоявам. Когато го изгледаме, ще отидем в казиното, а после на дискотека, за да си подберем жени.

Дейвид неохотно седна. Омар взе дистанционното.

— Какво става в ООН? Защо не са гласували?

— Заради бомбената заплаха, но не се тревожи. Гласуването ще се проведе още утре сутринта и резолюцията няма как да не мине.

— Откъде си толкова сигурен?

— Току-що разговарях с брат си. Цял ден му приказвах на това нищожество. Сигурно се е разплакал, когато Абдул хвръкна във въздуха. — Омар спря за малко да си играе с дистанционното и с изненадана физиономия добави: — Можеш ли да повярваш, че възрастен човек ще плаче за такава дреболия? Брат ми е абсолютен глупак.

Дейвид беше убеден, че някъде, в някой дебел медицински учебник, има термин, който описва патологичното състояние на Омар. Трябваше да намери време и да провери.

— Откъде си сигурен, че ще гласуват резолюцията? — повтори той въпроса си.

— Брат ми, слабакът, е получил уверенията на всички страни — постоянни членки на Съвета, че ще гласуват „за“.

— Дори и Съединените щати?

— Те още не са обещали твърдо, но нямат друг избор. Както вече споменах, убедих брат ми да ги заплаши с петролно ембарго. — Омар се усмихна. — След като уби Абдул, президентът е питал брат ми с какво може да смекчи мъката му и брат ми му е казал, че иска да подкрепят френската резолюция. — Принцът се разсмя толкова силно и зловещо, че целият се разтърси. След като се поуспокои, добави: — Всичките са пълни идиоти.

Дейвид само кимна.

Когато най-накрая касетата се превъртя, Омар натисна бутона за възпроизвеждане.

— Няма да повярваш — каза той. — Един операторски екип е пристигнал на местопроизшествието само няколко минути след експлозията.

Екранът стана първо черен, после сив и накрая се появиха кадри на хора, тичащи по тротоара.

В далечината се виждаше облак дим. Повечето от хората бягаха от дима, само журналистите и операторите тичаха към него. Дейвид започна да се поти. Не желаеше да гледа това, но Омар не го изпускаше от очи.

На земята лежаха хора. Камерата се спря върху всеки от тях за по няколко секунди, след което репортерът извика нещо на оператора. Обективът се обърна към няколкото горящи останки от коли.

Дейвид отмести поглед и видя, че Омар го гледа право в очите.

— Не ти ли харесва? — попита принцът. В очите му проблесваха искри.

Дейвид се постара да прозвучи спокойно:

— Знам какво направих. Не е необходимо да го гледам отново.

— Напротив. — Принцът се приближи до телевизора и посочи към екрана. — Това е твоят труд, твоето постижение… Трябва да се гордееш.

Омар се усмихна мазно. Сигурно записваше цялата сцена, за да попълни воайорската си колекция.

— Гордея се с направеното — излъга Дейвид. В действителност се гордееше със стореното в Йордания, в Хеброн и в Ню Йорк, но последната касапница, която в момента наблюдаваше, изобщо не го изпълваше с гордост.

— Кажи ми — развълнувано го попита Омар, — мислиш ли, че братовчед ми е останал жив след първия взрив? Дано да е — това побъркано по американците копеле. Я виж, виж, там май има част от нечий крак! — Омар натисна паузата и погледна към убиеца.

Дейвид поклати глава.

— Принце, съжалявам, но нямам никакво желание да гледам този запис.

И тогава за част от секундата Дейвид разбра, че нещо не е наред. Омар продължаваше да се усмихва, но изведнъж погледна зад гърба му и даде някакъв сигнал. Преди палестинецът да реагира, нещо стегна врата му. Омар изведнъж се оказа на сантиметри от него.

— Забавлявах се, докато те манипулирах. — Мазното му лице сякаш беше станало още по-огромно. — Толкова чисти бяха намеренията ти, а гледай какви разрушения причини. — Омар махна с пълната си длан към телевизионния екран.

Дейвид протегна ръка назад в опит да достигне бодигарда.

Омар изпитваше удоволствие от борбата.

— Трябваше да бъдеш по-предпазлив… всичките сте такива. — Омар поклати глава, като че четеше конско на непослушно дете. — Нали ти ми казваше да не разкривам на никого плановете. — Усмивката внезапно изчезна от лицето на Омар. — И непрекъснато ме изнудваше за пари!

Дейвид не можа да стигне до окото на противника. Чън беше прекалено силен. Палестинецът осъзна, че така няма да постигне нищо. В периферното поле на зрението му започнаха да се появяват светли петна, белите дробове го заболяха. Омар се приближи до него. Говореше му нещо, но той не го разбираше. Мозъкът му беше прекалено зает да се бори за кислород. Виждаше как животът му бавно се изплъзва и мислите му се върнаха в неговата младост. В Йерусалим, в семейството му. Конвулсиите престанаха, тялото му се отпусна. Пред очите му се появи майка му, която се грижеше за болните.

И тогава настъпи смъртта.

 

 

Рап бавно свали слушалките от главата си и ги захвърли на леглото. Остана вцепенен до прозореца, загледан в огромната бяла яхта. Някакво упорито чувство за справедливост дълбоко в него не му разрешаваше да възприеме случилото се, да се примири с него. Нищо не можеше да стори. Направи всичко възможно да сподави това чувство, но то не му даваше мира. Същото беше и с останалите в стаята. Възцари се гробна тишина.

Най-накрая Рап се обърна към тях:

— Събирайте целия багаж. Искам да освободим стаята до петнайсет минути.

Екипът от техници вече работеше по въпроса. Един от тях изпращаше закодирано съобщение до Ленгли, а друг се зае да прибира оборудването. Трети беше проникнал в компютърната мрежа на хотела и вкарваше вирус, който да изтрие всички записи от охранителните камери, направени от момента на пристигането им до трийсет минути след като си тръгнеха.

Преди да излезе, Рап погледна за последно към залива и към внушителната яхта на Омар и лимузината, все още паркирана до нея. Президентът щеше да получи всички необходими доказателства, че и отгоре. Досега Мич беше убивал многократно. Не можеше да каже, че му харесва или че изпитва удоволствие. Да, понякога изпитваше морално удовлетворение, когато отнемеше живота на някой, който си го е заслужил, но само толкова.

Замислен, той облече сакото си, с кобура с беретата отдолу, и тръгна към вратата. Спря се на прага и погледна към тримата аналитици.

— Добра работа. Ще се видим в самолета.

Мина покрай асансьорите и заслиза по стълбите. В същото време включи зашифрованата радиостанция.

— Скот, идвам при теб. Чакай ме с колата на източния вход на хотела.