А. Ф. Александров
Числа и съдби (49) (Ключ към разбиране на миналото, настоящето и бъдещето)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Числа и судьбы — ключ к пониманию прошлого, настоящего и будущего, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Разни
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,7 (× 11 гласа)

Информация

Сканиране и разпознаване
sir_Ivanhoe (2008)
Корекция
ira999 (2008)

Издание:

А. Ф. Александров. Числа и съдби: Ключ към разбиране на миналото, настоящето и бъдещето

Руска. Първо издание

Издателство „Гарант-21“

 

Превод от руски: Татяна Кузманова Балова, 2006

Редактор: Лилия Анастасова

Предпечатна подготовка: Тодор Манов

Дизайн на корицата: „ЕЛЗЕВИР“, 2006

Формат 84/108/32. Печатни коли 24

ISBN 10 954–754–078–5

ISBN 13 978–954–754–078–1

 

ИД „Рипол классик“, 2006

История

  1. — Добавяне

МИТЪТ ЗА „ВЪЗПИРАЩОТО ОРЪЖИЕ“

Малко търпение и свършваме разговора за войната и оръжието. Съгласете се, че на всяко нещо трябва да се слага край, за да може разговорът да приключи. В нашия случай се спряхме върху момента на създаване на ядреното оръжие и първите атомни бомбардировки.

Напълно естествено и закономерно е, че Съветският съюз побърза да създаде и да изпробва аналогични системи оръжия, а по-нататък примерът бе последван и от други страни, които не възнамеряваха да останат настрани от евентуалния „атомен пожар“. Когато става ясно, че запасите от ядрено оръжие нарастват до опасни размери, а неговата мощност се увеличава няколко пъти, възниква необходимост да се обясни на всички данъкоплатци и граждани на страната, защо са необходими такива колосални разходи на материални средства, щом според думите на военните това оръжие не може да бъде използвано, тъй като в такъв случай няма да има победители, а само изпепелени континенти, където „човек ще търси човека по неговите следи“.

Наглед най-разумно е веднага да се спре производството на подобни видове оръжие и вече създаденото да се унищожи, но за съжаление човек е странно и загадъчно устроен. Той разбира, че атомната бомба може да унищожи цялото земно кълбо, самия човек, неговите деца и внуци, но в завода, където той със собствените си ръце изработва собствената си смърт, му плащат добре, което му дава възможност да забрави за немотията и да живее спокойно, дори щастливо. Военните също не остават встрани от подялбата на печалбата от ядрената баница. Те активно наливат масло в огъня, разказвайки страшни приказки, че ако това оръжие го нямало, врагът щял да унищожи прекрасната им страна. И оръжието е получило ново име: вместо оръжие за масово поразяване гордо си е присвоило новото название „оръжие за възпиране“. Странно е, но сега вече то не е оръжие, тъй като най-умните политици и военните са заменили думата „оръжие“ с утешителното „възпиращ фактор“.

Нека се опитаме да си изясним дали нещата наистина стоят така, дали наистина военните са създали атомната и термоядрената бомба за възпиране на потенциалния враг. За да ни е по-лесно да разглеждаме въпроса, нека обърнем внимание, че цифрата 6 означава разрушаване на Света и стремеж към война; цифрата 8 — търпимост спрямо съперника или възпиране. Да разгледаме датите на изпитания на различни видове ядрено оръжие от различните страни. За по-удобно ще запишем резултатите във вид на таблица.

 

Страна Вид оръжие Дата на изпитание Първо число Второ число Трето число Четвърто число
САЩ ядрено 16 юли 1945 г. 33 6 31 4
термоядрено 1 ноември 1952 г. 20 2 18 9
СССР ядрено Август 1949 г. 41 5 15 6
термоядрено 12 август 1953 г. 29 11 27 9
Англия ядрено 30 октомври 1952 г. 21 3 15 6
термоядрено 15 май 1957 г. 33 6 31 4
Франция термоядрено 28 август 1968 г. 42 6 38 11
Китай ядрено 16 октомври 1964 г. 28 10 26 8
термоядрено 17 юни 1967 г. 37 10 35 8

 

От страните, които разглеждаме и които първи са из вършили опити с атомно оръжие, всички освен Китай са си поставяли доста очевидни цели, определени от цифрата 6 — водене на война, разрушаване на света и спокойствието на човечеството. При опитите с термоядрено оръжие в САЩ и СССР целта се повтаря, което показва цифрата 9, отговаряща за повтаряне на качеството.

На тази „оптимистична нота“ ще завършим разговора на тема запаси от ядрено и термоядрено оръжие за „възпиране“, което „не служи за целите на агресията и унищожаването на човечеството“. Интересно е, че единствената страна, която наистина създава оръжие за възпиране, Китай, никога не е следвала европейския път на развитие, а е имала своя богата и уникална култура. Явно китайците са избързали, като са отворили своята „стена“, тъй като още не се знае на какво ще ги научи световната общност, но това едва ли ще им донесе полза и щастие.