Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Приключенията на Ераст Фандорин (10)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Любовник смерти, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,6 (× 12 гласа)

Информация

Сканиране и разпознаване
essop (2011 г.)
Корекция и форматиране
Деница Минчева (2012 г.)

Издание:

Борис Акунин. Любовник на смъртта

Руска, първо издание

Превод: София Бранц

Редактор: Боряна Джанабетска

ИК „Еднорог“ — София, 2005 г.

ISBN: 954–9745–83–Х

История

  1. — Добавяне

Как Сенка чете вестник

Щом стартираха, без да се наговарят, караха по шосето четиринайсет часа без почивка. Почти триста километра минаха, само на два пъти доляха гориво от тубата. През целия път шофьорът и асистентът не си казаха нито дума. Сенка си вършеше работата: натискаше клаксона, размахваше флагчето, на острите завои се надвесваше над вратата, гледаше дали не играят колелата. Освен това в задълженията му влизаше да следи по карта маршрута, но в това не успяваше. Щом наведе глава, веднага носът му потича, от очите му капят солени сълзи, в гърлото му се събира буца. От сълзите не вижда картата, само цветни петна. А когато гледаше в далечината и вятърът му вееше косите, му беше по-лесно, очите и бузите му съхнеха по-бързо.

Дали господин Неймлес плачеше, не беше ясно, защото лицето на инженера почти не се виждаше под очилата-консерви. Устните му през цялото време бяха стиснати, но крайчецът май потръпваше.

А веднага след Вязма спукаха лятата гума. Какво да се прави, наложи се да бутат трипеда обратно до града, с две гуми не можеха да карат, да не е велосипед.

Резервните гуми, както и всички останали резервни детайли пътуваха в каретата на Маса и спътничката му. Каретата отдавна беше изостанала от „Летящото килимче“. Ако до утре вечер стигне във Вязма, пак добре. Затова волю-неволю се наложи да нощуват и денуват. Това също се реши от само себе си, без думи. Двамата не вечеряха и се разотидоха по стаите си.

На сутринта Сенка излезе от хотела, разпъди местните момчетии да не припарват до колата, не отговори на глупашките им въпроси, нямаше настроение. Отиде на гарата за московски вестник.

Я, дали са напечатали или не? Отвори „Ведомости“ направо на пета страница, където е за театри и спорт.

Напечатали са, къде ще ходят.

Стартът се състоя

Въпреки дъждовното и ветровито време вчера на обед на Триумфалния площад се събраха привърженици на автомобилизма, тази нова религия, все още екзотична в нашите простори. Състоя се стартът на мотокроса „Москва — Париж“, за който вече писахме и чийто ход възнамеряваме да оповестяваме чрез телеграфическите съобщения. Публиката изпрати шофьора г-н Неймлес и неговия млад асистент с ентусиастически аплодисменти. Спортистите изглеждаха развълнувани и съсредоточени, отказаха общуване с представители на пресата. Няма да им пожелаем „щастливо плаване“ (бездруго има предостатъчно дълбоки ями по руските пътища), а по-добре, както е прието при автомобилистите, да им пожелаем здрави гуми и сигурно запалване.

Сенка прочете десетина пъти бележката, а за младия асистент — дори на глас и артистично.

Сгъна прилежно вестника и изведнъж видя на първа страница заглавие с големи букви:

Героична саможертва
Кървава драма в Хитровка

Съобщаваме някои подробности за вчерашното събитие, за което се носят толкова слухове и клюки.

В нощта срещу 23 септември в едно от печално известните хитровски свърталища е станало истинско сражение между силите на закона и бандитите. Полицията сложи край на престъпната „кариера“ на двете най-опасни московски банди — на Княза и на Вампира, които са избрали смъртта пред ареста. Убит е също избягалият каторжник Кузмински, бивш студент, обявен за издирване в цяла Русия.

Уви, има жертви и сред пазителите на реда. Геройски са загинали защитниците на московчани полковник Солнцев, пристав в Трети мясницки участък, и старшият стражар Будников. Първият беше млад и многообещаващ, на втория му оставаха само две години служба до заслужена пенсия. Вечна памет на героите.

Адютантът на главния полицейски началник отказа да съобщи за пресата каквито и да било други сведения, като добави само, че в престрелката е убита и особа от женски пол, любовница (или на езика на престъпниците „изгора“) на Княза.

Ала нашият кореспондент успя да изясни една интересна подробност, съвсем непосредствено свързана с хитровската трагедия.

Четете на 3-а страница в „Произшествия“ статията „Благородна постъпка“!

Гадини, дяволски изчадия, възмути се Скорик. Така да преиначат, така да изопачат всичко! А за Ераст Петрович и Маса нито дума, макар че господин Неймлес остави в участъка плик, адресиран до главния полицейски началник, и вътре описа всичко както си беше.

Намерили герои! Трябва да напише писмо до редакцията, това е. Нека хората научат истината. У, вестникари, лъжци проклети. Публикуват каквото си щат и дори не проверяват!

Все така възмутен, Сенка отвори на трета страница.

За каква постъпка става дума?

А, ето.

Благородна постъпка

Според сведения, получени в редакцията от конфиденциален източник, битката между полицията и разбойниците (вж. „Героична саможертва“ на 1-ва стр.) е станала след засада на полицаите от Трети мясницки участък в подземно скривалище, където е имало изключителни ценности със старинен произход.

Завчера мировият съдия в Теплостански участък, Московска губерния, е получил писмо, написано по поръчение на непълнолетния С. Скориков, който е открил в недрата на Хитровка имане с баснословна ценност. Вместо да присвои съкровището, както вероятно биха постъпили повечето московчани, благородният младеж е решил да предаде находката на градските власти. Бандитите са научили за местонахождението на съкровището за което от своя страна научава полицията от свои секретни осведомители, и разработва плана на въпросната смела операция, за която днес говори цяла Москва.

А ние от името на първопрестолния град честитим на образцовия гражданин Скориков полагащото му се по закон възнаграждение. И се радваме, че расте чудесно поколение, на което можем без страх да поверим съдбата на новородения двайсети век.

Край
Читателите на „Любовник на смъртта“ са прочели и: