Към текста

Метаданни

Данни

Година
(Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,5 (× 2 гласа)

Информация

История

  1. — Добавяне (пратено от автора)
  2. — Дребни корекции

§ 9. И — Долната вода.

И — Символ за Втората противоположност — Долната вода.

 

ИВ — Идеен символ за Долната вода — И и радиалното движение — В.

 

ИВА — Долната вода — И е осъществила радиалното движение — ВА.

ИВА е едно от имената на втория период от кръговрата — Кхали, Марса, Адхарма, когато пространството се свива, а времето тече обратно.

Ако сравним имената и значенията от два символа за кръговрата, ще установим, че ИВА означава и Запад.

Ова — Ива — Ава — Ева

Юг — Запад — Север — Изток

 

ИЗТОК — Днес това е една от четирите географски посоки на света. Част от плоска, двуизмерна система положена и ориентирана върху земната повърхност. Но светът е триизмерен и преди тази система да се приложи двуизмерно, географски тя е била триизмерна, агрофизическа и посоките са имали други направления. За това ни подсказват и думите изток и запад от съвременния български език.

Съществителното изток идва от глагола изтичам. Всичко осезаемо около Земята изтича от земното ядро.

Изток е символ за четвъртия период от кръговрата, когато пространството се разширява, а времето тече в права посока.

За четвъртия период от кръговрата има сведения от древен Египет и от Библията. За Египет са от „Книга за долното полукълбо“, „Басня за слънчевата лодка“, края на текста за дванадесетия час на нощта.

… Величието на този бог достига до тая страна, която е краят на безусловната тъмнина. Раждането на този велик бог, който се е появил в Хепер (бъдещия живот) е станало в тая страна. Името на вратата на тая местност е Тен-нете-у (врата на боговете). Името на това място е Хепер-т-кеку-с-атат-у-мес-т-у (произвеждане на (от) тъмнината, изгрев на ражданията). Ония, които се намират в тая страна се покланят на този велик бог в мига на съединението му с Изтока на небето, те се провикват: „Раждане! Раждане! Произвеждане! Произвеждане!“. Всяка душа от небесния път поднася почестите си на твоята душа; тя се съединява с нея и земята, с твоите същности, господаря на благоговението!

Богът — Слънце когато достигне до горното полукълбо, се издига, образувайки въодушевените същества в собствената им страна.

Аз съм вчера и познат ми е утрешния ден. Господар на възкресението, тайна на душата — създателка на боговете, която произвежда жизнените храни за ония, които се приближават до запада на небето, управител на Изтока, господар на лицата, които сияят в неговата светлина, господар на излизащия из тъмнината бъдещ живот.

Възвание към Ра: Лицето ти се развеселява от добрата истина която възвестяваш, която е влизането ти в небето на изходът ти на Изток.

А ето и текстовете от Библията:

Така той изпъди Адама; и постави на изток от Едемската градина херувимите и пламенния меч, който се въртеше, за да пазят пътя към дървото на живота.

Тогава излезе Каин от Господното присъствие и се засели в земята Нод, на изток от Едем.

ИЛ — Долната вода — И извършва кръговрат — Л.

 

ин — Долната вода — И е в покой — Н.

Физическото ядро.

В древността е наричано Авалока и Авалон — място на непроявеното.

От това ИН, е думата in в съвременния английски език означаваща вътре.

 

инВ Китай, като остатък от Балкхара е запазен двуполюсния модел на Закона за единство и борба на противоположностите — Дуализма.

Всяко нещо,

е в процес на търсене на своето равновесие,

в непрекъснатата промяна,

между положителния принцип Ян

и отрицателния ИН.

 

ИННИК, Ининак — Имена на деня 22 декември — Коледа от Българския зодиак и Нова година от Българския календар. Най-големият ежегоден празник на българите през хилядолетното им съществуване.

22 декември е най-късият ден в годината и най-ниската точка в живително отношение. Той е денят когато низходящото тежнение на Исвиване, през второто полугодие достига най-ниската си стойност и се установява.

Целта на тежнението свиване е ядрото, а името на ядрото в езика Бхаджа е ИН. От ИН произлизат имената Инник и Ининак, а за да препокрие Инник и Ининак църквата постановява Игнажден.