А. Ф. Александров
Числа и съдби (12) (Ключ към разбиране на миналото, настоящето и бъдещето)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Числа и судьбы — ключ к пониманию прошлого, настоящего и будущего, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Разни
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,7 (× 11 гласа)

Информация

Сканиране и разпознаване
sir_Ivanhoe (2008)
Корекция
ira999 (2008)

Издание:

А. Ф. Александров. Числа и съдби: Ключ към разбиране на миналото, настоящето и бъдещето

Руска. Първо издание

Издателство „Гарант-21“

 

Превод от руски: Татяна Кузманова Балова, 2006

Редактор: Лилия Анастасова

Предпечатна подготовка: Тодор Манов

Дизайн на корицата: „ЕЛЗЕВИР“, 2006

Формат 84/108/32. Печатни коли 24

ISBN 10 954–754–078–5

ISBN 13 978–954–754–078–1

 

ИД „Рипол классик“, 2006

История

  1. — Добавяне

ЗНАЧЕНИЕ НА ЦИФРАТА 3

Цифрата 3 отговаря за интереса на човек към науките, техниката, изобщо към всяко необичайно нещо и към всякакви занимания, независимо от тяхната специфика. Което се обяснява с факта, че съществува самият човек, който проявява интерес; съществува обект от света, към който се проявява интерес, и съществува мисъл, разбиране или знание, които се раждат в резултат на подобно изследване на обекта.

Доста сложно е да се изведе насоката на интереса му само по цифрата 3, тъй като тя самата не може да определи точния кръг от неговите интереси. За това трябва да се имат предвид и другите цифри: 5, 7, 9, които могат да дадат по-точен отговор, но за комбинациите от тези цифри ще стане дума по-нататък в отделна глава. А сега ни интересува цифрата 3 и нейното значение. Много често се получава несъответствие между наличието на тройки и устремеността на човек към знанията. В психоматрицата може да има 33, което да говори за стабилен интерес към науките (ако има цифра 5 — към точните или техническите), но човек да отрича подобен интерес и да казва, че никога не е имал пристрастие към науките. За да си изясним причината за подобно несъответствие, трябва да разберем, че цифрата 3 отговаря за интереса изобщо. Точно затова трябва да открием кръга от интереси на човека, особено в насоките, които са свързани с линиите, съдържащи цифрата 3: самооценка (първа колона, цифрите 1, 2, 3); плътски интерес (диагонал, цифрите 3, 5, 7), стабилност, навици (трети ред, цифрите 3, 6, 9).

Отговорът е в това, че едно от споменатите качества се намира в развитие. Например човек решава да вдигне собствената си самооценка, но за целта е избрал най-лесния и приемлив за него начин: винаги да е в течение на съвременната мода и модни тенденции. Ако го попитате: „Много време ли отделяте, за да търсите новите модни тенденции?“, ще получите положителен отговор. Ще констатирате, че той преглежда много различни списания, каталози и телевизионни предавания, от които черпи интересуващите го сведения. Така че интересът му е добре представен, но не в областта на науката, а в тази на модата, което отговаря на стремежа му да издигне собствената си самооценка.

Ако той е избрал пътя на стабилността, ще изразходва много време за различна информация, която засяга стабилността: обяви за работа или допълнително печелене на пари; обяви за жилища — продажби, наеми, замяна; обяви за хранителни и промишлени стоки, които могат да се купят на по-ниски цени. Много често човек придобива навици, които също изискват повишено внимание: определени парфюми или дезодоранти, определена паста за зъби, набор от продукти за закуска, обяд, вечеря и т.н. Той проявява завиден интерес към създаването на стабилност и спокойствие в живо та си.

И накрая, да допуснем, че човек активизира диагонала на плътта, което предопределя активния му интерес към сферата на интимните отношения: търси различна литература — книги, вестници, списания; подготвя спалнята за предстоящата близост; купува различни аксесоари и приспособления за активизиране и преобразуване на близостта; търси нов партньор. Интересът е достатъчно широк и по нищо не отстъпва на интереса към науката или техниката, тъй като близостта става научнообоснована, обмислена, технически оборудвана. Колкото и забавно и смешно да изглежда това, все пак човек напълно реализира тройките си в различните интереси, които са му по-близки и разбираеми. Най-важното, което трябва да разберем, е, че интересът към науката и техниката сме взели за основа само защото те дават на човека възможност да се развива, но това не значи, че неговите интереси ще се ограничават само с това. Добрият готвач търси нови готварски книги, шивачката — нови кройки, кокетката часове наред издирва необходимата й дреха, автомобилистът денонощно ремонтира колата си, майката непрекъснато изучава децата си, за да намери в тях някакви нови качества. Колкото хора, толкова и интереси. Важното е чрез интереса човек да може да се развива, а не да се спира на вече постигнатото и тогава всеки избран от него интерес има право да съществува.

Трябва да сме наясно, че могат да възникнат много интереси едновременно, но трябва да разбираме също и крайната цел. Да допуснем, че дъщерята на някой математик се увлича от мода и аксесоари. Докато е още момиченце и девойка, това за нея е връх на блаженството и самоизявата, но идва време и в нея се пробужда умната, търсеща умствено натоварване жена. Времето обаче е изтървано, тя вече не може да навакса знанията и настъпват разочарование и съжаление. Много е важно човек да не подценява способностите си с интереса, който си е избрал. Доста по-добре е да се надцени и да развие недостигащите му качества, отколкото да се подцени и да изгуби таланта и способностите си. Във всеки от нас природата е заложила уникални знания за нея и за знанията отговаря цифрата 3. Точно затова трябва да намерим своя интерес, но не бива да забравяме, че във всяко нещо е полезно да се стремим да станем по-добри: по-добри шивачи, по добри манекени, учени, майки, съпрузи. Трябва внимателно да изучаваме целия си набор от цифри, но ако имаме „силни“ тройки, е най-добре да насочим интереса си към науката и само тогава няма да допуснем грешки, за които после да съжаляваме.