А. Ф. Александров
Числа и съдби (57) (Ключ към разбиране на миналото, настоящето и бъдещето)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Числа и судьбы — ключ к пониманию прошлого, настоящего и будущего, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Разни
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,7 (× 11 гласа)

Информация

Сканиране и разпознаване
sir_Ivanhoe (2008)
Корекция
ira999 (2008)

Издание:

А. Ф. Александров. Числа и съдби: Ключ към разбиране на миналото, настоящето и бъдещето

Руска. Първо издание

Издателство „Гарант-21“

 

Превод от руски: Татяна Кузманова Балова, 2006

Редактор: Лилия Анастасова

Предпечатна подготовка: Тодор Манов

Дизайн на корицата: „ЕЛЗЕВИР“, 2006

Формат 84/108/32. Печатни коли 24

ISBN 10 954–754–078–5

ISBN 13 978–954–754–078–1

 

ИД „Рипол классик“, 2006

История

  1. — Добавяне

НИЖНИ НОВГОРОД: ИСТОРИЧЕСКО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ

Много ми се иска да се надявам, че дадената глава ще за интересува историци, социолози, краеведи и хора, които се занимават с историческото предназначение на своя град или село. Историческата наука използва исторически източници: летописи, документи, писмени свидетелства на различни очевидци на събитията, за да възстанови колкото може по-достоверно случилите се събития и въз основа на получените факти, материали и документи да изгради версия или научна хипотеза за ролята на един или друг регион в историята на даден край, област или държава като цяло.

За добър пример може да послужи Нижни Новгород, още повече, че точно през 1998 година благодарение на президента Б. Н. Елцин руснаците за пръв път си спомниха за историческата роля на този провинциален град по време на Смута, когато съдбините на Русия са се решавали в борбата за руския престол между руските, полските и шведските претенденти. Колкото и да е чудно, при преминаването към нов стил на летоброенето денят на освобождаването на Москва от нижегородското опълчение, оглавено от К. Минин и Д. Пожарски, съвпада вече с печално известния „празник“ 7 ноември (деня на Октомврийската революция).

Нека се опитаме да разберем как са свързани тези две дати — 26 октомври 1612 година и 7 ноември 1998. Да направим изчисление на допълнителните цифри:

26 10 1612 1910156

Причините за създаване на опълчението — 6 — е опасност та чужденците да завземат властта в страната, което е означавало гибел за руската държава, разрушаване и унищожаване на руската култура.

Равносметката от опълчението — 10 — е установяването на единовластие, начало на царската династия Романови, запазването на Русия като единна държава, с единна система на властта.

В края на тази глава ще установим как тази дата е свързана с празнуването на 7 ноември 1998 година, а сега ще се опитаме да отговорим на друг един не по-малко интересен и значим въпрос: „Защо точно Нижни Новгород става център на опълчението?“

Напълно естествено е, че мнозина специалисти, които се занимават с отечествена история, ще намерят много сериозни аргументи и причини, които да обяснят водещата роля на жителите на Нижни Новгород: силата на личността на Минин и Пожарски, заможността на нижегородската аристокрация и много други. Но нито една от тях не може да бъде напълно потвърдена, тъй като ще остане версия, научна хипотеза или научен извод от документални факти, страдащи от субективност. Толкова често сме ставали свидетели на скрити факти, които после коренно са променяли не само самата теория, но и целия ход на събитията, целта, задачите и резултатите от случилото се. Да се опитаме да намерим по-обективна оценка, която не зависи много от субективните възгледи на конкретни хора. Като започваме да говорим за Нижни Новгород, най-напред нека се опитаме да видим датата на формирането му като град. За историческо начало е прието да се смята 1221 година.

Изчисление на допълнителните цифри:

1221 6644

Причина за основаването на първото селище: 4 4 — е съществуването на два народа (4 и 4): мордовските и руските князе, които са проявили интерес към това много добро за заселване място.

Цел на заселването: 6 6 — възможността да се контролира движението по две реки — Волга и Ока (в китайска та нумерология цифрата 6 отговаря за водата). Колкото до мордовските селища, които поначало са се намирали на територията на бъдещата Нижегородска област, можем да кажем, че за тях голямо значение са имали тъкмо реките, даващи възможности за риболов и движение по един много голям регион. С идването на руските князе цифрите 6 6 придобиват други значения. Естествено, сливането на реките привлича, но цифрата 6, която стои на трето място, означава измама и хитрост от страна на руските князе, завзели лидерството и контрола върху цялата територия на сливането на реките. Втората цифра 6, която стои на четвърто място, показва военните цели и задачи на основания град, тъй като още от самото начало Нижни Новгород е изпълнявал отбранителна функция на границата на Русия.

Да разгледаме няколко дати, които ще потвърдят военното значение на Нижни Новгород.

 

1. Присъединяването на Нижни Новгород към Московското княжество през 1392 година.

Изчисление на допълнителните цифри:

1392 15 6 13 4.

Като влиза в Московското княжество, Нижни Новгород поема отбранителните функции на източен предел срещу набезите на татарите. Второ и четвърто число съвпадат с аналогичните цифри на датата на основаване на града, следователно задачите, които стоят пред Нижни, остават предишните: военна отбранителна крепост.

 

2. Отблъскване набезите на татарите през 1520 и 1536 година, когато Нижни е в обсада.

Изчисление на допълнителните цифри:

1520 8866

1536 156134

В първия случай виждаме, че градът е трябвало максимално да прояви своите възможности на отбранителна крепост, за тях в рождената дата отговарят първо и второ число — 6 и 6, които в даденото изчисление заемат трето и четвърто място, показвайки максимална проява на поставените пред града цели.

Във втория случай обсадата е била по-малко жестока, тъй като градът е изпълнявал обичайните си обсадни функции, които са били заложени в него от първите строители и засилени от новия каменен, непристъпен за врага Кремъл.

 

3. Освобождаването на Москва от поляците със силите на нижегородското опълчение — 26 октомври 1612 година.

Изчисление на допълнителните цифри:

26 10 1612 19 10 156

Военната, защитна функция, която е била запазена и засилена при присъединяването на Нижни Новгород към Московското княжество, още повече, че се е появило пряко задължение столицата да бъде защитавана и жителите на Нижни Новгород буквално са носили отговорност за това. Пък и каменният Кремъл в Нижни е бил издигнат по нареждане на Иван III, което чувствително е обезопасило живота на гражданите. В момента на бунта Нижни Новгород максимално активизира функцията си по защита на Москва от чуждите нашественици. Присъствието на поляците, претенциите на шведите за руския престол са пробудили активността на нижегородци и са определили съдбините на Русия по онова време.

За резултата, равносметката от освобождаването на столицата отговаря цифрата 10, показваща установяване на единствена и истинска власт. Точно тогава на руския престол се възкачват Романови. Може би никак не е случайна появата на нижегородци в Москва, които опитват силите си в политиката и управлението на държавата. Не всеки път подобно нещо се увенчава с успех, но това са само първи стъпки, а както знаем, в повечето случаи първият опит обикновено е безуспешен.

 

4. Преместването на Макариевския панаир в Нижни Новгород: 1817 година.

Изчисление на допълнителните цифри:

18 17 17 8 15 6

С преместването на панаира в Нижни Новгород започва нов етап от развитието на града, който е белязан от преминаването на цифрата 6 на четвърта позиция. Но ако преди това означава максимална проява на отбранителната функция, в дадената дата говори за завършване на военната функция на Нижни Новгород. Той губи отбранителното си значение, защото сега вече не е граничен град на Московското княжество. Той влиза в руската държава, която значително се е разширила.

Основната функция на града е белязана с нова цифра — 8, която означава живот и разрастване на града в качеството му на голям търговски и промишлен център. Настъпва мирен етап в развитието на Нижни Новгород и той получава статута на „джоб на Русия“.

 

5. Откриването на железопътната линия „Нижни НовгородМосква“: 1862 година.

Изчисление на допълнителните цифри:

1 861 17 8 15 6

Както виждаме, и четирите допълнителни числа в дадената дата напълно съвпадат с аналогичните цифри от изчислението на датата на преместването на панаира в Нижни. Което означава, че градът продължава да увеличава търговското си и мирно значение, което именно определя построяването на първата руска железопътна линия точно между Москва и Нижни.

 

6. Преименуването на Нижни Новгород в Горки: 1932 година.

Изчисление на допълнителните цифри:

1932 156134

Идването на власт на болшевиките и изграждането на диктатура на комунистическата партия в СССР повлияват много силно и негативно върху съдбата на Нижни Новгород.

Той се превръща във военен град, но вече не от гледна точка на отбранителната му значимост и добро географско положение, а като град, който произвежда всички видове оръжие, и то най-модерно и смъртоносно: атомни и водородни бомби, военни изтребители, титанови подводници, бронетранспортьори и много други. За всички хора (4) това е забранена зона (6), „закрита област“, влизането в която е строго забранено за чужденци. Дори корабите с чуждестранни туристи са минавали нощем със спуснати пердета и охрана на палубите. По мирните карти от съветския период град Горки не е бил означаван, което е равносилно на пълно изчезване (6) на града от лицето на земята.

 

7. Връщане на града на предишното му име: 1990 година.

Изчисление на допълнителните цифри:

1 990 19 10 178

Възстановява се справедливостта (четвърто число 8). Колкото и да е чудно, връщането на града на старото му име поставя пред него нови цели, определящи се от цифрата 10. Ако си спомните, че разпадането на СССР и процесите на обновяване на страната, започнати от М. С. Горбачов, означаваха започване на революционни преобразувания в Русия, няма нищо странно, че цифрата 10 става водеща при определянето на целите на Нижни, който е един от първите градове, активно включил се в своето обновяване. Също така обяснимо става ненадейната за Москва поява в правителствените кръгове на нижегородци, които активно се включват в процеса на преобразуванията. Същевременно не бива да забравяме, че цифрата 10 едновременно означава лидерство, което лесно може да бъде изгубено, както и става с нижегородци. Неуспехите на отделни представители на града в изграждане тона собствената им политическа кариера изобщо не могат да повлияят върху целите и задачите, които има Нижни Новгород, тъй като той ще остане един истински лидер в извършващото се обновяване на цялата държава.