А. Ф. Александров
Числа и съдби (51) (Ключ към разбиране на миналото, настоящето и бъдещето)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Числа и судьбы — ключ к пониманию прошлого, настоящего и будущего, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Разни
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,7 (× 11 гласа)

Информация

Сканиране и разпознаване
sir_Ivanhoe (2008)
Корекция
ira999 (2008)

Издание:

А. Ф. Александров. Числа и съдби: Ключ към разбиране на миналото, настоящето и бъдещето

Руска. Първо издание

Издателство „Гарант-21“

 

Превод от руски: Татяна Кузманова Балова, 2006

Редактор: Лилия Анастасова

Предпечатна подготовка: Тодор Манов

Дизайн на корицата: „ЕЛЗЕВИР“, 2006

Формат 84/108/32. Печатни коли 24

ISBN 10 954–754–078–5

ISBN 13 978–954–754–078–1

 

ИД „Рипол классик“, 2006

История

  1. — Добавяне

ДВЕТЕ РЕВОЛЮЦИИ В РУСИЯ, ЗА КОИТО НИКОЙ НЕ ЗНАЕШЕ

Моля ви, не се изненадвайте от странното заглавие. Защото революцията е ускорена еволюция, която всеки път трябва да завършва определен етап от развитието на обществото и да го извежда на конкретен, нови определен път. Най-важното е, че трябва да има недвусмислена определеност, означаваща строгост на поставените цели, задачи или причини, предизвикали дадена революция. Тази определеност е отразена в числото 10. Тя може да заема две позиции: второто място означава, че крайният резултат от революцията е властта (1), почиваща върху истинските причини за развитието на обществото (0); четвъртото място означава, че „предишната“ власт (1) е стигнала до пълно опустошение (0), което е предизвикало промяната на поредната икономическа формация.

Да разгледаме няколко революции, които обикновено започват с въстание. Така ще използваме правилото на равните или единни оценки за революциите в различни страни. Единственото малко изключение ще бъде Италия, където за основна дата на революцията ще бъде взет денят на въвеждане на парламента, а не денят на въстанието, което не е имало за цел смяна на обществения строй. В дадения случай тази замяна е равнозначна, тъй като показва завършек на един преход. При разглеждането на различни дати, свързани със събитията, станали в Русия от 1905 до 1917 година трябва да откроим буржоазно-демократичната революция, започнала с въстание на 26 февруари и завършила с отричане от престола на руския император на 2 март 1917 година. Тази революция е добре позната на всички, които се интересуват от история на Русия. Но Кървавата неделя и военният преврат, извършен от болшевиките на 25 октомври 1917 година, не са белязани със знака на революционния преход. Следователно не можем да говорим, че през 1905 година в Русия е станала първата революция, а през октомври — социалистическата революция. Няма нищо такова, това са събития, които не са свързани с революционни промени.

Февруарската революция е предизвикана от тежката икономическа обстановка в страната заради войната, започнала през 1914 година и изчерпала търпението на всички руснаци, независимо от тяхното социално положение (причина за революцията: 24 и 6; 2 и 4 — енергията на хората, изтощени от войната; 6 — война или смърт, разруха, глад). За удобство при разглеждането отново ще използваме таблица.

 

Дата на започване на революцията Първо число Второ число Трето число Четвърто число
Франция:
Буржоазната революция Юли 1830 г. 19 10 5 5
Парижката комуна 22 февруари 1848 г. 7 10 33 6
Германия 27 февруари 1848 г. 32 5 28 10
Австрия 13 март 1848 г. 28 10 26 8
Италия 22 март 1848 г. 28 11 24 6
Китай 30 май 1925 г. 25 7 19 10
Русия:
бунт на стрелците в Москва 15 май 1682 г. 28 16 8
Кървавата неделя 9 януари 1905 г. 25 7 7 7
Февруарската революция 26 февруари 1917 г. 28 10 24 6
Отказването на Николай от престола 1 и 2 март 1917 г. 23 5 19 10
Октомврийската революция 25 октомври 1917 г. 26 8 22 4
СССР: преходът към пазарна икономика 1 октомври 1990 г. 21 2 19 10

 

Добре се вижда, че нито в деня на Кървавата неделя, нито в деня на превземане на Зимния дворец в Русия е имало необходимост от някакви коренни реформи, тъй като в първия случай причината (7 — четвърто число) и резултатът (7 — второ число) съвпадат, което говори за постоянство в ситуацията до намесата на хората в „кръстоносния поход“ и след неговото приключване. Никой не си е поставял за цел свалянето или отстраняването на царя от власт освен болшевиките, които са се готвили за цареубийство, като са се смесили с хората, насочили се мирно към Дворцовия площад. Целенасоченото „изтичане на информация“ е накарало полицията и армията да вземат предпазни мерки, а след това е довело до сблъсък между войниците и хората. Напълно е възможно точно от колоната на шестващите да е отекнал първият изстрел, който е провокирал клането.

Защото само в случай, че цифрата 7 премине в 6, е бил възможен кървавият сблъсък, но започването на кръвопролитието е можело да се провокира от онези, които са вървели в колоната, а не които са стояли встрани. За причините отговарят третото и четвъртото число, а това са две цифри 7, които е трябвало да преминат в ново качество: вместо мирно шествие (7) те е трябвало да се превърнат в агресия и стремеж към убиване (6).

Нека се опитаме да разберем как е станала замяната на цифрите 7 с 6. Тук отново ще ни помогнат цифри, Голямата съветска енциклопедия и В. И. Ленин. Да прочетем за събитията от Кървавата неделя в енциклопедията: „При обсъждането на петицията на работнически събрания болшевиките разясняват, не само чрез революционна борба пролетариатът може да постигне правата си. Но вярата в царя е все още силна и шествието не може да бъде спряно. Болшевиките вземат решение да участват в манифестацията.“

Странно изглежда фразата, че призовавайки хората към революционна борба, болшевиките се канят да не допуснат шествието, което е станало заради голямата вяра в царя. Най-вероятно, както показват и цифрите (четвърто и второ число съвпадат и са равни на 7), хората не са искали да приемат лозунгите и целите, натрапвани им от болшевиките, а именно: царят да бъде свален или убит. Четем нататък: „Убити и ранени са около 4600 души (4 и 6 — тези цифри няколко пъти се повтарят в текста). През януари в шест града на Русия в стачките са участвали 444 хиляди човека.“

Цифрите 4 и 6 показват, че хората (4) са били провокира ни към разрушение (6) и убийство. Владимир Илич Ленин пише за Кървавата неделя: „В това пробуждане на колосалните народни маси за политическо съзнание и революционна борба се крие историческото значение на 22 януари 1905 година“ (Ленин В. И. Полн. собр. соч., 5-о изд., т.30, с.310). Лъжата, отпечатана в Голямата съветска енциклопедия, е смайваща. В първите редове е казано, че вярата на народа в царя все още е много силна, а след няколко реда са цитирани думите на Ленин, който заявява, че това бил революционен порив към борба. Особено учудващо е, че Ленин въвежда нова дата на самото събитие, следователно трябва да направим изчисление за нея, за да открием истинските причини, тласнали болшевиките да участват в шествието. Изчисление на допълнителните цифри:

22 1 1905 20 2 16 7

Причината болшевиките да се съгласят 16 7 е целенасочена (1) замяна на целите на шествието, при което 6 застава на мястото на 7, тоест въстание (6) вместо преговори с царя (7).

Целта на шествието 20 2 е да пробуди енергията (2) на смъртта (0), която да добави сили на болшевиките в борбата за власт. Точно така и става, когато след сблъсъка на хората с жандармеристите и войските настава кръвопролитието, разбунило огромните човешки маси. Планът на болшевиките се е задействал.

Очакваната революция се извършва в деня на въстанието, станало на 26 февруари 1917 година и довело до Февруарската буржоазно-демократична революция, която премахва монархическата власт. Точно с това е трябвало да приключат всички военни действия и промени в руското общество, но болшевиките начело с Ленин не се задоволяват, тъй като „вождът на пролетариата“ още не е реализирал личните си цели, които го тласкат към снемане на самодържавието. Какви лични причини са го вълнували, ще научите малко по-нататък, а сега нека изчислим датата на въстанието 25 октомври 1917 година.

Изчисление на допълнителните цифри:

25 10 1917 26 8 22 4

Причина за събитието 22 4 — това може да се обясни с „действието на тълпата“. Защото при огромно струпване на енергия (22) на хора (4), което става в тълпа, възниква „разум на тълпата“ или неин общ мозък. В такъв момент хората много лесно могат да бъдат насочени накъдето и да било и към всякакви действия. За целта е достатъчно човек да оглави демонстрантите и да ги поведе след себе си, и точно така са направили болшевиките. Използвайки недоволството, те са насочили колоните към нужното място и според своите цели.

Цели на въстанието 26 8 — насочвайки енергията (2) на хората към разрушение (6), да се стигне насилствено до властта, а за това трябва да се извърши преход от търпимостта към взрива и негодуването на тълпата. Похватът е вече из пробван в Кървавата неделя, така че е лесно да се стигне до сблъсък между войската и хората — трябва да се започне щурм. Надявам се, че всички добре помнят условния сигнал за въстанието на болшевиките — изстрела на крайцера „Аврора“. Трудно можем да си представим, че след подобен акт демонстрантите могат да бъдат посрещнати с преговори. Нещата са свършили: 8 е преминала в 11, което предизвиква двувластие и „диктатура на болшевиките спрямо народа“ — това също е 11. До последния момент хората, които не са влизали в партията на болшевиките, не са възнамерявали да правят държавен преврат. Техните цели са били други: да дадат на хората възможност (2) да работят (6) и да се възстанови справедливостта (8) по места, но тези цели не предвиждат братоубийство, камо ли диктатура на пролетариата, а по точно „диктатура на партийната бюрокрация“, която идва на власт за 74 години в Русия.

Настъпва най-интересният момент, защото ни предстои да разгледаме две неизвестни до днес революции в Русия, белязани със знака на кризата във властта и появили се за нея като замяна — цифрата 10.

На 15 май 1682 година в Москва се разнася слух, че цар Иван е удушен. Тази новина вдига полковете на стрелците и те се устремяват към Кремъл, където им показват двамата млади престолонаследници — Иван и Петър. Същия ден се появява списъкът на „изменниците-боляри“ и започва кървава разправа. Така избухва революцията в Русия, която е трябвало да извърши бъдещият цар Петър I.

Изчисление на допълнителните цифри:

15 5 1682 28 10 26 8

Причина за бунта и започването на революцията 26 8 е енергията (2) на стрелците, извършили разправа (6) с болярите и накарали ги да приемат (8) сравнително младите царе, които са възнамерявали да убият. Тъкмо стрелците запазват живота на Великия Петър, и той извършва революционните преобразувания в Русия.

Цел на „петровската“ революция 28 10 е енергията (2) и справедливостта (8) по отношение статута на Русия в европейската общност. Петър се стреми да създаде силна (1) и независима (0) държава, способна да стане истински лидер в света (10).

На 25 октомври 1917 година е направена равносметка на всички преобразувания, предприети от Петър Велики. На борът от цифри, който показва основата на революционните преобразувания (6 8), сега се намира в резултатите от „октомврийското“ въстание (26 8), от което ясно можем да съдим за завършека на самото преобразувание на страната. Енергията (2), трудът (6) и справедливостта (8), които Петър издига като най-важни качества на владетеля, сега са в миналото. Заменени са от енергията (2) на силата (6), която води до страдание за народа (8). Колкото и да се мъчат комунистическите агитатори, въстанието не може да бъде представено като революционен преход на Русия към нов етап, тъй като в дадения преход няма завършеност, не е имало криза на властта и нейната замяна още не е била узряла.

На 1 октомври 1990 година по инициатива на М. С. Горбачов започва преходът на Съветския съюз към пазарна икономика, което отразява пълната криза на властта в ЦК на КПСС, комунистическата идеология е стигнала до задънена улица и не е успяла да претвори в живота нито един от своите лозунги: „От всекиго според способностите, всекиму според труда“ — принципа на социализма; колкото до комунистическия лозунг „От всекиго според способностите, всекиму според потребностите“, за него е по-добре изобщо да не мислим, при положение че цялата ни страна беше минала на купонна система.

Изчисление на допълнителните цифри:

1 10 1990 213 19 10

Причина за прехода към пазарна икономика 19 10 е властта (1), която е изпълнила цялата страна с традиции, със съветски празници и навика хората да се подчиняват, без при това да правят нищо, да живеят с отминалите героични подвизи на „революционните деди и бащи“ 9) — цялата тази власт (1) стига до своя естествен край (0). Не можем да казваме на хората, че сме „построили развития социализъм“, когато в страната ни се шири глад (купони за всички основни хранителни стоки) и освен военнопромишления комплекс никой нищо не произвежда.

Внимание! Този набор от цифри (19 10) напълно отговаря на целите и задачите, които е поставила пред М. С. Горбачов самата Природа. Рождената дата на лидера подробно е разгледана в първата книга (2 март 1931 година, числата са 19 10 и 15 6).

Целта на прехода към пазарна икономика 21 3 е енергията (2) и целеустремеността (1), почиващи върху знанията и уменията на хората (3). Точно енергията или енергетиката на страната (2), базирана върху силна власт (1), която на свой ред се опира на науката, съвременните технологии и знания, натрупани благодарение огромния брой секретни военни изследователски лаборатории (3) — всичко това е трябвало да тласне Русия напред.

Революционният преход настава, но дали сме избрали верния път за реализиране на целите и задачите, които стоят пред нас?

Енергетични ресурси (2) — вместо да използват несметните природни богатства на страната за развитие на науката и за техническо превъоръжаване, нашите нови лидери тръгнаха да продават суровини, решавайки по този начин финансовите проблеми на страната ни. Трябва незабавно да се спре разпродажбата на всичко, от което скоро самите ние ще имаме нужда, още повече че проблемите и бездруго няма да могат да се решат чрез продажба на суровини.

Властта (1) — този проблем стана най-болезнен понастоящем. Причините за неразборията във властта се крие не в начинанията на Горбачов, а в следващото събитие, станало в нашата „обновяваща се“ страна — изборите на първия президент на Русия, какъвто стана Б. Н. Елцин на 12 юни 1991 година.

Изчисление на допълнителните цифри:

12 6 1991 2911279

Причината да бъде избран президентът на Русия 27 9 е енергията (2), станала начин на мислене и живот на хората у нас (7) — енергията на навика (9). Щом са ни казали да избираме, значи трябва да избираме. Хората не са свикнали да решават и да мислят (9) в нашата смазана от идеологията страна, сами си създават проблеми, които се дължат на тяхното бездействие и принципа: „Както е било, така ще бъде.“

Резултати от избора на президент 29 11 — енергията (2) на старата партийна система и номенклатура (9), която веднага влезе в единоборство (11) с Елцин. Най-важното е, че тя не успя да влезе в пряко противопоставяне с Горбачов, тъй като той остана в паметта на хората като последния генерален секретар на Комунистическата партия на Съветския съюз.

Елцин стана президент на Русия, но му предстоеше да спечели изборите втори път, когато започна да има сериозни противници и конкуренти. Както знаете, изборите бяха на два тура, затова ще изчислим и двете дати и ще се опитаме да формулираме техния резултат.

Изчисление на допълнителните цифри — 16 юни 1996 година:

16 6 1996 38 11369

Знакът 6666 и 999.

3 юли 1996 година:

3 7 1996 35 8 29 11 Знакът 999.

Основни причини, повлияли на първия тур, 36 9 — знанието (3), че започва рушене (6) на предишния социалистически и комунистически начин на живот (9).

Цел на изборите в първи тур 38 11 — сигурност и знание (3), че търпението (8) е изчерпано, че трябва да има противопоставяне на новите промени (11). Първият тур е изцяло определен от целите и задачите на опозицията на Елцин, комунистите поемат инициативата и спечелват първия тур. Причината се крие в това, че групата за подкрепа на Елцин не успява да издигне и да обясни целите и задачите на своя представител. Вторият тур става неизбежен, но в борбата се включва вече самият претендент.

Причините, на които се дължи поведението на Елцин във втория тур 29 11, е енергията (2), която той насочва към стремежа да напомни на хората как вече е било по време на комунистите (9) и която дава резултат — в хората отново възниква раздвояване на чувствата относно необходимостта от връща не към миналото (11).

Равносметка от избора на президента 35 8 — трябва да се развиват науката, техниката (3), да се приемат нови планове и решения (5), но най-важното е, че трябва да се изтърпи, да се преживеят трудностите и изпитанията, които са неизбежни по време на промените (8).

Но в хората трябва да се зароди ново знание (3) и разбиране (5) на необходимостта от честен труд (8); да се възпита чувство за дълг пред родината (8), човек да стигне до истината най-вече за себе си (8).

Можем ли да кажем, че днес тези цели се постигат? Науката остана зад борда на държавния бюджет, техническото обновяване напредва изключително бавно, както на хората, така и на управниците в Думата, които защитават користните и властническите си интереси, търпението е изчерпано.

В хората се е зародило ново знание, което все още почива върху това, че трябва да побързат да си вземат и да си накупят, докато все още има в магазина. Всеки гради плановете си не как по-добре да си свърши работата, а как да измами държавата и да спечели повече, за честност да не говорим, защото корупцията, шантажът и рекетът станаха норма в нашия живот. Трудно бих повярвал, че за това са виновни първият президент и неговият екип — за това трябва да отговарят всички, които бъркат в държавния джоб. Процесът на промени ще бъде продължителен, защото народът не може да бъде отучен за няколко години да краде. Нужни са десетилетия.

Настава 1998 година, всички алчно очакват оставката на Елцин и са сигурни, че след това ще настъпи рай или над Родината ще се изсипе манна небесна. Никой дори не се опитва да види какво е направил президентът за общото спокойствие и равновесие. Той иска оставката на цялото правителство (Чубайс, Черномирдин), които са се дискредитирали пред народа — това става на 23 март 1998 година.

Изчисление на допълнителните цифри:

23 3 1998 35 8 314

Причина за оставката 31 4 е познаването (3) на исканията (1) на народа (4).

Цел на оставката 35 8 е запазване курса на преобразувания (3 и 5) и осигуряване на спокойствие и търпимост в страната (8). Същите цифри отговаряха за целта на изборите за президент, следователно Елцин не е станал друг, за когото всички са гласували и са стояли пред Белия дом през 1991 година — хората са станали други. Гладният не може да бъде нахранен, защото той не знае ситост, трябва да бъде изчакай да „преяде“. Изнемощели от липсата на стоки по време на социализма, хората се втурнаха да купуват всичко, внесено от чужбина. Вече няма недостиг на стоки, но има друг проблем — парите не стигат човек да си купи всичко, а така му се иска!

Какво става със самата революция, в която влиза Русия благодарение на перестройката на Горбачов? Тя не е свършила, процесът е дълъг, революцията се е преместила в конкретни градове, където понастоящем се решава съдбата й. Много ярък и показателен е примерът с Нижни Новгород, където вече осем месеца се води истинска война между властта и народа за кмет. Да разгледаме тези събития и факти в таблицата.

 

Дата на изборите Първо число Второ число Трето число Четвърто число Победител по време на тура
29 март 1998 г. 41 1 7 10 А. Климентиев
27 септември 1998 г. 45 9 41 5 Ю. Лебедев
11 октомври 1998 г. 30 3 28 10 Ю. Лебедев

 

Ю. Лебедев е обявен за победител преди резултатите от гласуването (18:19:09, 11.10.98).

След като А . Климентиев спечели изборите и фактически стана кмет, властите направиха всичко възможно, за да не го допуснат до ръководството на града — осъдиха го и сега той е в затвора. Резултатите от изборите бяха признати за недействителни и бе насрочен нов тур, като кандидатите изцяло бяха сменени. През юни в нижниновгородското приложение на „АиФ“ излезе бележка под заглавието „Броилка“. Кореспондентката на вестника сама помоли да й дам оценка на предстоящите през септември избори. Като изчислих рождените дати на основните кандидати, разбрах, че единствен лидер може да стане Ю. Лебедев (по време на репортажа А. Климентиев не беше осъден, но резултатът от изборите беше вече отменен, така че той отново се кандидатира за кмет).

Минаха три месеца и Ю. Лебедев уверено спечели първи тур, но се обявява втори с надеждата, че властта може да „уреди“ свой кандидат. Почти не ми се вярваше, че щяха успеят, защото причината, разкриваща решението на хората по време на гласуването (41 5), напълно съвпадаше с резултатите от избора на А. Климентиев, следователно хората щяха да изберат не представителя на властта, какъвто беше Лебедев. Резултатът от изборите се определя от цифрата 9, което показва съдба, неизбежност на резултатите, които отново щяха да потвърдят решението на народа да не отстъпи властта.

В причината за втория тур, както и в причината за избор на А. Климентиев виждаме цифрата 10 — това показва продължаване на революционните преобразувания в Русия. Хората, които 74 години бяха карани да гласуват за предложени от партията кандидати, сега бяха решили да противопоставят мнението си на властта и да демонстрират волята си.

Обърнете внимание на резултата от изборите 30 3 — ново знание (3), което трябва да стане истина (0) и да се превърне във всеобщо знание (3) — неизбежност на преобразуванията и невъзможност хората да бъдат върнати към старото (3).

Резултатът от изборите е окончателен, Лебедев спечели втория тур. Както вече казахме, в случай на победа не бива да забравяме, че заедно с нея идват целите и задачите, които трябва да решава новият кмет, а те се определят от първо и второ число на самата дата на изборите: 30 3 — трябва да се използват знанията (3), които носят в себе си истината, за да бъде взето вярното решение (3). Тези цифри могат да бъдат изтълкувани и другояче: промишлеността и науката (3), стигнали до упадък (0), трябва да се възстановят, да им се даде ново развитие или ново знание, промяна, интерес към новите технологии (3).

Не е изключен и отрицателен резултат, който може да означава липса на знания (3 и 0), създаващ измамно знание (3), почиващо върху грешки. Какъв ще бъде резултатът на практика още не се знае, ще видим.

Всички ние трябва да се заредим с търпение. Вече живеем във време на революционно преобразуване на обществото? Кое може да е по-добро и кое може да бъде по-трудно?